Prečo rastie obľuba elektrobicyklov? Je to jednoduché: umožňuje nám prekonať danú vzdialenosť s menšou námahou. Elektrobicykel však potrebuje zdroj energie, teda batériu. Ako si vybrať ten správny? V tomto článku sa dozviete:

  • aké sú typy batérií pre elektrické bicykle,
  • a ktorý typ batérie je najlepší

Typy batérií pre elektrobicykle

Existuje 5 hlavných typov batérií pre elektrické bicykle:

  • lítium-ión (Li-Ion),
  • lítium-polymér (Li-Poly),
  • nikel metalhydrid (Ni-MH),
  • nikel-kadmium (Ni-Cd),
  • a  gél .

Ktorým sa pri výbere batérie do e-biku vyhnúť? Gélové batérie by určite nemali byť vašou prvou voľbou. Nie sú tak odolné voči nárazom ako napríklad Li-Ion batérie. Toto je obzvlášť dôležité, ak plánujete cestovať so svojím e-bicyklom v horskom alebo nerovnom teréne. Nemajú BMS systém, ktorý monitoruje proces vybíjania a nabíjania batérie, takže ich inštalácia do elektrobicykla je trochu riskantná. Batéria sa môže jednoducho poškodiť, ak nie je správne zvolené nabíjacie napätie. Navyše na trhu len veľmi ťažko nájdete bicykel s gélovou batériou.

ako zvýšiť dojazd vášho elektrobicykla

Lítium-polymérové ​​batérie tiež nie sú dostatočne odolné voči nárazom. Sú tiež drahšie, pretože ich výroba generuje vyššie náklady. Oproti Li-Ion akumulátorom majú aj kratšiu životnosť. V Európskej únii boli zase stiahnuté z predaja nikel-kadmiové batérie – nahradili ich nikel-metal-hydridové batérie. 

Malo by sa pamätať na to, že zvyčajne príslušenstvo, teda motor a ovládač, pracujú so špecifickou chémiou. To znamená, že ak máte bicykel, ktorý je z výroby vybavený Ni-MH batériou, prechod na iný typ batérie nemusí byť možný. 

Lítium-iónové batérie pre e-bike

Najčastejšie používaným typom batérie v elektrobicykloch sú lítium-iónové batérie. prečo? 

Po prvé, Li-Ion batérie majú lepší pomer hmotnosti a kapacity. Inými slovami, sú oveľa ľahšie ako iné typy batérií. Vyznačujú sa tiež dlhou životnosťou . Batérie e-bikov štandardne strácajú svoj výkon na vysokej úrovni po 700-800 nabíjacích cykloch. Sú stále funkčné, no ich kapacita je jednoducho menšia. 

batéria pre e-bike

Lítium-iónové batérie pre e-bicykle si po 800 nabíjacích cykloch zachovajú až 80 % svojej pôvodnej kapacity . Vďaka tomu sú Li-Ion batérie jednoducho efektívnejšie a dlhšie slúžia používateľovi na skutočne vysokej úrovni. Všetko samozrejme závisí od kvality použitých buniek. Navyše sú vybavené  Battery Management System, teda BMS - systémom, ktorý monitoruje a volí parametre nabíjania a vybíjania batérie.

Typy batérií pre e-bicykle a miesto montáže

Dobre, teraz, keď vieme, že najlepšie typy batérií pre e-bicykle sú lítium-iónové, stojí za to venovať chvíľu inej typológii. Miesto a spôsob montáže je veľmi dôležitou záležitosťou pri výbere batérie pre e-bike.  

  • Batérie Seat Tube (tzv. Silverfish) - najbežnejšia batéria pre elektrobicykle. Môže byť umiestnený na kufri alebo v zadnej časti rámu - záleží na jeho prevedení. 
  • Batérie do fliaš - majú tvar fľaše a najčastejšie sa montujú na miesto cyklistickej fľaše na vodu.
  • Down Tube Batteries – v tomto prípade je tu takmer len držiak na fľašu.
  • Batérie do zadného stojana – používajú sa hlavne v mestských bicykloch. Batérie sa montujú na zadnú časť elektrobicykla v mieste kufra. 
  • Intube batérie - teda batérie, ktoré sú zabudované v ráme bicykla. Ide o čoraz viac využívané riešenie, vďaka ktorému si dvojkolesový tátoš zachováva svoju estetiku. 

batéria pre e-bike

Pri výbere batérie pre váš e-bike je niekoľko dôležitých vecí, na ktoré by ste si mali dať pozor. Okrem typu použitých článkov, spôsobu a miesta inštalácie musí byť batéria jednoducho kompatibilná s vaším vozidlom. Oplatí sa zvážiť aj vlastné potreby a určiť si vzdialenosť, ktorú chcete prejsť na jedno nabitie. Ak práve hľadáte e-bike, určite si pozrite náš článok, v ktorom predstavujeme rozdiely medzi jednotlivými modelmi a vysvetľujeme, ako e-bike funguje!