Na trhu je množstvo typov batérií, pričom každá má trochu iné využitie. Niektoré z nich majú aj svoju obdobu v podobe opakovane použiteľných batérií. Nie je tomu inak ani v prípade 9V typu. Na čo slúžia tieto zdroje energie a ako sa dajú dobíjať?

V tomto článku sa dozviete:

  • aké sú vlastnosti 9V batérií,
  • aké sú ich aplikácie,
  • ako nabíjať 9V batérie.

Čo sú to 9V batérie?

9V batéria sa objavila na trhu s vývojom tranzistorového rádia. Za jej vznikom je pravdepodobne spoločnosť Eveready, ktorú dnes vlastní spoločnosť Energizer, ktorá ju predstavila v roku 1956. Ako môžete ľahko uhádnuť, ide o 9V zdroj energie. Zvyčajne pozostáva zo 6 článkov AAAA zapojených do série a uzavretých v kovovom kryte.

Batéria sa vyznačuje charakteristickým kvádrovým tvarom a rozmermi 48,5 x 26,2 x 17 mm. Môže prísť v niekoľkých variantoch, ktoré sa líšia kapacitou:

  • 6LR61 alkalické batérie s kapacitou cca 565 mAh,
  • 6F22 zinkovo-uhlíkové batérie s kapacitou cca 400 mAh,
  • Lítiové batérie ER9V s kapacitou cca 1200 mAh
  • nikel-metal-hydridové batérie s kapacitou cca 250 mAh,
  • Li-ion batérie s kapacitou cca 500 mAh.

9V batériu nájdete pomocou vyššie uvedeného označenia - je ich však oveľa viac, napríklad HF9, R20, 6HR61, PP3, MN1604.

9V batérie od Green Cell

Použitie 9V batérie

V súčasnosti nie sú 9V batérie na trhu veľmi bežné. Používajú sa najmä v malých domácich spotrebičoch, ako sú hodiny, rádiá, váhy, baterky a lampy, detektory dymu, ako aj multimetre a súkromné ​​lekárske zariadenia. Často sa používajú aj v hračkách.

Každý typ 9V batérie bude vhodný pre trochu iné použitie. Nikel-metal-hydridové batérie majú vyššie výstupné napätie ako ostatné typy, takže dobre fungujú aj v zariadeniach, ktoré vyžadujú práve zvýšené napätie. Vďaka nižšiemu vnútornému odporu majú výhodu aj v zariadeniach s vysokou spotrebou energie.

9V alkalické batérie sú vhodnejšie pre menej náročné zariadenia. Medzi výmenami môžu trvať až niekoľko mesiacov. Z hľadiska kompatibility a kompatibility sú im najbližšie lítium-iónové batérie, ktoré zároveň udržujú vysoké napätie aj pri vysokej záťaži. Pýšia sa pôsobivou kapacitou, dlhými prevádzkovými časmi bez ohľadu na aplikáciu a nízkym vnútorným odporom.

Ako nabíjať 9V batérie?

Pred zodpovedaním tejto otázky si prosím uvedomte, že bežné alkalické, lítiové alebo zinko-uhlíkové batérie nie sú vhodné na nabíjanie. Možnosť viacnásobného použitia platí len pre Ni-MH a Li-Ion akumulátory. K tomu stačí použiť jednoduchú nabíjačku určenú pre tento typ zdroja energie.

Jedna kvalitná 9V batéria je alternatívou až 1000 tradičných batérií (v závislosti od výrobcu). Možnosť jeho dobíjania znižuje negatívny vplyv jednorazových článkov na životné prostredie. Je to aj obrovská úspora peňazí - cena 9V batérie je nižšia ako cena alkalickej batérie.

Ekologické a ekonomické dôvody nie sú jedinou výhodou 9V dobíjacích batérií oproti jednorazovým batériám tohto typu. Ni-MH a Li-Ion články sú prispôsobené aj na prácu v extrémnych teplotách (napr. od -20 °C do + 60 °C) a vyznačujú sa veľmi veľkou kapacitou, ktorá sa premieta do dlhšej doby prevádzky zariadení.

Nespornou výhodou 9V dobíjacích batérií je aj ich životnosť. Vysokokvalitné články tohto typu využívajú moderné materiály a pokročilú technológiu výroby, ktoré zaručujú ich zvýšenú odolnosť. Vďaka tomu si 9V batéria dokáže zachovať svoju účinnosť približne 3 roky, a to aj pri vysokom zaťažení. Nezaškodí jej ani dlhá doba skladovania – 12 mesiacov si články udržia až 85 % uloženej energie.

ako nabíjať 9V batérie

Zhrnutie

Ak potrebujete 9V / HF9 Ni-MH batériu, nestrácajte peniaze na jednorazové produkty tohto typu. Investujte do kvalitných dobíjacích batérií, ktoré vám ušetria peniaze a znížia negatívny dopad na životné prostredie.

Účinné bunky Green Cell nájdete v ponuke nášho internetového obchodu . Vyznačujú sa optimálnou kapacitou 250 mAh a udržia si vysoký výkon po veľmi dlhú dobu. Sú tiež prispôsobené na prácu v širokom rozsahu teplôt. Vďaka použitiu inovatívnych materiálov a modernej výrobnej technológie je používanie 9V / HF9 dobíjacích batérií úplne bezpečné pre vás a vaše domáce spotrebiče.