Čo je to batéria AGM?

bateria agm 1

AGM batérie sa teraz často používajú ako zdroj energie. Čím sú výnimočné a kde sa používajú? Zistite viac o technológii AGM a o tom, čo treba hľadať pri nabíjaní týchto batérií!

V tomto článku sa dozviete:

  • čo je AGM batéria,
  • kedy vám môžu byť AGM batérie užitočné,
  • ako nabíjať tieto batérie.

Batéria AGM – o aký typ batérie ide?

Skupina gélových a AGM (Absorbent Glass Mat) batérií sa nazýva VRLA (Valve Regulated Lead), ktorá má tiež svoj vývoj:

  • V - valve - ventil (automatická prevádzka).
  • R - reguloted - tlak v akumulátore sa reguluje automaticky.
  • L - lead - olovené - batériové dosky, sú vyrobené zo zlúčenín olova Pb.
  • A - acid - kyselina, v tomto prípade kyselina sírová pôsobiaca ako elektrolyt.

Vráťme sa však k AGM, ktoré sú podkategóriou gélovej verzie. Tieto batérie sú utesnené, aby sa do nich nedostala nečistota ani vzduch. Môžu byť teda použité v najrôznejších podmienkach, vrátane náročných a extrémnych. Ventily sa otvárajú kvôli vysokému tlaku vo vnútri batérie. Vďaka tomu nedochádza k nebezpečným vydutiam, ktoré môžu často viesť až k prasknutiu batérie. Tento typ ochrany znižuje možnosť trvalého poškodenia batérie.

Sklenené vlákno, ktoré sa používa v technológii AGM, spôsobuje, že elektrolyt je v ňom uzavretý a plne chránený. Tento spôsob vypĺňania priestoru medzi elektródami zaručuje, že z mechanicky poškodenej batérie nepotečie žiadny elektrolyt. Batérie AGM je teda možné používať pri práci v akýchkoľvek podmienkach (aj vo vodorovnej polohe) bez obáv z úniku elektrolytu.

V porovnaní s tradičnými batériami majú AGM až štyrikrát dlhšiu životnosť a väčší počet cyklov. To všetko vďaka použitiu už spomínaného skleneného vlákna. Veľmi dôležitou funkciou pre používateľov je možnosť bezpečného nabíjania a vybíjania batérií. AGM sa oveľa lepšie používajú s vedomím, že ak vynecháme vybitie alebo úplné nabitie, nič sa nestane.

Ako vidíte, AGM majú množstvo výhod. Určite sa pýtate, na čo všetko môžu byť užitočné. Nebudeme naťahovať – tak prejdime na ďalšiu časť článku!

bateria agm 2

Batérie AGM - aké je ich využitie?

AGM má dva režimy prevádzky – cyklický a vyrovnávací. V závislosti od vašich potrieb je možné takúto batériu použiť pre rôzne typy zariadení.

Pri vyrovnávacej prevádzke sa používa ako núdzový zdroj - ide o typ prevádzky, pri ktorej je batéria neustále pripojená k napájaniu. AGM vo vyrovnávacej prevádzke bude perfektný napríklad pre UPS, poplašné systémy, či núdzové osvetlenie.

Na druhej strane pri cyklickej prevádzke sa batérie AGM používajú – ako už názov napovedá – cyklicky. Čo to v praxi znamená? Cyklus vybije batériu a v prípade potreby ju dobije. Invalidné vozíky, golfové vozíky, kosačky na trávu, čistiace stroje – to sú niektoré zo zariadení, ktoré pri cyklickej prevádzke využívajú batérie AGM.

bateria agm 3

Absorpčné batérie Glass Mat – čo by ste mali vedieť o tom, ako ich nabíjať?

Stojí za to zabezpečiť, aby celý proces nabíjania batérie AGM prebiehal správne. Môžete si byť istí, že je to tak, keď si pre danú prácu vyberiete správnu nabíjačku (alebo usmerňovač) od osvedčeného výrobcu. Najlepšími modelmi sú modely, ktoré dokážu automaticky rozpoznať typ článku, a tiež inteligentne regulovať zmeny prúdu a napätia, ktoré by mali so stúpajúcou teplotou plynulo klesať (a zvyšovať, keď teplota klesá). Pri výbere novej nabíjačky skontrolujte, či je určená pre články použité vo vašej batérii. Ak v predajni nájdete viacero modelov, ktoré sa líšia len intenzitou, výber závisí od vašich potrieb – čím vyššia je táto hodnota (A), tým rýchlejšie sa AGM dobije.

Ako dlho nabíjať batériu AGM? Odpoveď na túto otázku môže byť komplikovaná. Dobu nabíjania ovplyvňujú faktory ako stupeň vybitia, kapacita batérie, typ nabíjačky, či parametre nabíjačky. Inteligentné, mikroprocesorové napájacie zdroje zaisťujú bezpečné nabíjanie zariadenia – chránia okrem iného aj pred takzvaným „prebitím“. Nemusíte sa teda obávať odpojenia batérie od nabíjania v správnom momente – nabíjačka po naplnení AGM prestane sama prenášať energiu.

Zhrnutie

Či už hľadáte batérie do kancelárskych zariadení, domácich spotrebičov alebo možno do špecializovanej ťažkej techniky, vďaka filtrom na našej stránke rýchlo nájdete ako AGM batériu, tak aj kompatibilnú nabíjačku. Pozrite si našu ponuku a vsaďte na osvedčeného výrobcu - Green Cell!