Obmedzenia leteckých spoločností – odporúčame vám byť bez prekvapení

Čoraz častejšie sa rozhodujeme pre cestu lietadlom. Týka sa to ako dovolenkových ciest, tak aj kratších víkendových ciest. Často si so sebou musíme brať naše elektronické nástroje – počítač, telefón či fotoaparát – a tiež zariadenia na ich nabíjanie. Môžeme ich všetkých vziať so sebou na palubu lietadla?

Aké elektronické zariadenia si môžeme vziať na palubu lietadla?

Na palubu lietadla môžeme priniesť elektronické a elektrické zariadenia. Keď sa ich však rozhodneme vziať do príručnej batožiny, nesmieme zabudnúť na to, že ich treba pri bezpečnostných kontrolách vybrať z batožiny a dať do samostatného kontajnera. Počas letu nebudeme môcť používať všetky zariadenia. Pravidlá prepravy stanovuje Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA), čo je svetová obchodná organizácia, ktorá združuje približne 290 leteckých dopravcov. Asociácia vydáva usmerňujúce dokumenty obsahujúce pravidlá týkajúce sa okrem iného regulácie prepravy elektronických zariadení a zariadení s lítium-iónovými batériami. 


elektronika na palube lietadla, aká elektronika sa dá zobrať do lietadla, powerbanka do lietadla

Telefón na palube lietadla

Najpopulárnejším elektronickým zariadením, ktoré si beriete na palubu lietadla, je telefón. Počas vzletu a pristátia nemôžeme používať telefón. Po rozsvietení príslušnej kontrolky na získanie vhodnej nadmorskej výšky si budeme môcť odopnúť bezpečnostné pásy a používať zariadenie uvedené do „režimu offline“ / „režimu v lietadle“, v ktorom je vypnutý mobilný dátový prenos. Toto ustanovenie je spôsobené potenciálnym rušením, ktoré by mohlo byť spôsobené používaním telefónov počas vzlietania a pristávania.

elektronika na palube lietadla, aká elektronika sa dá zobrať do lietadla, powerbanka do lietadla

Laptop pri cestovaní lietadlom

Rovnako ako telefón, aj notebook môžeme používať až po dosiahnutí vhodnej výšky lietadla. Prenosný počítač by mal byť spustený offline alebo v režime v lietadle. Pri cestovaní lietadlom by sme nemali vyberať batériu zo zariadenia. Mal by byť nainštalovaný v prenosnom počítači počas celej doby letu. Notebook je možné prevážať aj v podpalubnej batožine (treba sa uistiť, že je úplne vypnutý a nie iba hibernovaný), náhradné batérie je však možné vložiť len do príručnej batožiny.

elektronika na palube lietadla, aká elektronika sa dá zobrať do lietadla, powerbanka do lietadla

Cestovanie s fotoaparátom v lietadle

Fotoaparáty by ste mali prepravovať v príručnej batožine. To platí aj pre záložné batérie, ktoré by mali byť samozrejme riadne zabezpečené. Je to dôležité, pretože niektorí dopravcovia v súčasnosti umožňujú veľmi malé rozmery príručnej batožiny, takže ak si so sebou chceme zobrať fotografickú výbavu, budeme si musieť dokúpiť príručnú batožinu. Na stránkach nízkonákladových dopravcov nájdeme informáciu, že vo výnimočných prípadoch môže byť fotografická technika (hlavne pre jej veľké rozmery) umiestnená v podanej batožine, pri takomto rozhodovaní však musíme brať do úvahy podmienky prepravy zapísanej batožiny do nákladného priestoru (nízka teplota, aj do 0 stupňov Celzia, ako aj možnosť poškodenia batožiny personálom letiska).

Nabíjačky a iné elektronické zariadenia

Na palubu lietadla si môžeme vziať nabíjačky telefónov  notebookov, ale nemôžeme ich používať počas letu. Ak si chceme na palubu lietadla vziať ďalšie elektronické zariadenia, mali by sme si pozorne skontrolovať predpisy dopravcu, ktorého služby využijeme.

elektronika na palube lietadla, aká elektronika sa dá zobrať do lietadla, powerbanka do lietadla

Powerbanka - do ruky alebo podpalubnej batožiny?

Energetické banky je možné prepravovať len v príručnej batožinePowerbanky prinesené na palubu lietadla by nemali mať viac ako 100 Wh (t.j. cca 27 000 mAh ), no z tohto pravidla existuje niekoľko výnimiek. Ak je kapacita našej powerbanky v rozmedzí 100 - 160 Wh (cca 27000mAh - 43000mAh ), potom by sme túto skutočnosť mali nahlásiť personálu, ktorý môže podľa vlastných predpisov súhlasiť s prepravou powerbanky. Cestujúci však môže prepravovať maximálne dve energetické banky. Powerbanky s kapacitou väčšou ako 160Wh nie je možné vziať na palubu lietadla. 

Ako vypočítať kapacitu zariadenia vo Wh, keď najčastejším parametrom, ktorý poznáme, je kapacita v mAh? Použijeme na to jednoduchý vzorec: 

 mAh x V / 1000 = Wh

mAh - kapacita powerbanky v miliampérhodinách

V - napätie článku v powerbanke, zvyčajne 3,6 alebo 3,7 V

Wh -  kapacita powerbanky vo Watt hodinách

Ak je kapacita powerbanky udávaná v Ah, tak hodnotu nemusíme deliť 1000. Všetky údaje o našej powerbanke by mali byť uvedené na obale alebo v špecifikácii na stránke obchodu či výrobcu. V prípade pochybností by sme sa mali poradiť so zákazníckym servisom obchodu, kde sme uskutočnili nákup, alebo sa obrátiť na výrobcu zariadenia.

Z bezpečnostných dôvodov nemôžeme počas letu používať powerbanky, musia byť vypnuté.

Batérie na palube lietadla

Stáva sa, že si na výlet chceme zobrať náhradné batérie. Musíme dbať na to, či sú správne zabalené a chránené proti skratu. Lítiové batérie môžeme prepravovať len v príručnej batožine. Zabezpečené nelítiové batérie (napr. nikel-metal hydridové batérie, t. j. obľúbené AAA alebo AA tyčinky) je možné vložiť do príručnej aj podanej batožiny.

V príručnej a podanej batožine tiež môžeme prevážať maximálne dve netesniace (tzv. suché) batérie s napätím maximálne 12V a kapacitou 100Wh. Batérie musia byť dostatočne chránené pred poškodením a skratom.

elektronika na palube lietadla, aká elektronika sa dá zobrať do lietadla, powerbanka do lietadla

Zhrnutie

Ak máme akékoľvek pochybnosti o tom, aké elektronické zariadenia môžeme prepravovať v batožine (ručnej aj registrovanej), oplatí sa skontrolovať predpisy na webovej stránke prepravcu alebo kontaktovať zákaznícky servis leteckej spoločnosti, s ktorou cestujeme. Je to dôležité najmä preto, že nie všetci leteckí dopravcovia sú členmi Medzinárodného združenia leteckých dopravcov, najmä nízkonákladové letecké spoločnosti. Ich predpisy sú často podobné tým, ktoré vydáva IATA, ale oplatí sa ich pred cestou dodatočne skontrolovať.

Ak ste si zakúpili alebo plánujete nákup produktov v našom obchode, oplatí sa skontrolovať záložku "špecifikácia", ktorá je k dispozícii na každej karte produktu. Nájdete tam informácie okrem iného o kapacite a napätí zariadenia. V prípade pochybností alebo otázok nás prosím  kontaktujte priamo.