Typy batérií a ich použitie

batérie 2501

Batérie sú elektrochemické zdroje, ktoré generujú energiu prostredníctvom reakcií v nich a napájajú rôzne prenosné zariadenia. Môžu byť v mnohých variantoch, ktoré sa líšia vlastnosťami a aplikáciami. Každý deň používame rôzne typy batérií, niekedy si to ani neuvedomujeme. Zaujíma vás, aké typy batérií sú dostupné v obchodoch? Prečítajte si náš text!

V tomto článku sa dozviete:

  • aké typy batérií sú dostupné na trhu,
  • aké sú rôzne typy batérií,
  • na čo sa jednotlivé typy batérií používajú.

Zinko-uhlíkové batérie

Ide o prvý typ batérie predstavený širokej verejnosti. Katódy ich článkov sú vyrobené z uhlíkovej tyče obklopenej oxidom manganičitým a anódy sú vyrobené zo zinku. Ako elektrolyt slúži roztok chloridu amónneho alebo chloridu zinočnatého vo vode. Menovité napätie ich článkov je 1,5 V.

Zinkovo-uhlíkové batérie, nazývané aj grafitové, sa vyznačujú nízkou cenou, ale aj dosť krátkou – 2-ročnou – skladovateľnosťou. Ďalšou nevýhodou je únik elektrolytu v dôsledku hlbokého vybitia.

Zinko-uhlíkové batérie sa používajú najmä v zariadeniach s nízkou spotrebou prúdu. Používajú sa napríklad v hračkách, baterkách, kalkulačkách, budíkoch, rádiách, diaľkových ovládačoch, holiacich strojčekoch či elektrických zubných kefkách.

aa batérie

Alkalické batérie

Alkalické batérie boli vynájdené v roku 1959 a v súčasnosti sú oveľa rozšírenejšie ako zinkovo-uhlíkové batérie. Ich výhoda spočíva okrem iného vo väčšej kapacite, dlhšej životnosti (až 5 - 7 rokov) a širšom rozsahu prevádzkových teplôt (od -30 do 70 °C). Únik elektrolytu je u nich oveľa menej bežný. Za všetky tieto výhody si samozrejme musíte priplatiť.

Alkalické batérie majú články s menovitým napätím 1,5 V. Ich katódy sú vyrobené z práškového oxidu manganičitého a anódy z oxidu zinočnatého. Alkalickým elektrolytom je v tomto prípade vodný roztok hydroxidu draselného.

Batérie tohto typu sa používajú najmä v zariadeniach so strednou a vysokou spotrebou energie – napríklad v prenosných prehrávačoch, videokamerách, fotoaparátoch, pevných bezdrôtových telefónoch alebo elektronických hrách.

Strieborné batérie

Menovité napätie strieborných batérií je 1,55 V. Katódy ich článkov sú vyrobené z oxidu striebra, anóda zo zinku a funkciou elektrolytu je roztok hydroxidu draselného. Hoci boli vynájdené koncom 19. storočia, ich masová výroba sa začala až v 60. rokoch minulého storočia.

Zo všetkých primárnych článkov majú strieborné batérie najvyšší pomer kapacity a hmotnosti. Používajú sa v zariadeniach vyžadujúcich konštantné napätie - hlavne vo fotoaparátoch, teplomeroch, hodinkách a rôznych hrách. Ich doba skladovania je však približne 2 roky. Zinok koroduje v alkalickom elektrolyte a začína vytekať, čo znehodnocuje batérie a stáva sa nebezpečným pre životné prostredie.

Lítium-mangánové batérie

Ich menovité napätie je 3 V. Lítiovo-mangánové batérie majú lítiové anódy a práškové katódy oxidu manganičitého. Používajú organický elektrolyt. Vyznačujú sa vysokou hustotou energie a vysokou odolnosťou voči teplotným výkyvom. Lítium-mangánové batérie majú tiež nízku mieru samovybíjania, takže ich životnosť je až 10 rokov.

Vďaka použitiu lítium-mangánových batérií získavajú rôzne prenosné zariadenia väčšiu kapacitu a zároveň znižujú hmotnosť. Preto sa používajú na udržiavanie pamäte v hodinách, fotoaparátoch, kalkulačkách, počítačoch alebo prenosových systémoch.

batéria fotoaparátu

Zinkovo-vzduchové batérie

Zinkovo-vzduchové batérie majú menovité napätie 1,4 V. Majú kyslík ako katódu a zinkový prášok ako anódu. Elektrolytom je hydroxid draselný. Boli vynájdené v 19. storočí, no širšie využitie našli až v 30. rokoch 20. storočia. V dnešnej podobe sa začali vyrábať v 70. rokoch minulého storočia.

Ich pracovná doba je pomerne krátka – cca 3-4 mesiace. V obale ich možno skladovať až 4 roky. Používajú sa najmä v načúvacích prístrojoch a telemetrických zariadeniach.

Ortuťové batérie

Pri diskusii o typoch batérií stojí za to krátko spomenúť aj ortuťové batérie. Ich menovité napätie je 1,4 V, články majú ortuťové katódy a zinkové anódy a elektrolytom je roztok hydroxidu draselného vo vode. V súčasnosti nie sú dostupné na trhu pre obsah škodlivej ortuti. Predtým sa používali okrem iného v kalkulačkách a hodinkách.

Získajte batérie v našom internetovom obchode!

V našom sortimente nájdete rôzne typy batérií - CR aj AA a AAA (aj vo forme opakovane použiteľných batérií ).Nechajte ich, aby vašim mobilným zariadeniam poskytli solídny prísun energie!