Ako nabíjať batériu - krok za krokom

Návod na nabíjanie batérie si popíšeme krok za krokom na príklade inteligentnej nabíjačky Green Cell 6/12 V, 4 A .

ako pripojiť nabíjačku k batérii
Tento model umožňuje diagnostiku a nabíjanie napätím 6 V a 12 V a dokonca aj regeneráciu úplne vybitých batérií a prevádzku pri teplotách pod 0 °C vďaka režimu ColdAGM. Je vhodný na nabíjanie mnohých typov batérií, ako sú AGM, EFB, MF, SLA, VRLA, WET, Gel, Lead Acid a LiFePO₄.

SPOJENIE

Hneď na začiatku sa uistite, že pracovné podmienky sú vhodné. Uistite sa, že miesto je suché a bezpečné.  Ak je všetko v poriadku, môžete začať nabíjať.

1. Prvým krokom je odpojenie batérie od auta alebo iného vozidla alebo zariadenia. Príkladom môže byť batéria v aute. 
Odpojíme záporný pól (čierny) a potom kladný pól (červený).

2. Potom pripojte svorky nabíjačky k batérii, červenú svorku so symbolom + k červenému pólu a čiernu svorku so symbolom - k zápornému pólu.

3. Po správnom pripojení môžeme pripojiť nabíjačku k zdroju energie.

4. Režim nabíjania volíme na usmerňovači v závislosti od typu batérie a teploty, pri ktorej nabíjame.

5. Čakanie - v závislosti od veľkosti batérie bude doba jej úplného nabitia niekoľko desiatok minút alebo až 30 hodín v prípade veľmi veľkých batérií (napr. pre nákladné autá). Za zmienku stojí, že vďaka nabíjačke Green Cell je tento čas rozhodne kratší ako v prípade menej vyspelých usmerňovačov.

6. Ak chceme len čiastočné dobitie, aby sme mohli čoskoro vyraziť na cestu, stačí asi polhodina nabíjania, pretože počas jazdy bude batéria už nabitá z alternátora. Ak je však trasa krátka, oplatí sa dať nabíjačke trochu viac času, pretože batéria sa nemusí vedieť správne dobiť a príbeh sa bude opakovať pri ďalšom pokuse naštartovať auto.

ODPOJENIE

1. Začneme odpojením usmerňovača od zdroja energie.

2. Odstráňte svorku nabíjačky zo záporného (čierneho) a potom z kladného (červeného) pólu.

3. Pripojte káble vozidla späť k príslušným pólom batérie – najprv červený, potom čierny.

4. Naštartujte auto a vychutnajte si zvuk motora pripraveného na jazdu.

Nabíjanie menších batérií

Pri ostatných zariadeniach je postup úplne rovnaký – treba zladiť farby / póly a režim nabíjania. Veľkou výhodou inteligentnej nabíjačky je jej univerzálnosť - môžeme ju použiť ako s veľkými autobatériami, tak aj s veľmi malými, napríklad na hračky.

Samozrejme, ak potrebujeme len usmerňovač pre malé batérie, nemusíme kupovať takéto pokročilé zariadenia. Na nabíjanie malých 2 V a 6 V modelov vám postačí kompaktná nabíjačka s parametrami nabíjania 0,6 A alebo 1 A. V prípade týchto nabíjačiek vieme nabíjať aj rôzne typy batérií - AGM, gélové, ale aj Wet, MF a EFB. Vybavení vhodnou univerzálnou nabíjačkou sme plne pripravení vybiť akúkoľvek batériu. Všetky modely nájdete tu.