Powerbanky sa stali vychytávkami, ktoré sú pre mnohých z nás nepostrádateľné. Vďaka nim dokážeme „udržať pri živote“ smartfóny, tablety a dokonca aj notebooky. Aký model by som si mal kúpiť, aby som mal istotu, že bude fungovať v každej situácii? Výber správneho produktu bude závisieť predovšetkým od vašich energetických potrieb. Ak si plánujete kúpiť novú powerbanku, určite si prečítajte nášho podrobného sprievodcu!

V tomto článku sa dozviete:

  • aké sú rozdiely medzi powerbankami dostupnými na trhu,
  • akými parametrami sa riadiť pri kúpe powerbanky,
  • čo hľadať pri kúpe powerbanky,
  • ako prispôsobiť powerbanku svojim potrebám.

Powerbanka v skratke

Powerbanky dostupné na dnešnom trhu sú často viacstranné zariadenia, ktoré dokážu nabíjať nielen telefón, ale napríklad aj notebook.

Najdôležitejšími prednosťami powerbánk sú bezpochyby ich malé rozmery, nízka hmotnosť a výkon, ktorý umožňuje nabíjať aj niekoľko zariadení naraz. Všetko, čo potrebujete, je vhodný kábel na predĺženie pracovného času vašich mobilných zariadení kedykoľvek a kdekoľvek.

Parametre, ktoré sú pri výbere powerbanky dôležité

Poďme sa bližšie pozrieť na detailné parametre power bánk. Tieto vlastnosti ovplyvnia výkon, životnosť a cenu zariadenia. Nižšie uvádzame aspekty, ktoré treba pri výbere powerbanky zvážiť.

1. Kapacita

Kapacita je nepochybne prvým kritériom, na ktoré by ste si pri kúpe powerbanky mali dať pozor. Táto hodnota je vyjadrená v miliampérhodinách a premieta sa do množstva energie, ktorú je batéria schopná preniesť do iných zariadení. Čím vyššie, tým lepšie, teoreticky.

Ak sa pýtate, akú kapacitu by mala mať vaša nová powerbanka, skontrolujte si batériu v telefóne. Moderné smartfóny majú batérie v rozmedzí 4 000 – 5 000 mAh. 

V našom internetovom obchode nájdete aj oveľa výkonnejšie powerbanky. Najmenšie modely na trhu ponúkajú až 30 000 mAh! Je to voľba pre tých, ktorí so svojimi elektronickými zariadeniami pracujú každý deň v teréne.

2. USB porty

Na trhu nájdete powerbanky s rôznymi USB zásuvkami. Jeden z nich bude slúžiť na nabíjanie samotnej powerbanky a druhý - na pripojenie externých zariadení. Lepšie modely majú až 4 rôzne porty, čo umožňuje nabíjať viacero zariadení naraz a v prípade funkcie pass through - aj samotnú powerbanku.

Pri výbere powerbanky zvážte v prvom rade dostupnosť portov, ktoré zodpovedajú zariadeniam, ktoré s ňou chcete nabíjať. V súčasnosti je USB Type-C jedným z najpoužívanejších typov. Oplatí sa zaobstarať si aj port USB-A, keďže sa stále používajú.

3. Rýchle nabíjanie

Za zmienku stojí aj technológia rýchleho nabíjania, ktorá výrazne skráti čas potrebný na nabitie batérií vašich zariadení. Výrobcovia v tejto veci používajú rôzne riešenia, ale všetky sa týkajú jedného – vaše zariadenie nabijete oveľa rýchlejšie ako so štandardnou powerbankou bez technológie rýchleho nabíjania. Pamätajte však, že túto funkciu môžete použiť iba vtedy, keď pripojené zariadenie túto funkciu podporuje a dokáže sa rýchlo nabíjať, napríklad podporuje QC 3.0.

nabíjanie pomocou powerbanky

4. Stavba

Pri kúpe energetickej banky si treba dať pozor aj na jej konštrukciu. To je zariadenie, ktoré využijete v najrôznejších podmienkach – aj pri cestovaní. Oplatí sa uistiť, že powerbanke neublížia žiadne nárazy ani poveternostné podmienky. Budete teda potrebovať puzdro z pevného plastu alebo kovu. Vyhnite sa lacným plastovým modelom, pretože sú veľmi náchylné na rôzne mechanické poškodenia.

5. Ďalšie vybavenie

Ak vám záleží na komforte používania zásobníka energie, môžu vás zaujať modely vybavené takou vymoženosťou, ako je indikátor nabitia (v podobe LCD displeja alebo LED diód). Vďaka nej budete vždy vedieť, aký výkon máte k dispozícii. Zaujímavým riešením sú aj vstavané baterky, ktoré sa počas cestovania môžu často hodiť.

powerbanka čo hľadať

Ako prispôsobiť powerbanku svojim potrebám?

Pred kúpou novej powerbanky si položte otázku, aké zariadenia s ňou budete najčastejšie nabíjať. Takto zistíte, akú kapacitu a koľko USB portov potrebujete. Ak chcete svoj smartfón nabiť len raz za čas a zároveň očakávate absolútnu spoľahlivosť, aj takýto model nájdete v našej ponuke - Green Cell PowerPlay10S vás plne uspokojí. Ak sú však vaše požiadavky väčšie, zvážte variant s kapacitou 20 000 alebo dokonca 30 000 mAh!