Aký nabíjací kábel pre elektrické auto by ste si mali vybrať?

aký kábel

Používanie elektromobilu si vyžaduje pravidelné nabíjanie jeho batérie. Je na to viacero spôsobov, ktoré sa líšia najmä dĺžkou trvania. Či už sa rozhodnete použiť sieťovú zásuvku alebo mestskú AC stanicu, budete potrebovať správny nabíjací kábel. Čo treba zvážiť pri jeho kúpe?

V tomto článku sa dozviete:

  • aké typy káblov existujú na nabíjanie elektromobilov,
  • ako si vybrať správny kábel pre konkrétny model elektromobilu,
  • aké dobré káble na nabíjanie elektromobilov majú.

Kedy je užitočný kábel EV a kedy nabíjačka na mobil?

Skôr ako si odpovieme na otázku, akými parametrami sa riadiť pri výbere kábla na  nabíjanie elektromobilu, ujasnime si, o aký typ kábla ide. Všetko závisí od toho, aký spôsob získavania energie budete využívať. K dispozícii máte:

  • elektrická zásuvka v garáži,
  • nabíjacia stanica na striedavý prúd (AC),
  • rýchlonabíjacia stanica s jednosmerným prúdom (DC).

Z vyššie uvedených spôsobov napájania áut elektrickou energiou nás budú zaujímať len prvé dve položky, pretože vysokovýkonné nabíjacie stanice sú vybavené vlastnými, napevno inštalovanými káblami . Ak teda chcete použiť takýto bod, nepotrebujete vlastný kábel.

Iné je to v prípade nabíjania elektromobilu zo zásuvky a AC stanice (mestská alebo domáca vo forme wallboxu). Zatiaľ čo v oboch situáciách dodávate do vozidla striedavý prúd, prvý spôsob vyžaduje mobilnú nabíjačku a druhý používa kábel typu 1 alebo typu 2. Ako môžete hádať, oplatí sa mať obe tieto doplnky.

Mobilná nabíjačka je základné zariadenie, ktoré je základnou výbavou každého elektromobilu. Funguje ako obyčajný napájací zdroj, zapojený na jednej strane do AC konektora vo vozidle a na druhej strane do elektrickej zásuvky 230 V. Typicky kábel podporuje relatívne nízky výkon – 1,8 – 3,7 kW. Hoci sa nenabíja veľmi rýchlo, oplatí sa mať ho vždy so sebou v kufri. V prípade, že na svojej ceste nenatrafíte na nabíjaciu stanicu pre elektromobily, mobilná nabíjačka vás zachráni pred vybitím auta na neznámom mieste.

Káble typu 1 a typu 2 majú na oboch stranách zástrčku, ktorá je jedným z dvoch variantov. Verzia, ktorú si vyberiete, by mala závisieť od nabíjacej zásuvky, ktorou je vaše vozidlo vybavené. V Európe je štandardom typ 2, pričom typ 1 sa okrem iného vyznačuje Japonské, americké a niektoré francúzske autá. Káble typu 1 majú zvyčajne maximálny výkon 7,4 kW. V prípade typu 2 možno dosiahnuť dokonca až 22 kW (takže dokážu rýchlejšie nabiť batériu). 

elektrické auto

Aké parametre treba dodržiavať pri výbere káblov na nabíjanie elektromobilov?

Vhodný typ zástrčiek je nepochybne najdôležitejším kritériom pri výbere káblov pre elektromobily. Pri rozhodovaní však treba brať do úvahy aj mnohé ďalšie parametre. Čím sa teda oplatí riadiť?

  • Výkon - to je základná hodnota, podľa ktorej sa vyberá kábel na nabíjanie auta elektrinou. Táto hodnota musí byť správne prispôsobená maximálnemu výkonu palubnej nabíjačky vo vozidle. Ide o zariadenie , ktoré premieňa striedavý prúd tečúci zo zásuvky alebo stanice na jednosmerný prúd tečúci do  batérie. Oplatí sa teda poznať hranicu možností auta, aby ste nepreplatili kábel, ktorý podporuje výkon vyšší, než dokáže auto akceptovať. 
  • Tvar a dĺžka kábla – nabíjacie káble EV sa dodávajú v rôznych variantoch. Môžeme ich rozdeliť na jednoduché a špirálové. Nekvalitný špirálový kábel však môže stratiť svoju pružnosť , čo môže viesť k naťahovaniu a v extrémnych prípadoch nízkych teplôt až k prasknutiu. Špirálový variant tiež nebude taký dlhý ako rovný kábel, dokonca až 10 m. Nezabúdajte, že tento parameter určuje komfort manévrovania okolo auta počas jeho nabíjania.
  • Bezpečnostná trieda - bezpečnosť používania káblov vo vonkajších podmienkach bude závisieť od triedy tesnosti IP. Dôležitá je aj sila výrobku a hmotnosť, ktorú môže uniesť. Napríklad, ak koleso prechádza po drôte. Preto je veľmi dôležité overiť si schválenia produktu a materiálov, z ktorých bol vyrobený.
  • Kvalita spracovania – ako každý elektroprodukt, aj EV káble dostupné na trhu sa líšia použitými materiálmi a kvalitou konštrukcie. Bohužiaľ, toto sú kritériá, ktoré nemožno overiť prehliadaním káblov v stacionárnom alebo internetovom obchode. Stojí však za to sledovať názory na ich výrobcov a recenzie ostatných používateľov. Medzi parametre, ktoré treba brať do úvahy, patrí okrem iného kvalita pripojenia kontaktov a ich povrchová úprava, spôsob výroby ochranných zástrčiek, odporové kódovanie či tuhosť kábla a jeho polomer ohybu .

Zhrnutie

Ak nabíjací kábel ešte nie je súčasťou výbavy vášho EV alebo hľadáte zaň náhradu, pozrite si sortiment nášho internetového obchodu. Tu nájdete produkty, ktoré vám umožnia napájať batériu ako z nabíjacej stanice, tak aj z bežnej sieťovej zásuvky!