Ako čítať špecifikácie produktu

blog 201123

Pochopenie elektrického označenia na produktoch je kľúčové pre ich správne a bezpečné používanie. Elektrické a elektronické symboly, ktoré sa objavujú v špecifikáciách, sú ako jazyk, ktorý informuje používateľov o vlastnostiach a funkciách zariadenia. 

Líšia sa elektrické a elektronické symboly?

Elektrické symboly a elektronické symboly sa vzťahujú na dve rôzne oblasti technológie a majú rôzne aplikácie v diagramoch a technických návrhoch. Tu je niekoľko kľúčových rozdielov medzi nimi vrátane uvedených fráz:

Elektrické a elektronické symboly – komplexne:

Elektrické symboly: Sú relatívne ľahšie pochopiteľné, pretože sa zaoberajú základnými aspektmi elektrického vedenia. V mnohých prípadoch sú elektrické označenia priamo spojené s  jednotkou elektrickej energie , čo umožňuje jednoduchšie pochopenie množstva energie prenášanej daným prvkom. Vzťahujú sa na základné prvky elektrických obvodov, ako sú vodiče, zdroje energie a spínače. Schémy používajú mnoho elektrických symbolov, ktoré pomáhajú identifikovať a pochopiť funkcie jednotlivých komponentov. Nižšie nájdete podrobnejšiu diskusiu o nich. 

Elektronické symboly : predstavujú komponenty, ktoré môžu mať mnoho vnútorných funkcií a vlastností. V elektronike sú zložité procesy a funkcie často reprezentované pomocou zložitých symbolov, ktoré sú oddelené od základných elektrických symbolov. Predstavujú komponenty používané v pokročilejších zariadeniach a obvodoch, ako sú tranzistory, integrované obvody a diódy.

Symboly v elektrine a elektronike – zhrnutie

Stručne povedané, elektrické symboly sa zameriavajú na základné aspekty vedenia elektriny, zatiaľ čo elektronické symboly sa zameriavajú na pokročilé komponenty a funkcie elektronických obvodov. Obe sady symbolov sú nevyhnutné pre profesionálov v týchto oblastiach, aby mohli presne a efektívne komunikovať v kontexte návrhu a analýzy obvodov.

Elektrické jednotky

Základné elektrické jednotky , ako sú V (napätie) , A (prúd), Ω (odpor) a W (výkon), sú niektoré z najdôležitejších prvkov špecifikácie akéhokoľvek zariadenia. Predstavujú základné elektrické veličiny, ktoré určujú činnosť a požiadavky zariadení.

  • Volt (V) – Toto je potenciálny rozdiel medzi dvoma bodmi v elektrickom obvode. Napätie určuje, koľko elektrónov je ochotných prúdiť z jedného bodu do druhého a je mierou „sily“ elektrického prúdu.
  • Ampér (A) – Predstavuje množstvo elektrického náboja, ktorý pretečie vodičom za jednotku času. Je to prúd elektrónov pohybujúcich sa obvodom.
  • Watt (W) – množstvo popisujúce množstvo energie prenesenej za jednotku času. V súvislosti s elektrickou energiou je výkon výsledkom násobenia napätia prúdom a určuje účinnosť zariadenia.
  • Ohm (Ω) – Odpor (odpor) je fyzikálna veličina, ktorá opisuje schopnosť materiálu odolávať toku elektrického prúdu. Inými slovami, je to miera obtiažnosti, s ktorou prúd preteká daným materiálom. Odpor závisí od mnohých faktorov, ako je typ materiálu, jeho teplota, dĺžka a prierez vodiča.

Jednotka elektriny, práce a tepla

Vyjadrené vo watthodinách (Wh) alebo kilowatthodinách (kWh). Jednotka elektriny nám hovorí, koľko energie spotrebuje zariadenie za určitý čas. Toto je kľúčový indikátor pre zariadenia napájané z batérie a domáce elektrospotrebiče. Watthodiny môžu vyjadrovať aj množstvo práce či tepla.

Elektrické a elektronické symboly, dióda
                                Fotografický kredit: Angeles Perez (Unsplash)

Elektronické symboly

Elektronické symboly sú grafické znázornenia komponentov používaných v elektronických diagramoch. Umožňujú inžinierom a technikom rýchlo pochopiť funkcie a prepojenia v zložitých obvodoch. Tu sú niektoré z najbežnejších elektronických symbolov:

  • Rezistor: V Poľsku je prezentovaný vo forme obdĺžnika a predstavuje prvok, ktorý odoláva toku elektrického prúdu. V Spojených štátoch je rezistor označený cikcakovým symbolom.
  • Kondenzátor: Dve paralelné čiary (pre nepolarizované kondenzátory) alebo jedna priamka a jedna krivka (pre polarizované kondenzátory, napr. elektrolytické).
  • LED: Šípka smerujúca k zvislej čiare. LED má ďalšie dve šípky smerujúce von.
  • Tranzistor: Existuje niekoľko typov tranzistorov, ale najbežnejšie sú bipolárne typy NPN a PNP, ktoré majú rôzne symboly.
  • Cievka, indukčná cievka: Séria cikcakov alebo špirálová čiara.
  • Prepínač: Typicky reprezentovaný dvoma bodkovanými čiarami s krátkym mostíkom medzi nimi. Existuje mnoho variácií tohto symbolu v závislosti od typu spínača.
  • Integrovaný obvod (IC): Obdĺžnik s mnohými kolíkmi. Vo vnútri obdĺžnika môžu byť ďalšie symboly a čísla definujúce funkcie integrovaného obvodu.
  • Silicon Voltage (Zener) Controller: Dióda s dvoma ďalšími čiarami na konci šípky.
  • Diac, Triac: Špecifické typy diód a tranzistorov používané hlavne v riadiacich obvodoch.
  • Reproduktor: Kruh s predĺžením v tvare zakrivenej čiary.
  • Mikrofón: Kruh s malým cikcakom vo vnútri.

Toto je len niekoľko základných elektronických symbolov . V praxi existuje veľa variantov a špeciálnych symbolov pre rôzne komponenty a systémy, ale vyššie uvedené symboly sú niektoré z najčastejšie používaných v elektronických diagramoch. Ak sa niekto chystá pracovať na elektronických projektoch, stojí za to oboznámiť sa s celým súborom symbolov a ich významom.

Elektronické symboly

Ďalšie elektrické označenia nájdete na elektronike

Okrem symbolov špecifikácie často obsahujú rôzne elektrické označenia , ktoré označujú normy bezpečnosti a zhody alebo požadované prevádzkové podmienky zariadenia. Môžu to byť napríklad označenia CE, IP (odolnosť voči vode a prachu) alebo výstražné symboly.

Polarita v elektronických zariadeniach

Toto sú dôležité elektrické označenia pre zariadenia napájané jednosmerným prúdom. Vhodné zapojenie plus (+) a mínus (-) zaručuje správnu a bezpečnú prevádzku zariadenia a chráni pred možným poškodením.

Zhrnutie

Pochopenie týchto označení a symbolov je kľúčové pre plné využitie možností zariadenia a jeho bezpečné používanie. Preto sa pred nákupom alebo používaním nového zariadenia oplatí investovať čas do ich oboznámenia sa s nimi.