V minulosti bola kalibrácia batérie notebooku odporúčaným procesom. Vzhľadom na príchod batérií novšej generácie je však kalibrácia zbytočná a môže poškodiť zariadenie. V dnešnom článku vám predstavíme najdôležitejšie informácie týkajúce sa kalibrácie batérie.

V tomto článku sa dozviete:

  • čo je kalibrácia batérie notebooku,
  • prečo sa v súčasnosti neodporúča kalibrácia batérie,
  • ako sa správne starať o batériu notebooku.

kalibrácia batérie notebooku

Čo je kalibrácia batérie?

Kalibrácia batérie – známa aj ako reset alebo formátovanie – nie je nič iné ako proces jej vybitia a následného úplného nabitia . Na kalibráciu batérie stačí:

  • nabite baterky,
  • počkajte, kým vychladne (t. j. nechajte notebook chvíľu pracovať na plné nabitie bez toho, aby ste vykonávali činnosti, ktoré sú pre zariadenie príliš zaťažujúce),
  • odpojte prenosný počítač od napájania a počkajte, kým sa zariadenie vypne z dôvodu nedostatku energie,
  • po úplnom vybití batérie - nabite ju.

Počas procesu vybíjania ste museli dávať pozor len na to, aby zariadenie neprešlo do hibernácie – to by celý proces oddialilo.

Otázka, ktorú si treba položiť, však nie je „ako kalibrovať batériu notebooku“, ale „mali by ste kalibrovať batériu“? Odpoveď na druhú otázku je jednoznačná – „nie“.

nenabitá batéria

Prečo bola batéria v minulosti kalibrovaná?

Kalibrácia batérie v notebooku mala zachovať presnosť meraní stavu batérie. Výdrž batérie sa postupom času prirodzene znižuje a v dôsledku toho je výdrž batérie kratšia ako pôvodne. Notebook však túto zmenu nie vždy „chytí“. Používatelia – najmä v prípade starších modelov – sa teda mohli stretnúť so situáciou, kedy zariadenie indikovalo, že batéria má ešte pár percent energie, a notebook zrazu prešiel do režimu spánku. Proces kalibrácie mal takýmto situáciám zabrániť a podľa niektorých aj predĺžiť výdrž batérie.

Prečo sa neodporúča kalibrovať?

V minulosti bolo úplne vhodné batériu úplne vybiť. Doteraz v mnohých sprievodcoch - vrátane tých, ktoré boli napísané relatívne nedávno! - používatelia môžu nájsť odporúčania na pravidelné formátovanie batérie. Táto rada však už neplatí z dôvodu odlišných technických špecifikácií batérií, ktoré sú v súčasnosti inštalované v zariadeniach. Pri novších modeloch notebookov môže vykonanie kalibrácií negatívne ovplyvniť výdrž batérie!

Väčšina súčasných batérií do notebookov (vrátane lítium-iónových) je efektívnejšia a ľahšia ako batérie používané v minulosti. Nemajú však tzv "Pamäťový efekt", čo znamená, že nemusia tolerovať hlboké vybitie. Odporúča sa ich preto nabíjať, keď úroveň energie dosiahne 10 - 20 %. Kalibrácia batérie notebooku teda môže viesť k situácii, že jej životnosť začne klesať rýchlejšie. Samozrejme, ak sa vám z času na čas stane, že váš notebook úplne vybijete, nemalo by to poškodiť batériu (obzvlášť kvalitnú), no časté hlboké vybitie určite zníži jej účinnosť.

Kalibrácia notebooku preto v súčasnosti nie je legitímnou činnosťou. Medzi mýtmi sú tvrdenia, že batériu notebooku môžete z času na čas kalibrovať alebo že to môže pozitívne ovplyvniť stav batérie. Naopak, pravidelnou kalibráciou batérie notebooku riskujete, že ju budete musieť vymeniť skôr.

výmena batérie notebooku

Ako sa mám starať o batériu môjho notebooku?

Ak chcete predĺžiť výdrž batérie, neformátujte ju, ale dodržujte niekoľko ďalších jednoduchých pravidiel:

  • Používajte nabíjačku s dobrými parametrami.
  • Keď úroveň nabitia batérie klesne pod 10 %, pripojte nabíjačku a pokúste sa nabiť notebook, kým úroveň energie nebude aspoň 80 %.
  • Keď na notebooku spúšťate náročné programy (napr. hry), skontrolujte, či je hardvér pripojený k nabíjaniu.
  • Snažte sa, aby sa zariadenie neprehrievalo (napríklad tak, že ho necháte na deke, pracujete na slnku pri vysokých teplotách).
  • Nenechajte svoj notebook dlho úplne vybitý – aj keď ho dlhší čas nepoužívate, z času na čas ho pripojte.

Viac sme o tom písali v tomto článku .

Zhrnutie

Ak máte podozrenie, že batéria vášho notebooku nefunguje správne, nezabudnite, že jej kalibrácia nezabezpečí správnu funkčnosť  batérie. V takýchto situáciách sa uistite, že je na vine skutočne batéria (okrem iného skontrolovaním napájacieho zdroja, príkonu notebooku a nastavení napájania). Ak je odpoveď áno, nezostáva vám nič iné, len zvážiť možnosť náhrady. Kvalitné batérie, originálne aj perfektné náhradné, nájdete v našej predajni.