Solárna power banka. Aké sú jej výhody a nevýhody

solárna powerbanka 1

O funkčnosti a takmer nevyhnutnosti powerbanky netreba nikoho presviedčať. Ide o zariadenie, ktoré by mal mať po ruke každý používateľ smartfónu. Aj keď vám tento typ gadgetu príde na pomoc bez ohľadu na podmienky, bohužiaľ má aj svoje obmedzenia. Hovoríme hlavne o kapacitnom limite, čo znamená, že prenosný zásobník energie treba pravidelne nabíjať. S týmto vedomím dizajnéri Green Cell vytvorili solárnu power banku, ktorá využíva slnečné lúče na výrobu elektriny. Informujte sa o najdôležitejších výhodách a nevýhodách takéhoto riešenia!

V tomto článku sa dozviete:

  • ako funguje solárna power banka,
  • aké sú výhody a nevýhody solárnych bánk,
  • kedy sa oplatí kúpiť solárnu powerbanku?

Ako funguje solárna power banka?

Solárna power banka je zariadenie vybavené solárnymi panelmi, ktoré transformujú ultrafialové žiarenie na elektrinu. Jeho intenzita postačuje na nabíjanie mobilných zariadení ako sú smartfóny alebo tablety. Vďaka tomu zásobník energie nevyžaduje napájanie z elektrickej zásuvky, takže ho možno dobíjať aj pri trávení času mimo domova – pri prechádzke, turistike v horách alebo mimo mesta.

Rovnako ako štandardné powerbanky, aj solárne modely sa líšia v mnohých parametroch. Výber variantu zodpovedajúceho individuálnym preferenciám užívateľa však vyzerá v oboch prípadoch takmer identicky. Ktoré úložisko energie je teda to lepšie? Pozrime sa bližšie na klady a zápory power bánk so solárnymi panelmi.

solárna powerbanka 2

Výhody a nevýhody solárnych bánk

Solárna power banka je odpoveďou na potreby tých najaktívnejších užívateľov, ktorí trávia veľa času mimo svojho domova. Výhody takéhoto zariadenia sú najlepšie vidieť na príklade modelu Green Cell SolarCharge. Je vybavená účinným solárnym panelom s výkonom 21 W a účinnosťou cca 25 %. Powerbanku stačí umiestniť na dobre osvetlené miesto a počas toho sa rýchlo nabije pripojené zariadenie.

Toto nie je koniec aplikácií solárnych nabíjačiek. Má tiež vstavanú batériu s pôsobivou kapacitou 10 000 mAh. Vďaka tomu dokáže ukladať elektrinu vždy, keď k nej nie je pripojené žiadne zariadenie. Toto riešenie vám umožní nabíjať powerbanku, nech ste kdekoľvek, bez toho, aby ste ju museli pripájať do zásuvky.

Powerbanka Green Cell so solárnym panelom je vybavená tromi USB portami:

  • USB-A vyrobené s technológiou Quick Charge, podporujúce rýchle nabíjanie,
  • štandardný USB-A,
  • obojsmerné napájanie USB-C 18W.

Ako asi tušíte, môžete nabíjať až tri zariadenia súčasne. Powerbanka disponuje aj prídavným micro USB portom, ktorý slúži ako alternatívny zdroj nabíjania batérie. Využijete ho vždy, keď potrebujete prenosnú energiu a počasie nie je naklonené prevádzke solárneho panelu.

Vďaka rôznym typom USB portov a vysokej kapacite zariadenia má powerbanka schopnosť nabíjať rôzne elektrické zariadenia. Je plne kompatibilný so všetkými smartfónmi, tabletmi, hernými konzolami a bezdrôtovými slúchadlami. Môžete tiež napájať digitálne fotoaparáty, prenosné prehrávače a ďalšie zariadenia vybavené USB zásuvkami.

SolarCharge má tiež indikátor power banky. Umožní vám sledovať proces dopĺňania batérie – či už solárnou energiou alebo elektrinou zo zásuvky. Zariadenie je tiež vybavené systémom pohodlných rukovätí, ktoré vám umožnia namontovať panel na miesto vhodné pre nabíjanie – napríklad na batoh.

Ako vidíte, solárna nabíjačka Green Cell má množstvo významných výhod. To však neznamená, že je bezchybný. Za mínus určite treba považovať rozmery zariadenia. Sú síce celkom skladné – pretože poskladaný fotovoltický panel sa zmestí do formátu A4 – do vreckových rozmerov štandardných powerbánk majú stále ďaleko. Treba však priznať, že v porovnaní so všetkým vyššie popísaným vybavením to nie je vysoká cena. Solárna energia navyše nabíja powerbanku pomerne pomaly – v zamračených dňoch ju možno budete musieť dobiť elektrinou.

solárna powerbanka 3

Kedy sa oplatí zaobstarať si solárnu powerbanku?

Powerbanka s efektívnym solárnym panelom je dokonalým riešením pre každého, kto oceňuje aktívny životný štýl. Toto zariadenie je nevyhnutnosťou pre milovníkov dlhých prechádzok a horských túr. Poslúži aj ľuďom, ktorí pracujú v teréne. Ak sa profesionálne venujete fotografovaniu alebo kontrolujete sociálne siete 24 hodín denne, 7 dní v týždni – investujte do dobrej powerbanky so solárnym panelom.

Ak sa pýtate, akú solárnu powerbanku si vybrať, vyberte si model SolarCharge od Green Cell. Ide o mimoriadne praktické zariadenie, vyznačujúce sa vysokou kapacitou, širokou kompatibilitou a predovšetkým možnosťou využitia solárnej energie. Pripojte panel k batohu a pokračujte! Pokiaľ je priaznivé počasie, elektrina vám nedôjde nikde na svete.