Na čo si dať pri výbere nabíjačky pozor?

Nabíjačka batérií je užitočná pre všetkých majiteľov vozidiel a zariadení poháňaných napr. s batériami AGM. S jej pomocou môžete rýchlo a bezpečne nabiť batérie, čím zaistíte ich plnú účinnosť. Samozrejme za predpokladu, že si vyberiete správnu nabíjačku. Zistite, na čo sa zamerať pri kúpe nabíjačky batérií!

V tomto článku sa dozviete:

  • prečo sa oplatí kúpiť usmerňovač,
  • čo hľadať pri kúpe nabíjačky batérií, 
  • aké ďalšie funkcie môže mať usmerňovač,
  • ktorá nabíjačka batérií bude dobrou voľbou.

akú nabíjačku batérií

Prečo sa oplatí zaobstarať si nabíjačku?

Slogan „nabíjačka“ spájame predovšetkým s potrebou dobiť autobatériu – to sú tie najsprávnejšie asociácie. Takáto nabíjačka funguje skvele ako vo vlastnej garáži, tak aj v teréne (preto sa oplatí vziať ju so sebou do kufra).

Batérie sa používajú ako zdroj energie nielen v automobiloch, ale aj v mnohých iných vozidlách a zariadeniach - napríklad v skútroch, motocykloch, UPS. Po výbere správnej batérie musíte byť pripravený, že aj keď je batéria najkvalitnejšia, úroveň energie bude klesať v závislosti od spôsobu a frekvencie používania. V takýchto situáciách budete potrebovať vhodnú nabíjačku. Pri jej výbere si treba dať pozor – nevhodne zvolená batéria nielenže nenabije, ale v krajnom prípade môže viesť až k jej poškodeniu! Ak sa teda chystáte na nákup – dodržujte niekoľko jednoduchých pravidiel.

Nabíjanie batérie AGM

Ako vybrať batériu? 5 tipov, ktoré sa vám pri výbere budú hodiť

Nabíjačku vyberte podľa typu batérie

Najprv by ste mali skontrolovať, aký typ batérie je nainštalovaný vo vašom vozidle. Jednotlivé nabíjačky sa líšia svojim určením - môžu byť určené napríklad pre  AGM a olovené akumulátory, alebo na doplnenie energie v  LiFePo4 batériách. Existujú aj nabíjačky, ktoré dokážu napájať batérie s rôznymi článkami – tie sú však väčšinou drahšie. Napríklad  Green Cell ACA GM07 dokáže nabíjať ako AGM, EFB, MF, tak aj gélové, olovené a LiFePo4 batérie. A teda: môže napájať batériu pre skúter, auto ... a dokonca aj batériu pre nákladné auto! Ak vám napríklad z času na čas záleží len na nabití oloveného akumulátora, môžete sa uspokojiť s lacnejším modelom, ktorý nájdete aj v našej ponuke.

Dávajte pozor na napätie

Kľúčovým parametrom, ktorému by ste mali venovať pozornosť, je napätie . Populárne gélové a olovené batérie zvyčajne vyžadujú napätie 2 V, 6 V alebo 12 V. Pri niektorých typoch batérií však môže byť oveľa vyššie (napr. LiFePo4 - aj 14,6 V). Pri výbere nabíjačky si overte, či bude z hľadiska napätia kompatibilná s vašou batériou. Je vhodné zdôrazniť, že lacnejšie modely nabíjačiek batérií sú zvyčajne vhodné na napájanie zariadení s jedným špecifickým parametrom (napr. len 9V). Na trhu sú však dostupné aj univerzálne nabíjačky vyššej triedy so širším spektrom podporovaného napätia – dobrým príkladom takéhoto produktu je nabíjačka Green Cell, ktorá podporuje tri napätia: 2V / 6V / 12V. Vďaka tomu môžete jednou nabíjačkou nabiť niekoľko rôznych batérií

Vyberte hodnotu výstupného prúdu podľa svojich potrieb

Hodnota výstupného prúdu (vyjadrená v ampéroch) je jedným z faktorov, ktoré určujú dobu nabíjania. Čím viac ampérov má nabíjačka batérií – tým rýchlejšie nabijete batériu Napríklad v našej ponuke nájdete nabíjačku batérií 6V / 12 vo viacerých verziách - vr. 0,6A , 1A a  4A. Posledne menovaný výrazne urýchľuje proces nabíjania a je dobrou voľbou pre ľudí, ktorí chcú nabíjať batériu rýchlo a bezpečne. Pri výbere nabíjačky teda zvážte, ako často ju budete používať, akú kapacitu bude mať batéria a či chcete, aby sa úroveň energie rýchlo doplnila. Ak sú vaše potreby v tomto smere veľké - vyberte si nabíjačku s vyšším počtom ampérov. V opačnom prípade môže byť lepšou voľbou lacnejšie zariadenie s nižším výstupným prúdom.

Zamyslite sa nad tým, aké funkcie potrebujete

Nabíjačku batérií je možné použiť nielen na nabíjanie. Umožňuje napríklad aj  diagnostiku stavu batérie, jej regeneráciu alebo udržiavanie nabitia . Toto sú možnosti, ktoré sa môžu ukázať ako veľmi užitočné, ak chcete, aby vám batéria slúžila dlhú dobu.

Vyberte si vysokokvalitný produkt

V neposlednom rade by ste mali zvážiť kvalitu nabíjačky . Vždy si vyberajte produkty od overených výrobcov s dobrými názormi, vďaka ktorým budete mať zaručené dlhé a bezproblémové používanie. Venujte pozornosť okrem iného Či už má nabíjačka  odolný a pevný obal – a ak sa má nabíjačka používať v náročných podmienkach (napríklad na lodi) – vyberte si takú, ktorá je odolná voči prachu a postriekaniu. Skontrolujte tiež, či má výrobok bezpečnostný obal, ktorý chráni pred skratom alebo prebitím.

nabíjačka batérií

Zhrnutie

Dobrá nabíjačka zaručí, že  batériu vždy ľahko nabijete a ušetrí vás to od nepríjemných prekvapení . Pamätajte, že  najlepšia nabíjačka je taká, ktorá je vhodná nielen  pre  zariadenie , ktoré chcete nabíjať , ale  aj pre vaše potrebyV našom obchode nájdete produkty pre rôzne typy batérií - tú správnu nabíjačku si vyberiete jednoducho Použite vyhľadávač a nájdite presne ten produkt, ktorý potrebujete!