Fotovoltický menič - čo to je, na čo slúži, ako si vybrať

fotovolticky 1

Bez meniča nám elektrinu nezabezpečí ani tá najväčšia a najpôsobivejšia fotovoltická inštalácia. Je to nepostrádateľný prvok každého FV systému, vďaka ktorému môžeme naše domáce zariadenie zásobovať energiou priamo zo slnka. Čo teda zvážiť pri výbere meniča? Pozývame vás, aby ste si prečítali náš článok, z ktorého sa dozviete:

  • čo je fotovoltický menič,
  • akú funkciu vykonáva,
  • ako si vybrať vybavenie šité na mieru našim potrebám?

FV invertor - čo to je?

Invertor, tiež známy ako solárny invertor (alebo fotovoltický invertor), je zariadenie, ktoré premieňa jednosmerný prúd (DC) na striedavý prúd (AC). Inými slovami, ide o nevyhnutné vybavenie pre správne fungovanie fotovoltickej inštalácie, ktoré umožňuje využívať uloženú energiu a napájať domáce spotrebiče.

fotovolticky 2

Na čo slúži solárny invertor?

Ako sme už spomenuli, primárnou funkciou meniča je premena jednosmerného prúdu na striedavý prúd. Bez tohto procesu by sme nedokázali využiť energiu vyrobenú fotovoltickým zariadením. Za zmienku však stojí, že menič má aj ďalšie dôležité funkcie. Prístroj sleduje najdôležitejšie prevádzkové parametre vrátane frekvencie a napätia. Kontroluje aj správne fungovanie – v prípade prekročenia normy sa zariadenie odpojí od siete.

fotovolticky 3

Typy fotovoltických meničov

V závislosti od potrieb farmy a preferencií použitia je na trhu niekoľko typov fotovoltických meničov. Oplatí sa poznať hlavné rozdiely medzi nimi – pomôže vám to najmä vtedy, ak FVE montáž len plánujete.

Rozdelenie podľa typu inštalácie, v ktorej pracujú:

  • on-grid invertory, vďaka ktorým ide prebytok energie vyrobenej FV inštaláciou do elektrickej siete.
  • off-grid invertory, ktoré nie sú prispôsobené sieti a ktoré prenášajú prebytočnú energiu do batérií.
  • hybridné meniče, teda typ, ktorý kombinuje ostatné dva typy. Prebytky dokážu jednak vrátiť do elektrickej siete, jednak nasmerovať do batérií.

Delenie podľa počtu fáz:

  • jednofázové meniče - najčastejšie sa vyberajú pre inštalácie s výkonom do 3 kW.
  • trojfázové striedače – používajú sa vo väčších FV systémoch.

Rozdelenie podľa typu inštalácie a miesta:

  • centrálny invertor – inštalovaný v samostatnej miestnosti a používaný v tradičných FV systémoch.
  • mikrovlnný invertor - namontovaný pod fotovoltické panely a používaný pre veľmi malé inštalácie (mikroinštalácie).

fotovolticky 4

Fotovoltický menič – ako si vybrať?

Vhodný invertor by mal byť predovšetkým prispôsobený možnostiam fotovoltickej inštalácie. Preto je potrebné odhadnúť spotrebu energie a FV výkon. Dôležité je, aby bol dodržaný pomer medzi výkonom fotovoltického systému a výkonom meniča.

fotovolticky 5

V situácii, keď je generovaný výkon panelov väčší ako najvyšší možný výkon meniča, prichádzame o vyrobenú energiu. Preto sa často odporúča, aby výkon panela bol 80 - 125 % výkonu meniča.

Dôležitý je aj výber zariadenia od osvedčeného výrobcu. Striedač musí mať záruku najvyššej kvality a spoľahlivo fungovať. V našej ponuke nájdete meniče od Green Cell, ktoré v sebe spájajú viacero funkcií a určite sa budú hodiť pre vašu FV inštaláciu!