Ako funguje elektrobicykel?

Ako funguje ebike - 1

Jar je za dverami, a tak pomaly začína kvitnúť cyklistická sezóna. V uliciach pribúda bicyklov a čoraz častejšie medzi nimi vidíme aj ich elektrické ekvivalenty. Zistite viac o e-biku a zistite, ktorý model je pre vás ten najlepší!

  • Ako funguje elektrobicykel?
  • Aké modely elektrobicyklov poznáme?
  • Aký je rozdiel medzi ekologickým režimom a turbo režimom?

Ako funguje elektrický bicykel

Elektrobicykel sa od svojho klasického kolegu líši tromi prvkami: má batériu, elektromotor a elektronický ovládač, ktorý riadi činnosť posilňovača riadenia. Všetky tieto prvky podporujú šliapanie do pedálov, takže sme schopní najazdiť viac kilometrov a necítime sa tak unavení ako pri jazde na bežnom bicykli.

Ako funguje ebike - 2

Dôležité je, že podľa zákona môže byť maximálny výkon motora v elektrobicykli 250 W a napätie je 48 V. Pomoc je obmedzená na 25 km/h. To však neznamená, že modely elektrobicyklov a im venované príslušenstvo sa od seba nelíšia. Preskúmajte typy elektrických bicyklov a zistite, ktorý model by bol pre vás ten najlepší!

Aké sú typy e-bikov

Rovnako ako u klasických bicyklov, aj elektrobicyklov je na trhu niekoľko druhov. Líšia sa predovšetkým konštrukciou a účelom (z hľadiska prejdenej trasy a terénu).

  • MTB (elektrické horské bicykle) - majú špeciálne tvarovaný rám a motor je uložený v centrálnej časti. Sú veľmi dobre prispôsobené na ťažké a náročné trasy. Špeciálne tvarovaný uhol hlavy rámu umožňuje prekonávať prekážky.
  • CROSS - Krosové bicykle sú určené na off-roadové trasy. Dobre poslúžia aj na dennej báze, takže ak hľadáte bicykel, ktorý vás cez týždeň odvezie do práce a cez víkend budete jazdiť na náročných trasách – tento model je pre vás!

Ako funguje ebike - 3

  • CITY - spája výhody klasického mestského bicykla s elektrickým. Perfektné na cestovanie po meste, veľmi pohodlné a vďaka podpore elektromotora s ním prejdete aj dlhšiu trasu bez väčšej únavy.
  • CESTA - Výhodou cestných elektrobicyklov je ich hmotnosť: sú ľahšie ako iné druhy elektrobicyklov. Podpora v tomto prípade však nie je až taká citeľná.
  • SKLADACÍ ELEKTROBICYKEL - výborná voľba pre všetkých milovníkov praktických riešení. Bicykel je skladací, takže si ho môžete vziať aj na dlhé cesty. Malý úložný priestor tiež nebude problém.

Eco a turbo režim na elektrobicykloch

V režime turbo vám asistencia motora umožňuje jazdiť na bicykli prakticky bez námahy. V eco režime je naopak asistencia oveľa slabšia, no umožní vám prejsť dlhšiu vzdialenosť. Dobrou praxou je „hybridná“ jazda, teda prepínanie režimov podľa potreby. Napríklad pri stúpaní do kopca použite turbo režim na uvoľnenie svalov. Spotrebujete potom viac energie batérie, no neunavíte sa. Pre jazdu po menej náročných trasách využite eco režim, ktorý vás jemne podrží až do 100 kilometrov.

Ako funguje ebike - 4

Ak hľadáte batériu do vášho e-biku, tak neváhajte a kliknite na tento odkaz.

Výhody elektrobicyklov

Hlavnou výhodou e-biku je podpora elektromotora. V dôsledku toho cyklista spotrebuje menej energie na prejdenie určitej trasy. Toto riešenie funguje ako na horských výletoch, tak aj pri jazde po meste. E-bike môžete využiť napríklad aj pri ceste do práce, pričom sa neunavíte tak ako pri klasickom bicykli a zostane vám energia na začatie nového pracovného dňa.

Ako funguje ebike - 5

Navyše je v centre mesta jednoduchšie zaparkovať bicykel než auto. Vyhnete sa aj dopravným zápcham a nemusíte strácať čas pri hľadaní miesta na zaparkovanie. Taktiež nie ste odkázaní na MHD – ušetríte na lístku, čase a ... nervoch. ????

Nemôžeme zabudnúť ani na ekologický aspekt! Výberom elektrobicykla prispievate k zníženiu znečistenia ovzdušia!

Kto potrebuje elektrobicykel?

Už niekoľko sezón rastie obľuba elektrobicyklov. Niet sa čomu čudovať – je to veľmi dobrá voľba pre všetkých priaznivcov klasickej cyklistiky. Elektrický ekvivalent bude dobre fungovať medzi obyvateľmi mesta, ktorí ho môžu využívať ako dopravný prostriedok do práce. Vďaka asistencii je námaha nižšia a cyklisti sa môžu vyhnúť dopravným zápcham a pomôžu tak aj planéte, keďže nebudú cestovať autom.

Ako funguje ebike - 6

E-bike je dobrou ponukou aj pre milovníkov extrémnejších jázd, ktorí si vyberajú náročnejšie trasy. Vďaka asistencii zvládame náročné zjazdovky a náročnú trasu a zároveň nevyčerpáme všetku energiu. Dôležité je, že na používanie asistencie motora si nemusíte kupovať nový bicykel. Bicykel si môžete prerobiť na e-bike – potrebujete len pár komponentov navyše.

Bicykel je vždy dobrá investícia – má pozitívny vplyv na našu kondíciu, zdravie a celkovú pohodu. Umožňuje vám ušetriť peniaze za palivo a čas, ak sa vďaka nemu vyhneme dopravným zápcham. Je to aj pocta ekológii a starostlivosti o planétu! Tak teda ako, prejdete túto sezónu na dvoch kolesách?