Bezdrôtové nabíjanie - ako to funguje? Výhody a nevýhody takéhoto riešenia

bezdrotova nabijacka 1

Čo je najväčšou výhodou prenosných elektronických zariadení? Ich mobilita, samozrejme! Pri používaní smartfónu sa nemusíte obávať káblov, ktoré vás obmedzujú... No možno dovtedy, kým si nebudete musieť telefón nabiť. Jeho používanie je potom veľmi náročné a všetok komfort končí. Preto vznikli bezdrôtové nabíjačky. Naozaj sa ich oplatí používať? Predstavíme vám všetky výhody a nevýhody takéhoto riešenia!

Čo sa dozviete v tomto článku?

  • Ako funguje indukčné nabíjanie,
  • aké sú výhody a nevýhody bezdrôtového nabíjania,
  • ako skontrolovať, či má váš telefón bezdrôtové nabíjanie.

 bezdrotova nabijacka 2

Ako funguje bezdrôtová nabíjačka?

Bezdrôtové nabíjačky fungujú na princípe elektromagnetickej indukcie. V zariadení je stočený drôt, ktorý funguje ako vysielacia cievka. Keď ním preteká striedavý prúd, vytvára elektromagnetické pole. Jeho sila je ovplyvnená ako počtom závitov, tak aj parametrami samotného prúdu.

Aby bolo možné bezdrôtové nabíjanie, mobilné zariadenie musí mať správnu prijímaciu cievku. Nachádza sa približne v polovici výšky smartfónu. Pri kontakte s elektromagnetickým poľom sa v cievke indukuje prúd, ktorý telefón využíva na nabíjanie batérie.

Z dôvodu rušenia elektromagnetického poľa treba telefón priložiť čo najbližšie k nabíjačke. Aj malá zmena jeho polohy môže oslabiť prúd idúci do batérie.

Na trhu sú rôzne typy bezdrôtových nabíjačiek:

  • ploché - sú to jednoduché podložky, na ktorých sú smartfóny umiestnené vo vodorovnej polohe,
  • stojace - ide o modely vo forme stojanov, na ktorých sú telefóny umiestnené pod uhlom (uľahčuje to používanie smartfónu počas nabíjania),
  • auto - zabudované do držiakov, do ktorých sa smartfóny montujú počas jazdy.

bezdrotova nabijacka 3

Výhody a nevýhody bezdrôtového nabíjania

Na prvý pohľad sa môže zdať bezdrôtová nabíjačka ako veľmi funkčné zariadenie, ktoré zvyšuje komfort používania smartfónu. V skutočnosti nemožno poprieť jeho početné výhody. Pred kúpou zariadenia tohto typu sa však oplatí oboznámiť aj s jeho nevýhodami. Aké sú teda výhody a nevýhody bezdrôtového nabíjania?

Bezdrôtové nabíjanie a jeho výhody

  • Pohodlie nabíjania – netreba sa báť zamotaných káblov.
  • Pohodlný prístup k telefónu - nemusíte zariadenie pripájať k elektrine na ťažko dostupných miestach ani nezabúdať vyťahovať nabíjačku zo zásuvky.
  • Kompaktná veľkosť – napriek všetkej funkcionalite bezdrôtová nabíjačka nezaberie veľa miesta.
  • Vysoká úroveň bezpečnosti - všetky káble sa zmestia do nabíjačky a napájací kábel nie je potrebné zakaždým odpájať. 
  • Kompatibilita - na rozdiel od bežných napájacích adaptérov vďaka indukčnej nabíjačke dobijete batériu akéhokoľvek telefónu (touto funkciou) bez ohľadu na typ použitého konektora (USB-C, Lightning, micro USB ).
  • Atraktívny dizajn – bezdrôtový variant vyzerá oveľa zaujímavejšie ako bežná káblová nabíjačka.

Bezdrôtové nabíjanie a jeho nevýhody

  • Dlhší čas nabíjania – V dôsledku energetických strát je rýchlosť bezdrôtového nabíjania zvyčajne pomalšia ako pri klasických nabíjačkách.
  • Menšia voľnosť pri používaní telefónu pri nabíjaní – smartfón môžete pohodlne vybrať z nabíjačky a vložiť späť, no musíte rátať s tým, že sa vtedy proces nabíjania preruší.
  • Vysoká teplota nabíjačky - generované magnetické pole generuje veľké množstvo tepla, zbytočne zahrieva batériu. Z tohto dôvodu sú dostupné aj modely s aktívnym chladením, no ich ventilátory vedia byť poriadne hlučné.

 bezdrotova nabijacka 4

Má môj telefón možnosť bezdrôtového nabíjania?

Ak chcete používať bezdrôtovú nabíjačku, musíte sa najskôr uistiť, že váš smartfón má túto funkciu. Za týmto účelom skontrolujte, či zariadenie podporuje štandard QI. Ide o spoločnú technológiu, ktorá bola vyvinutá na štandardizáciu rôznych metód bezdrôtového nabíjania telefónov.

Ak sa ukáže, že váš smartfón nepodporuje štandard QI, nič nie je stratené! Všetko, čo musíte urobiť, je zaobstarať si špeciálny adaptér, ktorý sa zasunie do elektrickej zásuvky a zasunie sa pod klapku alebo puzdro na telefón. Ide o malé a veľmi praktické zariadenie v podobe tenkého vrecka s prijímacou cievkou. Keď je v dosahu elektromagnetického poľa, začne posielať energiu do batérie smartfónu cez tradičný konektor.

Oplatí sa zaobstarať si bezdrôtovú nabíjačku?

Bezdrôtová nabíjačka je veľmi praktickým riešením, ktoré vám môže trochu uľahčiť život. Ak sa chcete oslobodiť od káblov, ktoré vás obmedzujú, pozrite si model Green Cell AirJuice , ktorý je dostupný v našom internetovom obchode! Umožní vám vychutnať si bezdrôtové nabíjanie a všetky jeho výhody!