Nefunkčná klávesnica notebooku je veľkým problémom pre každého, kto každodenne používa počítač na prácu. Ak nemáte náhradný model pripojiteľný USB káblom, ste naozaj bezradní. Ako zistiť, prečo klávesnica notebooku nefunguje a ako sa dá prípadne opraviť?

V tomto článku sa dozviete:

  • aké sú možné príčiny zlyhania klávesnice v notebooku,
  • čo robiť na overenie príčiny poruchy,
  • ako opraviť klávesnicu v notebooku.

Prečo klávesnica notebooku nefunguje?

Existuje mnoho dôvodov pre zlyhanie klávesnice notebooku. Znečistenie je určite jedným z najčastejších dôvodov. Medzi tlačidlá sa dostávajú rôzne čiastočky vrátane prachu a zvyškov jedla a narúšajú chod zariadenia. Tekutiny rozliate do počítača sú extrémne prípady. Na rozdiel od zdania sa to bohužiaľ stáva pomerne často. V dôsledku takejto nehody môže dôjsť aj k poškodeniu komponentov notebooku.

Našťastie najčastejšími príčinami zlyhania klávesnice notebooku sú technické problémy. Chyba môže byť v systéme BIOS alebo v samotnom systéme Windows. V druhom prípade ide často o chyby ovládača ovládajúceho činnosť klávesnice. Z nesprávneho nastavenia často vyplývajú rôzne komplikácie.

klávesnica

Ako zistiť, prečo klávesnica notebooku nefunguje?

Ak chcete diagnostikovať povahu problému s klávesnicou, overte postupne nasledujúce:

  • Začnite s mechanickými problémami. Je vysoká pravdepodobnosť, že klávesnica nefunguje alebo je zaseknutá v dôsledku nečistôt zachytených medzi tlačidlami. Skúste notebook otočiť hore nohami a jemne ním zatraste. Je možné, že častice vypadnú a problém prestane. Tiež je dobré použiť stlačený vzduch. Vďaka tomu sa ľahšie zbavíte omrviniek uviaznutých pod kľúčmi.

  • Ďalším krokom, ktorý treba urobiť, je overenie technických problémov. Najprv skontrolujte BIOS vášho notebooku. Reštartujte teda počítač (samotná akcia už môže mať požadovaný efekt) a keď sa reštartuje, vstúpte do BIOSu. Zvyčajne sa to robí stlačením Delete, Escape, F2 alebo akéhokoľvek iného funkčného tlačidla. Ak prenosný počítač nereaguje, možno budete musieť vymeniť klávesnicu. Ak však bez problémov vstúpite do systému BIOS, znamená to, že máte problém so systémom.

  • Ďalej musíte skontrolovať, či sú nainštalované ovládače správne. Otvorte správcu zariadení a rozbaľte časť klávesnice. Prípadná žltá ikona by mala okamžite upútať vašu pozornosť. Aj keď si to nevšimnete, je dobré preinštalovať ovládač. Stačí teda odstrániť ten aktuálny a po reštarte notebooku ho systém znova nainštaluje. Môžete sa tiež uistiť, že máte najnovšiu verziu programu poskytnutú výrobcom. Skontrolujte preto príslušnú stránku, kde nájdete aktualizácie.

  • Problém môže byť aj v systémových nastaveniach. V tomto prípade klávesnica na prenosnom počítači bude pravdepodobne fungovať, ale nesprávne. Overte si teda možnosti, ako je oneskorenie a rýchlosť opakovania, tlačidlo filtra a zmena jazyka alebo rozloženia klávesnice.

  • Laptop nechajte odskrutkovať ako posledný. Ak ste dostatočne kompetentní, môžete skontrolovať spojenie medzi základnou doskou a klávesnicou. Ak to chcete urobiť, vyberte ho a vytiahnite ho zo zásuvky. Potom ju znova pripevnite a uistite sa, že je páska správne umiestnená.

Ak nič z vyššie uvedeného nepomohlo a klávesnica vášho notebooku stále nefunguje, pravdepodobne sa musíte pripraviť na výmenu.

prečo nefunguje klávesnica notebooku

Výmena klávesnice v notebooku

Ak aj napriek pokusom klávesnica stále nefunguje, nezostáva nič iné, len ju vymeniť za novú. Prvým krokom k tomu je zakúpenie náhradného. V sortimente nášho internetového obchodu nájdete komponenty pre všetky najobľúbenejšie modely notebookov. Pri výbere novej klávesnice zvážte rozloženie kláves. Ak však poznáte výrobcu, sériu a model vášho notebooku, nebudete mať problém nájsť ten správny produkt.

Výmena klávesnice v notebooku by mala zahŕňať nasledujúce kroky:

  • Odpojte počítač, otočte ho a vyberte batériu.
  • Odskrutkujte skrutky zodpovedné za upevnenie klávesnice.
  • Prevráťte laptop a vypáčte kryciu lištu na držiaku. Odstráňte aj skrutky pod ním.
  • Jemne nadvihnite klávesnicu, otvorte zámok zásuvky a uvoľnite pridržiavaciu pásku.
  • Namontujte náhradu zopakovaním predchádzajúcich krokov v opačnom poradí.

nefunguje klávesnica notebooku

Klávesnica nefunguje? Náhradu nájdete v našom e-shope!

Ak klávesnica na vašom notebooku nefunguje, existuje veľa možností, ako diagnostikovať problém a potom ho opraviť. Ak naše tipy nepomôžu, posledná možnosť je výmena - kvalitné náhrady nájdete v našom internetovom obchode!