Rastúce výzvy pre energetický sektor na Slovensku a vo svete vedú okrem iného k potrebe vyvinúť efektívne systémy skladovania energie. Čo sú to vlastne zásobníky energie a na čo slúžia? Poďme sa na túto problematiku pozrieť.

V tomto článku sa dozviete:

  • čo je to zásobník energie a na čo sa používa
  • a aké sú typy skladovania energie.

Čo je to zásobník energie a na čo slúži?

Skladovanie elektriny definujeme ako zariadenie, ktoré umožňuje skladovanie elektriny a jej zavedenie do elektrickej siete. Inými slovami, je to systém, ktorý nám odoberá elektrinu a umožňuje ju spravovať napríklad v rámci domácnosti alebo firmy. Toto riešenie si získalo obľubu vďaka fotovoltaickým inštaláciám. 

typy skladovania energie

Vo väčšine prípadov sa prebytočná energia vyrobená FVE odvádza do rozvodnej siete. Jeho skladovanie a možnosť správy v rámci daného priestoru umožňuje využitie týchto zdrojov v čase, keď zariadenie nevyrába energiu, napríklad v noci. 

Takýto systém eliminuje potrebu „dávať“ prebytky nahromadenej energie energetickým spoločnostiam (ktoré si nechávajú až 20 – 30 % našich zdrojov pre seba) a vyrovnávať elektrickú sieť. Využitie vlastného zásobníka energie umožňuje  spravovať prebytok podľa vlastných potrieb bez vynaloženia dodatočných nákladov. 

GC PowerNest - zásobník energie od Green Cell

Zásobník energie od značky Green Cell je zariadenie, ktoré pomôže naplno využiť potenciál fotovoltaickej inštalácie. GC PowerNest umožňuje uchovávať vyrobenú energiu a využívať ju kedykoľvek počas dňa alebo noci. Jedno zariadenie poskytuje kapacitu 5 kWh a 5 kW energie uloženej v bezpečných článkoch LiFePO4. Používatelia si ho môžu prispôsobiť vlastným potrebám a navzájom prepojiť až 8 zariadení, čo zaručí 40 kWh.

GC PowerNest - zásobník energie

Zariadenie stojí 3598,80€ a je možné ho objednať v našom obchode.

Aké sú typy skladovania energie?

Existuje niekoľko typov systémov skladovania energie. Existujú mechanické, elektrické a elektrochemické systémy. Nás však najčastejšie zaujíma „domáce“ skladovanie energie. 

Najjednoduchším príkladom je akumulátorové úložisko elektriny. Obsluha je jednoduchá – vyrobenú energiu zbiera rovnako ako powerbanka. Olovené batérie sú najlacnejším riešením používaným na tento účel. Vyznačujú sa pomerne dlhou životnosťou - môžu slúžiť až niekoľko rokov a ich energetická účinnosť sa pohybuje od 80 do 90%. Dôležité však je, že spomínané parametre ovplyvňujú veľkosť takéhoto riešenia. Sklady využívajúce olovené články skladujú cca 30-50 Wh / kg, čo znamená, že ide o ťažké a objemné riešenia.

Preto sú populárne modernejšie zariadenia na ukladanie energie, ktoré využívajú lítium-iónové články. Takéto systémy sú ešte efektívnejšie ako pri olovených batériách: je to až 95%, pričom hustota energie dosahuje 50-260 Wh / kg. Tieto parametre však majú výrazný vplyv na cenu takéhoto riešenia, pretože lítium-iónové články sú drahšie ako olovené. Za zmienku stojí ešte jeden rozdiel medzi týmito technológiami: li-ion články majú obmedzený počet cyklov nabíjania a vybíjania. Väčšinou je to okolo 3000 cyklov – po tejto dobe môže byť kapacita a výkon nedostatočný. 

Ďalším typom zásobníka energie je batéria AGM, ktorá je pre túto úlohu ako stvorená, najmä v obytnom aute, na lodi alebo v letnom dome. Zvyčajne však ich kapacita na splnenie tejto úlohy v obytnom dome nestačí. 

AGM

Batérie AGM majú dva prevádzkové režimy: vyrovnávacie a cyklické. Prevádzka vyrovnávacej pamäte je založená na použití AGM ako zdroja neprerušiteľného napájania, ktorý je neustále pripojený k napájaciemu zdroju. Toto riešenie je obľúbené hlavne v prípade UPS, ktoré nám umožňujú bezpečne vypnúť zariadenia napríklad v prípade dočasného výpadku prúdu. 

Druhý režim sa týka cyklickej práce. V praxi to znamená, že cyklus vybije batériu a následne ju dobije (ak je to potrebné). 

Elektromobily ako zásobník energie

Ďalším typom zásobníka energie môže byť ... elektrický automobil. Najlacnejším spôsobom nabíjania elektrického auta je vlastná nabíjačka a prispôsobený fotovoltaický systém. Poháňať auto energiou vyrobenou fotovoltaickou inštaláciou je 100% využitie zdrojov a spôsob, ako cestovať zadarmo. 

typy skladovania energie

A čo viac, elektromobil môže byť zásobárňou energie nielen pre seba. Niektoré modely sú vybavené funkciou Vehicle to Home, vďaka ktorej môžete nahromadenú energiu využiť aj doma. Toto je však jednoducho spôsob, ako zvýšiť spotrebu vyrobenej energie – elektromobil nenahradí klasický zásobník energie na 100 %. Môže však byť dobrou alternatívou a slúžiť ako núdzový zdroj energie.

 

Ako sme spomenuli na úplnom začiatku, výzvy, ktorým čelí energetický sektor, neustále narastajú. Prezentované spôsoby skladovania energie prispejú k odľahčeniu siete, ako aj k efektívnemu a efektívnemu hospodáreniu s energiou v rámci domácnosti.