Nomofóbia – strach z vybitej batérie

nomofobia 2701

Poznáte ten pocit, keď vás telefón ráno privíta čiernou obrazovkou? No, áno, opäť vám vypadlo z hlavy, aby ste ho zapojili pred spaním. Nie je však dôvod na paniku. Strach z vybitej batérie alebo nedostatočného dosahu postihuje mnohých z nás a nazýva sa nomofóbiaKedy je úzkosť prirodzenou reakciou a kedy je to fóbia? 

V tomto článku sa dozviete:

  • čo je nomofóbia a ako ju rozpoznať,
  • ako sa vysporiadame s vybitou batériou,
  • ako predísť vybitiu vašich zariadení.

Technologický každodenný život

V súčasnosti je ťažké fungovať bez prístupu k elektronickým zariadeniam a internetu kvôli veľkému technologickému pokroku. Rezervácie a vstupenky zvyčajne kupujeme online, niektoré lekárske konzultácie sa navyše vykonávajú telefonicky. V súčasnej situácii sa všetko posunulo online, dokonca aj práca a učenie sa robí na diaľku. Sme odkázaní na notebooky a telefóny a medzi nami sú aj ľudia, ktorí bez týchto zariadení dokonca strácajú kontakt s realitou.

Čo je nomofóbia?

Nomofóbia (Nomophobia – z anglického „no mobile phone phobia“) – je fóbia zahŕňajúca strach z neschopnosti používať mobilný telefón. Termín bol prvýkrát použitý v roku 2008 vo Veľkej Británii. Štúdia vykonaná tam ukázala, že až 53 % ľudí používajúcich telefóny pociťuje úzkosť, keď nemôžu nájsť svoje zariadenie alebo keď sa mu vybije batéria. 

Dnes – o pätnásť rokov neskôr – sú mobilné telefóny oveľa dôležitejšie ako kedysi. Nielenže nám umožňujú zostať v neustálom kontakte s ostatnými, ale napríklad aj kontrolovať, ako sa dostať na danú adresu, prezerať si e-maily či zábavu. Je preto prirodzené, že vidina zbavenia sa tejto vymoženosti v nás vzbudzuje úzkosť – najmä ak sú okolnosti nepriaznivé (napríklad sme sami v neznámom meste). Nebojte sa, nie je to problém! Dá sa povedať, že takouto „miernou nomofóbiou“ trpí už väčšina spoločnosti.

V niektorých prípadoch však môže mať tento strach vážnejšiu podobu. Už len vedomie nízkej úrovne batérie je desivé a nemožnosť používať telefón vyvoláva silné reakcie, ako sú záchvaty paniky, hnev alebo slzy. Ak vám čo i len dočasné odpojenie od telefónu bráni v normálnom fungovaní – už môže ísť o príznak vážnej nomofóbie a závislosti na mobilnom telefóne.

Topiaci sa slamky chytá, alebo ako riešime vybitú batériu

V tomto bode by sme chceli poukázať na výskum spoločnosti LG, ktorý umožnil rozlíšiť špecifické správanie spoločnosti pri vybití batérie telefónu:

  • viac ako 20 % ľudí sa rozhodne kúpiť si kávu/čaj/zákusky v reštaurácii len preto, aby si nabili telefón
  • 35 % opýtaných si požičiava napájací zdroj bez pýtania súhlasu 
  • 46 % opýtaných žiada o požičanie cudzej nabíjačky aj napriek tomu, že sa hanbia
  • 61 % ľudí si vypína telefón, aby šetrili batériu v prípade núdzového volania

Často je vedomie, že batéria telefónu je takmer vybitá, natoľko rušivé, že majiteľ zariadenia sa nedokáže sústrediť na nič iné. Až  jedna tretina opýtaných by rezignovala na plánované činnosti, aby si telefón nabili na bezpečnú úroveň, napríklad v šatni. Ozývali sa aj hlasy, že porovnateľná časť opýtaných by v takejto situácii úplne zmenila svoje plány.

To ukazuje, aká dôležitá je prítomnosť mobilných telefónov v našom každodennom živote – a aké dôležité je udržiavať batériu nabitú.

Ako rozpoznať nomofóbiu?

Najjednoduchší spôsob, ako spoznať osobu trpiacu nomofóbiou, je jej reakcia na stratu telefónu. Predpokladajme, že nový smartfón je na ceste. Nikto z nás by nebol šťastný, ale dal by svojim blízkym vedieť, že niekoľko nasledujúcich dní s ním bude obmedzený kontakt a urobí niečo iné, aby tento čas dobre využil.

Iná situácia je v prípade nomofóbie. Človek postihnutý týmto strachom by stratil kontakt s realitou a prepadol by panike, nedokázal by fungovať bez telefónu po ruke.

Myslíte si, že trpíte nomofóbiou? V tomto prípade možno budete chcieť zvážiť kontaktovanie terapeuta. Bez ohľadu na to, či sa pre takéto riešenie rozhodnete alebo nie, psychickú nepohodu môžete ľahko znížiť. V prvom rade – oplatí sa mať „núdzový“ telefón, po ktorom siahnete v prípade rozbitého alebo strateného smartfónu, ktorý používate každý deň. Po druhé, chráňte sa pred hrozbou vybitia batérie.

Ako sa chrániť pred vybitím zariadenia?

  • majte vždy so sebou powerbanku – najlepšie je vybrať si šikovný model, ktorý sa zmestí do batohu a je dostatočne ľahký na to, aby ste ho mohli nosiť všade so sebou. Na to je ako stvorená powerbanka PowerPlay10 s kapacitou 10000mAh. Ideálne pre núdzové situácie, keď vaše zariadenie potrebuje rýchle nabitie,

  • uistite sa, že sú vaše zariadenia nabité skôr, než vyjdete von – ak si nízku úroveň nabitia všimnete príliš neskoro, príde vhod viacportová nabíjačka GC ChargeSource 3, vďaka ktorej môžete nabíjať až tri zariadenia súčasne!

Zhrnutie

V skutočnosti si len málokto dokázal priznať, že ho ešte nikdy nestresoval pohľad na vybitú batériu telefónu. Ľahko sa to hovorí ľuďom, ktorí sa so svojou obľúbenou powerbankou nerozlúčia mimo domova, no cítili by sa aj bez nej tak sebavedomo? Našťastie existuje veľa miest na nabíjanie zariadení. Získajte tie správne produkty a buďte v kontakte!