Aké sú rozdiely medzi elektromobilom a hybridným autom?

hybrid elektro 1

V posledných rokoch je na slovenských cestách citeľný nárast elektromobilov a hybridných áut. Pred kúpou takéhoto vozidla sa oplatí spoznať špecifiká oboch typov áut a zvážiť, ktorý z nich bude lepšou voľbou. Ak sa chystáte investovať do elektrického alebo hybridného auta, táto príručka sa vám môže hodiť!

V tomto článku sa dozviete:

  • aké sú rozdiely medzi elektrickými a hybridnými automobilmi,
  • ako funguje elektrický pohon a ako hybridný,
  • aký typ ekologického vozidla zvoliť.

hybrid elektro 2

Hybridné auto a elektromobil

Hybridné aj elektrické autá môžu na pohon využívať elektromotor. Napriek tomu sa obaja od seba výrazne líšia. Kľúčovou vlastnosťou hybridov je, že využívajú elektromotor aj spaľovací motor. Plne elektrické vozidlá sú na druhej strane obmedzené len na elektrické jednotky.

Ako funguje hybridný pohon?

Hybridný pohon v podstate využíva na pohyb jedného auta dva rôzne motory. V závislosti od typu vozidla a aktuálnych potrieb môže vodič využívať obe jednotky striedavo alebo súčasne. Elektromotor je zvyčajne užitočný pri jazde v meste, zatiaľ čo spaľovací motor sa používa hlavne na diaľniciach.

Dôležité je, že hybridné autá môžu prísť v niekoľkých variantoch, ktoré sa líšia stupňom prevádzky elektromotora:

  • Micro hybrid - elektromotor neslúži na pohon auta, ale funguje ako štartér a alternátor. Okrem iného dokáže poháňať kľukový hriadeľ a počas jazdy dokáže rekuperovať energiu pri spomaľovaní a brzdení. Premenou na elektrickú energiu na nabíjanie batérie tak jednotka zohráva úlohu generátora.
  • Mild hybrid – elektrický pohon nepoháňa vozidlo sám, ale je podporovaný benzínovým motorom. Jeho najdôležitejšou úlohou je rekuperácia energie pri brzdení a spomaľovaní a podpora spaľovacej jednotky pri akcelerácii auta.
  • Full hybrid - to sú najvyspelejšie hybridné pohony, v ktorých elektromotory plnia rôzne funkcie - od rekuperácie energie pri brzdení, cez podporu spaľovacieho motora, až po pohon auta.

hybrid elektro 3

Ako funguje elektrický pohon?

Elektromobil (EV) je zariadenie, ktoré využíva iba elektrickú energiu. Nemá spaľovací motor. Namiesto toho využíva prúd uložený v batériách a môže poháňať kolesá auta buď priamo, alebo prostredníctvom sady mechanických prevodoviek.

Hnacia sústava elektromobilu je veľmi jednoduchá a vozidlo nepotrebuje spojku. Batéria auta sa nabíja z externého zdroja energie – či už z verejnej stanice alebo domácej elektrickej zásuvky. Elektromobily ťažia aj z niekoľkých riešení, ktoré sa líšia najmä:

  • Počtom elektromotorov a kolesami, ktoré poháňajú - elektrické vozidlo môže mať samostatné elektromotory pre dve alebo štyri kolesá.
  • Typ mechanickej prevodovky – ak auto používa samostatné elektromotory, nepotrebuje mechanickú prevodovku. Ak však má len jeden, jeho usporiadanie je podobné tomu, ktoré poznáme u spaľovacích vozidiel.

hybrid elektro 4

Hybridné alebo elektrické auto – ktoré si vybrať?

Teraz, keď poznáte najdôležitejšie rozdiely medzi hybridom a elektromobilom, je načase popremýšľať, ktoré riešenie je pre vás to pravé. Obom typom nemožno uprieť ich výhody, aj keď treba podotknúť, že majú aj svoje nevýhody. Poďme sa teda pozrieť na ich klady a zápory.

Kľúčovou výhodou plug-in hybridov (umožňujúcich nabíjanie batérie z externého zdroja) oproti plne elektrickým autám je, že nie sú obmedzené na jeden pohon. To znamená, že ak vozidlu dôjde elektrina, vodič môže voľne využívať spaľovací motor a zároveň si užívať ostatné funkcie elektrického pohonu – ako je rekuperácia energie pri brzdení a spomaľovaní.

Hybridné auto je však nepochybne menej ekologické riešenie ako vozidlo poháňané len elektromotorom. So spaľovacím motorom sú samozrejme spojené vyššie prevádzkové náklady auta. Plug-in hybridy nemajú taký pôsobivý dojazd ako čistá elektrika, takže do nich treba z času na čas natankovať. A palivo – ako vieme – nezlacnie.

Ako si teda vybrať medzi elektrickým a hybridným pohonom? V prvom rade si premyslite, ako budete svoje auto využívať. Ak si môžete dovoliť dlhé nabíjanie batérie v garáži alebo máte každý deň jednoduchý prístup k verejným nabíjacím staniciam, vyberte si plne elektrický model. Na druhej strane, ak auto využívate veľmi často a absolvujete najmä dlhé vzdialenosti, hybridné vozidlo s podporou, akou je napríklad spaľovací motor, môže byť lepším riešením.