Kam odovzdať staré batérie - komplexný sprievodca

baterie 1502

Tento problém sa týka prakticky každej domácnosti – použité batérie ležia v šuplíku a vy tak celkom neviete, kam ich zahodiť. Preto tu prichádzame s komplexným sprievodcom, ktorý vám pomôže zistiť, čo robiť so starými batériami. 

Z tohto článku sa dozviete:

  • Kam odovzdať staré batérie a  akumulátory?
  • Ako oddeliť batérie predtým, ako sa dostanú na správne miesto?
  • Čo má za následok nesprávna segregácia batérie.
  • Ako sa batérie recyklujú,
  • a prečo sa oplatí vyberať opakovane použiteľné batérie.

Kam odovzdať staré batérie? ABC triedenia použitých batérií 

Vedeli ste, že  jedna nepoužitá alkalická batéria môže znečistiť až 1 m3 pôdy? Vzhľadom na prítomnosť ťažkých kovov a elektrolytov predstavujú priamu hrozbu pre životné prostredie. Povedzme si preto jasno: batérie a akumulátory nesmú skončiť v komunálnom odpade. Čo teda s nimi urobíme, keď nám prestanú slúžiť? 

Na týchto miestach sa zbavíte batérie

  • Miesta triedeného zberu komunálneho odpadu. Ide o špeciálne body pre obyvateľov danej obce, kde môžu zanechať odpad – hlavne ten, ktorý by nemal byť medzi iným odpadom (zmesový, papier, plast, sklo či BIO odpad). Okrem elektroodpadu, t.j. elektrozariadení a batérií a akumulátorov, je možné na takýchto miestach ponechať chemikálie, stavebný odpad či objemný odpad.
  • Supermarkety. Predajne, ktoré predávajú batérie a akumulátory a majú viac ako 25 m2 priestoru, zbierajú selektívny odpad. Pri príležitosti najbližšieho nákupu hľadajte špeciálne nádoby a pri ďalšej návšteve vyhoďte použité batérie do príslušného koša. 
  • Predajne elektroniky. Odpadové zariadenia často zbierajú obchody špecializované na predaj elektrozariadení (vrátane batérií, napájacích zdrojov a akumulátorov). Oplatí sa skontrolovať, či pri kúpe novej batérie, napríklad do notebooku, môžete tú starú vrátiť. 
  • Úrady, školy a iné miesta. Veľmi často existujú iniciatívy, ktoré vám umožňujú vyhodiť použité vybavenie do špeciálne pripravených kontajnerov. Najčastejšie ich stretnete v škole alebo na magistráte. Je však potrebné pamätať na to, aby ste nehádzali všetky typy batérií do jedného kontajnera. 

Pred odovzdaním použitých batérií skontrolujte, aký druh sa zbiera - miešanie týchto odpadov je jednoducho nebezpečné. 

Ako skladovať batérie doma?

Pravdepodobnosť, že hneď po vybití batérií pôjdete do selektívneho zberu, je dosť malá – častokrát ostanú nejaký čas doma. Preto nezabúdajme na správne skladovanie. Čo si teda zapamätať? 

kam odovzdať batérie

V prvom rade si dajme pozor na to, že zle skladované batérie a akumulátory sú jednoducho nebezpečné. Ako sme už spomenuli, batérie obsahujú okrem iného: ťažké kovy, preto je rovnako dôležité ich správne skladovanie pred likvidáciou. Máme pre vás 5 tipov, na čo by ste mali pamätať pri skladovaní batérií:

  1. Nenechávajte rôzne typy batérií spolu
  2. Oddeľte nové batérie od starých
  3. Batérie skladujte pri izbovej teplote
  4. Batérie nevystavujte slnku a nevystavujte ich príliš nízkym teplotám 
  5. Batérie skladujte v plastovej alebo sklenenej nádobe – vyhýbajte sa kovovým škatuľkám

Prečo nemôžete vyhodiť batériu do bežného odpadkového koša?

Po použití sa batérie stanú nebezpečným odpadom. Je to spôsobené tým, že ťažké kovy v nich obsiahnuté sú jednoducho škodlivé pre životné prostredie a naše zdravie. Ak sa použitá batéria likviduje spolu s ostatným domovým odpadom, látky v nej obsiahnuté môžu uniknúť do pôdy, vody alebo vzduchu. To je dôvod, prečo je selektívny zber taký dôležitý. 

Jedna tona použitých batérií obsahuje 3 kg ortuti a niekoľko kilogramov lítia, niklu alebo kadmia. Ide o extrémne toxické látky pre všetky živé organizmy. Vďaka správnej likvidácii nechránime len životné prostredie a vlastné zdravie. Batérie sú recyklované, vďaka čomu sa získavajú a znovu využívajú cenné suroviny. 

Recyklácia batérie

Z jednej správne oddelenej batérie je možné získať až 99 % surovín! Bunky idú do špeciálnych závodov, ktoré sa zaoberajú recykláciou. Najprv sa odvážia, zaznamenajú a potom triedia - od tejto fázy závisí množstvo získaných materiálov a ich kvalita. V ďalších krokoch sa batérie drvia a melú. Oddeľujú sa z nich tri hlavné frakcie: kovy, plasty a čierna hmota, ktorá si vyžaduje špeciálne spracovanie. 

kam odovzdať staré batérie

"Čierna hmota" ide do špeciálneho hydrometalurgického zariadenia - tam sa podrobuje procesom rozpúšťania surovín. Vďaka tomuto postupu je možné z alkalických batérií získať grafit, zinok a mangán! Je zaujímavé, že správna segregácia batérií umožňuje recyklovať oceľ, plasty a dokonca aj papier. 

Prečo by ste mali vymeniť jednorazové batérie za nabíjateľné?

Teraz, keď vieme, kam vyhodiť staré batérie a prečo je správna segregácia taká dôležitá, je čas zvážiť alternatívu k jednorazovým batériám. Hlavnou výhodou dobíjacích batérií je, že sa dajú dobíjať. V praxi to znamená, že jedna batéria nám poslúži dlhšie – nemusíte teda kupovať veľa jednorazových. 

nabíjateľné batérie

Nákup nabíjačky   batérií je investícia, ktorá sa vám rýchlo vráti. Zamyslite sa nad tým, koľko zariadení na batérie máte doma: diaľkové ovládače, hračky a ďalšie zariadenia. Množstvo nervov vám ušetrí aj možnosť dobíjať batérie – efektívne články budete mať vždy po ruke. Navyše 1 nabíjateľná batéria dokáže nahradiť až 1000 jednorazových batérií. Zamyslite sa nad tým, aký obrovský rozdiel to znamená pre životné prostredie!

batérie aaaa

Dobrým riešením je nabíjačka a batérie značky Green Cell. Je to bezpečné a efektívne zariadenie, ktoré vám pomôže rýchlo zmeniť staré návyky! 

Pamätajte na správne oddelenie batérií a akumulátorov – vaše jediné rozhodnutie je veľmi dôležité. Pre seba aj pre životné prostredie.