Akú kapacitu skutočne má vaša powerbanka?

powerbanka 1505

Úhľadná, vysokokapacitná powerbanka sa javí ako skvelé riešenie pre čoraz energeticky náročnejšie smartfóny – umožní vám totiž nabiť telefón aj niekoľkonásobne a je o polovicu menšia ako spomínaný smartfón. Ideálne riešenie? Vlastne ani nie, pretože medzi predajcami powerbanky sa nájdu nepoctiví ľudia, ktorí predávajú nabíjacie zariadenia s obrovskými kapacitami, ktoré by sa fyzicky nezmestili do krabice od topánok, nehovoriac o obale pripomínajúcom veľkosť iPhonu.

Čo sa týka skreslených kapacít powerbanky?

Predstavme si túto situáciu: Andrej plánuje ísť na výlet na bicykli, počas ktorého nebude mať niekoľko dní prístup k elektrickej zásuvke a zároveň bude využívať navigáciu v smartfóne. Batéria jeho telefónu má kapacitu 3000 mAh, takže  efektívna powerbanka s reálnou kapacitou 20 000 mAh by ju mala bez problémov nabiť aspoň 6-krát.

Prezeraním ponúk na internete a premýšľaním, ktorú powerbanku si vybrať, Andrej nachádza na známej aukčnej stránke zariadenie s kapacitou až 60 000 mAh za veľmi atraktívnu cenu. Nakúpi výbavu, naloží a pokojne sa vydá na cestu. Počas cesty sa ukáže, že po dvoch nabitiach telefónu sa lacná powerbanka stane zbytočnou a celá cesta ide do hája.

Čo sa pokazilo?

Andrzej sa stal obeťou nepoctivého predajcu, ktorý mu predal lacnú powerbanku s deklarovanou kapacitou oveľa vyššou, ako bola skutočná. Ide o bežnú prax, ktorá na jednej strane kazí trh a na druhej strane poškodzuje spotrebiteľa, ktorý sa môže ocitnúť v podobnej situácii ako Andrej.

Aktuálne najväčšie powerbanky určené individuálnym zákazníkom majú zvyčajne kapacitu 30 000 mAh a ide o veľkú „tehlu“, ktorá váži okolo 600 g.

„Bohužiaľ, nie sme schopní využiť všetku energiu uloženú v bunkách. Je potrebná konverzia medzi napätím článku, ktoré je medzi 3 a 4,2 V, a napätím potrebným na nabíjanie telefónu – hovorí Karol Mika, elektronický inžinier zo spoločnosti Green Cell. – Zvyčajne je to 5V, ale v závislosti od podporovanej technológie môže táto hodnota dosiahnuť až 20V. To zahŕňa určitú stratu energie. Powerbanka vyrobená z kvalitných elektronických obvodov je schopná využiť viac ako 90 % tejto energie, dodáva.

Predtým spomínaný model s deklarovanou kapacitou 60 000 mAh by musel vážiť cez kilogram a veľkosťou by sa rovnal ôsmim iPhonom naskladaným na seba. Zmenila by sa aj cena. Samozrejme, na trhu sú aj takéto zariadenia, no ich váha a cena vylučujú použitie počas výletov, kde si berieme len malý ruksak.

Ako sa nenechať oklamať?

Nepoctivým predajcom sa však ľahko vyhnete. V prvom rade je tu základné pravidlo, ktoré platí pri nakupovaní všeobecne – nemali by ste byť prefíkaní. Powerbanka široko neznámej spoločnosti s kapacitou 60 000 mAh často stojí rovnako ako 10x menšie zariadenie od renomovaných značiek ako Xiaomi, Romoss či Green Cell.

Na čo si dať pozor okrem ceny? Veľkosť a hmotnosť zariadenia. Tieto údaje väčšinou nájdete v popise daného produktu a pri troche nasadenia sa vyhneme aj nutnosti posielať späť powerbanku s inou ako deklarovanou kapacitou.

Power banky majú lítium-iónové alebo lítium-polymérové ​​články. Prvé z nich sú veľkosťou podobné AA batérii a ich kapacita sa pohybuje v rozmedzí 2200 - 3600 mAh.

– Články sú zvyčajne usporiadané sériovo v baleniach po 3 alebo 6 článkov (napr. v batériách notebookov) alebo paralelne (vo väčšine power bánk). Ich kapacita sa môže líšiť, ale rozmery a hmotnosť zostávajú rovnaké, hovorí Mika. - Napríklad rozdiel v hmotnosti medzi 2200 mAh a 3000 mAh článkom bude prakticky nepostrehnuteľný, pretože väčšinu hmotnosti článku tvorí jeho puzdro - dodáva špecialista.

Na základe rozmerov a hmotnosti je teda ľahké posúdiť, či daný model skutočne má deklarovanú kapacitu, alebo nás chce niekto oklamať.

Skutočnú kapacitu powerbanky je možné skontrolovať aj pomocou jednoduchého USB merača napätia. Merač vybavený USB zástrčkou a zásuvkou by sa mal používať ako adaptér - medzi power bankou a energetickým prijímačom (napr. telefónom). Potom powerbanku úplne vybite a merač ukáže, koľko energie zariadenie skutočne vrátilo.

Oplatí sa teda pred kúpou dobre premyslieť, urobiť si pár jednoduchých výpočtov, aby powerbanka, ktorú kupujeme, skutočne plnila svoju funkciu a nespôsobila nám nepríjemné prekvapenie. V prípade pochybností je najlepšie opýtať sa odborníka – v Green Cell a v našom obchode vám vždy radi poskytneme akékoľvek informácie.