Ako sa starať o novú batériu notebooku? 5 osvedčených postupov

ako sa starat o bateriu notebooku 1

Každá batéria notebooku má svoju životnosť a aj keď neexistuje žiadny spôsob, ako zabrániť jej opotrebovaniu, môžete urobiť veľa, aby ste tento proces oddialili. Ak si chcete komfortnú prácu v bezdrôtovom režime užívať čo najdlhšie, musíte dbať najmä na energeticky nenáročnú prevádzku počítača a optimálne podmienky na jeho skladovanie a používanie. Pozrite sa, ako sa starať o nový notebook alebo vymenenú batériu!

V tomto článku sa dozviete:

  • ako nabiť batériu notebooku,
  • čo poškodzuje batériu počítača,
  • ako predĺžiť výdrž batérie.

1. Zabráňte úplnému vybitiu batérie

Ak stále používate staré praktiky batérie, zmeňte svoje návyky čo najskôr. Nikel-kadmiové a nikel-metal hydridové batérie mali takzvaný pamäťový efekt, čo znamenalo, že ich bolo potrebné pred každodenným používaním naformátovať. Tento proces spočíval v niekoľkonásobnom vybití batérie na nulu a jej plnom nabití.

To môže dokonca poškodiť dnešné lítium-iónové batérie . Novú batériu neformátujte! Odborníci sa zhodujú, že najvýhodnejšia úroveň nabitia je pre nich 50 – 80 %. Znamená to len, že by ste svoj laptop nemali úplne vybiť alebo úplne nabiť. Ak sa nechcete trápiť neustálym sledovaním stavu batérie, skúste aspoň batériu pripojiť k napájaniu, keď vás systém upozorní na pokles energie o 20 %.

ako sa starat o bateriu notebooku 2

2. Nezneužívajte stav spánku

Zatvoríte veko notebooku a necháte ho tak celú noc? Alebo možno necháte svoj počítač v režime dlhodobého spánku niekoľko dní po sebe? Nepochybne týmto spôsobom poškodzujete batériu svojho zariadenia. Aj keď je spánok notebooku veľmi pohodlnou funkciou, mal by sa používať iba počas krátkych prestávok od počítača. Ak sa chystáte na pár hodín mimo prevádzky, určite je lepšie ho vypnúť. Tento postup bude mať pozitívny vplyv na výdrž batérie.

3. Znížte spotrebu energie notebooku

Ak chcete predĺžiť výdrž batérie notebooku, snažte sa vybíjať zariadenie čo najpomalšie. Vďaka tomu ho pripojíte do elektriny oveľa menej často, a teda - jeho limit nabíjacích cyklov vám vydrží dlhšie. Aké postupy by ste mali dodržiavať, aby ste znížili spotrebu energie počítača?

  • Zníženie jasu obrazovky - upravte tento parameter podľa aktuálnych potrieb; zvyčajne nemá zmysel, aby obrazovka svietila maximálnym jasom.
  • Vypnutie nepoužívaných modulov – dobrým príkladom je Bluetooth, ktorý asi stále nepoužívate. Vypnite ho, aby ste šetrili batériu notebooku.
  • Odstránenie nepotrebných programov – snažte sa svoje zariadenie nepreťažovať programami, ktoré nepoužívate, najmä ak ide o aplikácie, ktoré sú neustále spustené na pozadí.
  • Vypnutie podsvietenia klávesnice – pri dennom svetle alebo dobrom umelom osvetlení túto vymoženosť zrejme nepotrebujete. Vypnutím podsvietenia kláves šetríte energiu notebooku.
  • Odpojenie periférnych zariadení – ak práve nepoužívate žiadne z pripojených zariadení, odpojte ho, aby ste predišli plytvaniu energiou. Pozor teda na myš, klávesnicu, ale aj externé disky.

ako sa starat o bateriu notebooku 3

4. Postarajte sa o teplotu notebooku

Extrémne teploty batérii notebooku nepristanú. Lítium-iónové batérie by sa mali používať a skladovať pri teplote 0 – 35 stupňov Celzia. Vyššie hodnoty trvalo skracujú životnosť článkov, nižšie hodnoty znižujú ich kapacitu. Z tohto dôvodu venujte pozornosť podmienkam, v ktorých notebook používate. Obzvlášť problematické môžu byť situácie, keď hráte na počítači alebo používate iné náročné programy (napr. spracovanie grafiky alebo videa), v dôsledku čoho sa zariadenie veľmi zahrieva.

V takýchto prípadoch sa oplatí zaobstarať si príslušenstvo, ktoré znižuje teplotu očítača – napríklad v podobe chladiacich podložiek. Pravidelne by ste mali čistiť aj vetracie otvory a ďalšie miesta, kde sa hromadí prach. Znečistenie blokuje prúdenie vzduchu, čím zvyšuje pracovnú teplotu notebooku.

ako sa starat o bateriu notebooku 4

5. Vyhnite sa neustálemu dobíjaniu batérie

Po prečítaní vyššie uvedených tipov si možno pomyslíte, že najlepším riešením je nechať notebook stále zapojený. Samozrejme, ide o chybu, ktorá vyplýva z neustáleho dobíjania notebooku v takzvaných minicykloch. Režim udržiavania energie, do ktorého sa prístroj dostane po nabití na 100 %, spočíva vo vybití batérie na 95 - 96 % a jej opätovnom plnom nabití. Ako asi tušíte, má to negatívny vplyv na výdrž batérie.

Lepším riešením je preto odpojiť batériu a používať notebook v režime AC. Batéria potom nebude vystavená vysokým teplotám a neustálemu nabíjaniu, ktoré znižuje jej životnosť. Treba však rátať s tým, že niektoré notebooky majú integrovanú batériu. V tomto prípade s ním nehýbte.

Nová batéria notebooku – ako ju používať?

Ak kupujete nový prenosný počítač alebo vymieňate batériu použitého prenosného počítača, postupujte podľa našich odporúčaných postupov. Vďaka tomu vám batéria bude slúžiť veľmi dlho a vášmu zariadeniu dodá druhý život!