Akú powerbanku zvoliť, aby ste si zaistili rýchle nabíjanie?

aku powerbanku zvolit 1

Váš telefón je takmer vybitý a v blízkosti nie je žiadna elektrická zásuvka. Veľmi nepríjemný pocit, však? V takýchto situáciách sa vždy rozhodnete, že si konečne kúpite powerbanku a už vás to neprekvapí. Len akú powerbanku si vybrať? Všetko závisí od vašich potrieb. Ak je pre vás obzvlášť dôležité rýchlo doplniť energiu telefónu, mali by ste sa rozhodnúť pre model s možnosťou rýchleho nabíjania.

V tomto článku sa dozviete:

  • akú powerbanku zvoliť na zabezpečenie rýchleho nabíjania,
  • aké ďalšie funkcie sú dôležité pri výbere powerbanky.

aku powerbanku zvolit 2

Aké vlastnosti a funkcie by mala mať dobrá powerbanka

V popisoch a špecifikáciách zariadení, ktoré beriete do úvahy, stojí za to venovať pozornosť 4 najdôležitejším vlastnostiam :

  • rýchlosť nabíjania pripojených zariadení / rýchlosť nabíjania power banky,
  • veľkosť a hmotnosť,
  • kapacita,
  • cena.

Prečo sú tieto parametre také dôležité? Dozviete sa nižšie:

Powerbanka s rýchlym nabíjaním

Schopnosť rýchlo dobiť batériu je dnes cenená rovnako ako jej vysoká kapacita. Nie každá powerbanka však poskytuje možnosť naozaj rýchleho dobitia batérie . Ak pri výbere powerbanky chcete predovšetkým rýchle nabíjanie, overte si, či má funkciu rýchleho nabíjania. Táto funkcia môže mať rôzne názvy - napr. rýchle nabíjanie , ultra nabíjanie, adaptívne rýchle nabíjanie. Nezabudnite sa tiež uistiť, že zariadenie, ktoré chcete nabíjať, je s touto možnosťou kompatibilné. Powerbanku napríklad s možnosťou rýchleho nabíjania nebudete môcť používať, ak máte starý model telefónu, ktorý rýchle nabíjanie neumožňuje!

Oplatí sa vedieť aj to, že powerbanka nabije váš telefón rýchlejšie, čím viac energie ponúka (zvyčajne konektor USB typu C alebo typu A). Zdôrazňujeme, že na rozdiel od fám, rýchle nabíjanie neskracuje životnosť batérie, ak ju nabíjate správne.

Výkon power banky môžete vypočítať vynásobením hodnôt napätia a prúdu uvedených v poli „ Výstup “. Nezabudnite, že na rýchle nabíjanie musíte splniť 3 podmienky:

  • powerbanka musí poskytovať vysokovýkonnú elektrinu,
  • telefón musí podporovať nabíjanie vyššou rýchlosťou,
  • kábel musí byť schopný prenášať vysokovýkonný prúd.

Ak niektorá z vyššie uvedených požiadaviek nie je splnená, váš telefón sa bude nabíjať pomalšie. 

Pri kúpe sa oplatí venovať pozornosť aj rýchlosti, akou nabijete samotnú powerbanku. Je to dôležité, pretože jeho kapacita je zvyčajne väčšia ako kapacita batérie telefónu, takže čas nabíjania bude dlhší. Maximálny výkon, ktorým môžete zariadenie bezpečne nabiť, nájdete tentokrát v poli „ vstup “.

Ak hľadáte rýchlonabíjaciu powerbanku, odporúčame PowerPly10 . Zariadeniam poskytuje nie len 36 hodín práce navyše, ale aj ich okamžité dobíjanie. Navyše má USB-C Power Delivery 18W a 2x USB-A Ultra Charge porty, ktoré vám umožnia rýchlo doplniť batériu nielen v telefóne, ale aj v náročnejších zariadeniach.

aku powerbanku zvolit 3

Kapacita a počet portov powerbanky

Okrem rýchlosti nabíjania je dôležitá aj kapacita powerbanky. Čo ak si s ním teda telefón nabijete za pár minút, ak doplníte napríklad len polovicu batérie? 

Kapacita power banky sa meria v mAh (miliampérhodinách) a určuje jej schopnosť uchovávať energiu, ktorú potom môže vrátiť vašim zariadeniam . Vďaka tomuto parametru viete, koľkokrát sa vám telefón nabije, keď ste mimo zásuvky. Preto sa minimálne oplatí jednorazovo nabiť. V praxi to znamená okolo 5000 mAh a väčšinou sú powerbanky tejto kapacity také malé a ľahké, že ich môžete mať stále pri sebe.

Koľkokrát powerbanka nabije vaše zariadenie, závisí od kapacity prenosného zásobníka energie a od toho, aké zariadenie chcete nabíjať. Príklady výpočtov sme pripravili v texte: Koľkokrát powerbanka nabije telefón? Pri výbere modelu powerbanky zohľadnite svoje potreby. Zamyslite sa nad tým, ako často ho budete používať a akú kapacitu potrebujete na jednoduché dobitie batérie v telefóne aspoň 1-2 krát. Ak rátate s tým, že vás powerbanka bude sprevádzať často aj na dlhších cestách, vyberte si zariadenie s kapacitou aspoň dvakrát väčšou ako je kapacita batérie.

S rastúcou kapacitou a veľkosťou sa zvyčajne zvyšuje aj počet dostupných I/O portov. Powerbanky s kapacitou 20 000 mAh a všeobecnejšie majú aspoň 2 USB porty. Vďaka tomu môžete nabíjať 2 zariadenia súčasne. Je dobré mať rôzne typy portov. Starší konektor typu A je univerzálnejší. Na druhej strane, konektor USB-C sa v moderných zariadeniach používa čoraz viac a zvyčajne ponúka vyšší výkon a rýchlosť nabíjania. USB-C port často zohráva dvojitú rolu – vstupy a výstupy (napr. Samsung Battery Pack dopĺňa energiu telefónu a zároveň sa dá sám dobíjať).

Ak používate zariadenia Apple, hľadajte power banky s portom Lightning. Vďaka tomu si budete môcť užívať rýchle nabíjanie bez nutnosti použitia adaptérov, ktoré môžu túto rýchlosť výrazne znížiť.

Veľkosť a hmotnosť powerbanky

Vo všeobecnosti platí, že čím väčšia kapacita, počet podporovaných portov a doplnkových funkcií, tým väčšia a ťažšia je batéria. Powerbanky, ktoré sa pohodlne zmestia do vrecka, zvyčajne vydržia na 1 plné nabitie telefónu. Ak očakávate väčšiu kapacitu, powerbanku budete musieť nosiť v batohu alebo kabelke. Nezabudnite na seba nenastražiť pascu. Ani tá najrýchlejšia a najmenšia powerbanka vám nenabije telefón, ak ju nemáte so sebou kvôli jej hmotnosti a veľkosti.

Pohodlie a praktickosť sú subjektívne vlastnosti a pred kúpou sa oplatí urobiť praktický test. Keď sa rozhodnete, ktoré zariadenie si chcete kúpiť, nájdite niečo podobnej veľkosti (telefón, baterka) a noste to so sebou tak, ako plánujete nosiť powerbanku. Prax ukazuje, že zariadenia s kapacitou 10 000 mah a viac sa pohodlne nezmestia do vrecka džínsov.

Vyberte si power banku, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Ak má slúžiť len občas na nabíjanie telefónu – postačí menšie zariadenie s nižšou kapacitou. Ak ho používate často a stane sa, že ho treba použiť na nabitie telefónu viackrát – stavte na výkonnejšiu powerbanku. Možno stojí za zváženie aj „maximálna možnosť“, teda ... kúpiť dva modely!

Cena zariadenia

Cena je parameter, ktorý zvyčajne celkom dobre odráža možnosti a úroveň technologickej vyspelosti zariadení. Najlacnejšie, najjednoduchšie a najpomalšie riešenia sa dajú kúpiť už za 4-5 €. Čím viac inovácií, funkcií a kapacity v menšom a ľahšom zariadení, tým vyššia cena. Rýchle a priestranné powerbanky, ktoré dokážu prevádzkovať až tri zariadenia súčasne alebo môžu byť vybavené solárnym panelom, môžu stáť 75 € alebo viac. Niekedy sa oplatí priplatiť si, aby zariadenie výrazne získalo na funkčnosti a komforte, ktorý bude spojený s jeho používaním.

Funkcie, za ktoré sa oplatí priplatiť:

Priechodné nabíjanie

Táto funkcia vám umožňuje používať powerbanku počas nabíjania. Užitočnosť tohto riešenia oceníte pri vybitom telefóne aj powerbanke

Bezdrôtové nabíjanie

Ak váš telefón podporuje bezdrôtové nabíjanie, skvelou voľbou je aj bezdrôtová powerbanka. Konečne si môžete prestať pamätať potrebu kábla.

Ďalšie funkcie, ktoré zvyšujú komfort používania power bánk:

  • LED baterka - užitočná pre milovníkov kempovania v prírode a nočných sov,
  • vstavané káble - ideálne pre mierne duchom neprítomných,
  • schopnosť naštartovať auto - užitočné v zimných podmienkach,
  • indikátor stavu nabitia – prečo si brať na výlet prázdnu powerbanku?
  • ochrana proti prepätiu, prebitiu alebo prehriatiu.

aku powerbanku zvolit 4

Zhrnutie

Prieskum trhu ukazuje , že rýchlosť nabíjania sa stáva čoraz dôležitejším kritériom pri kúpe novej powerbanky. Niet sa čomu čudovať – neustále sa zvyšujúca rýchlosť života a rastúca potreba mobility robia z času čoraz cennejšiu hodnotu.

Zdá sa, že mnohé z vyššie uvedených funkcií nie sú vo vašom novozískanom zariadení nutnosťou. Je však dobré, že výrobcovia čoraz viac vidia rôznorodosť potrieb používateľov a vybavujú svoje produkty zaujímavými funkciami. Možno vám prítomnosť jedného z nich môže pomôcť rozhodnúť sa pri výbere konkrétneho riešenia. A ak už viete, aké funkcie potrebujete, pozrite si našu ponuku !