Originálna batéria do notebooku alebo náhrada – čo si vybrať?

zámena batérie 1

Keďže batérie notebookov sa pomerne rýchlo opotrebúvajú, je potrebná ich častá výmena. Používatelia potom stoja pred dilemou, či zvoliť originálnu batériu od výrobcu notebooku alebo náhradu inej značky. Ak si plánujete kúpiť novú batériu do počítača, zoznámte sa s výhodami a nevýhodami oboch a prečítajte si, na čo hlavné pri ich výbere nezabudnúť!

V tomto článku sa dozviete:

  • čo hovorí v prospech výberu originálnych batérií do notebookov,
  • aké sú náhrady v porovnaní s originálnymi batériami,
  • čo hľadať pri kúpe batérií do notebooku.

zámena batérie 2

Pôvodná batéria notebooku vs. náhrada pôvodnej batérie - porovnanie

Pri výbere novej batérie do notebooku nebudete mať problém nájsť model kompatibilný s vaším zariadením. Na trhu sú dostupné oba komponenty, či už originály dodávané výrobcami notebookov alebo rôzne náhrady originálov. Pozrime sa bližšie na výhody a nevýhody oboch.

Výhody a nevýhody originálnej batérie do notebooku

Nepochybnou výhodou originálnej počítačovej batérie je jej 100% kompatibilita. Takýto produkt si môžete objednať naslepo, s absolútnou istotou, že bude s vaším zariadením bez problémov fungovať. Jeho technické parametre nemusíte dodatočne overovať, pretože ide o úplne rovnakú batériu, aká je predinštalovaná vo vašom notebooku.

Pri kúpe originálnej batérie do notebooku máte zaručenú najvyššiu kvalitu produktu a jeho spoľahlivosť. Nehrozia vám žiadne problémy s prevádzkou batérie alebo jej montážou. Plnú podporu získate aj od výrobcu, takže v prípade akýchkoľvek problémov sa môžete spoľahnúť na rýchlu reakciu a technickú podporu.

Bohužiaľ, pôvodná batéria notebooku zvyčajne stojí veľa. Jeho kúpa sa môže ukázať ako dosť problematická. Batériu bude často potrebné priniesť zo vzdialeného skladu, pretože takéto komponenty sú dostupné len u autorizovaných predajcov alebo len v predajniach výrobcu.

Najčastejšie sa to premieta aj do nemožnosti vymeniť batériu za lepšiu alternatívu. Môže sa stať, že používateľ chce využiť potrebu výmeny batérie na vykonanie nejakého „upgradu“ zariadenia – napríklad na zvýšenie jeho kapacity. Pri plánovaní výberu originálnej batérie sa však bude musieť obmedziť na to, čo už vie. Upgrade sa teda ukazuje ako nemožný.

zámena batérie 3

Výhody a nevýhody náhradnej batérie do notebooku

Hlavnou výhodou výmeny batérie za inú, nie originálnu, sa zdá byť citeľne nižšia cena. To najčastejšie presvedčí používateľov, ktorí hľadajú nové batérie do svojich notebookov, aby si pre ich kúpu zvolili práve nejakú alternatívu. Je však potrebné poznamenať, že vysoká kvalita vždy stojí peniaze. Alternatívy tretích strán teda môžu byť lacnejšie ako originálne batérie, no ak vám cena začína byť podozrivá, neriskujte ich kúpu. Pravdepodobne máte čo do činenia s produktom, ktorý rýchlo zlyhá.

Za zmienku stojí aj široký výber náhrad, vďaka ktorým môžete svoj notebook vybaviť rovnako výkonnou alebo ešte efektívnejšou batériou ako tá originálna. Chcete, aby váš počítač fungoval dlhšie bez nabíjania? Stačí si objednať alternatívnu batériu s vyššou kapacitou. Vzhľadom na prídavné články môže jeho dizajn prečnievať cez obal notebooku, no v prípade integrovaných batérií nájdete aj modely s rovnakými rozmermi.

Nevýhodou niektorých náhrad je určite pochybná kvalita a možné problémy s kompatibilitou. Treba si však uvedomiť, že to platí len pre produkty málo známych značiek. Ak si správne vyberiete náhradu a obmedzíte sa na ponuky renomovaných výrobcov, získate kvalitnú batériu s dlhou životnosťou a pôsobivou účinnosťou.

zámena batérie 4

Chcete vedieť, ako si vybrať správnu batériu do notebooku? Dozviete sa to v našom predošlom blogu.

Ktorá možnosť je teda pre váš notebook správna?

Pri výbere originálnej batérie do notebooku nemusíte detailne overovať jej parametre, pretože máte istotu, že kupujete produkt určený presne pre váš model počítača. Trochu iná situácia je v prípade náhrad, ktoré sa oplatí pred kúpou vidieť a vyskúšať.

V prvom rade sa uistite, že napätie batérie dokonale zodpovedá potrebám vášho notebooku. Môžete sa stretnúť s hodnotou 10,8 V (alebo jeho ekvivalentom 11,1 V) a 14,4 V (alebo jeho ekvivalentom 14,8 V). Tento parameter úzko súvisí s počtom článkov v batérii, ktorý musí byť zhodný s tým v počítači

Po druhé, skontrolujte, akú kapacitu má vybraná batéria. Táto hodnota je vyjadrená v miliampéroch alebo watthodinách a musí sa minimálne rovnať batérii dodanej z výroby. Ako už viete, môže byť aj vyššia. Variant s väčšou kapacitou poskytne vášmu zariadeniu lepší výkon, čo sa premietne do dlhšieho pracovného času bez nabíjania.

Nezabudnite tiež na zhodu veľkosti a konektorov batérie. Jeho konštrukcia musí dokonale zodpovedať originálnej batérii. To vám zaručí bezproblémovú montáž a efektívnu prevádzku.

Ak hľadáte efektívne batérie do notebookov, určite vás zaujmú produkty Green Cell! Sú dokonalou náhradou batérií najobľúbenejších modelov notebookov na trhu.