Batérie AGM sa čoraz častejšie používajú na napájanie kancelárskych a domácich spotrebičov. Čím sa táto technológia odlišuje? Naučte sa tajomstvo o AGM a uvidíte, na čo môžu byť užitočné! 

V tomto článku sa dozviete:

  • čo je batéria AGM a ako funguje,
  • aké zariadenia s jeho pomocou fungujú,
  • ako nabíjať batériu AGM.

Čo je to batéria AGM (Absorbent Glass Mat) a ako funguje?

VRLA (Valve Regulated Lead) je skupina batérií vrátane gélových batérií a batérií vybavených technológiou AGM (skratka pre Absorbent Glass Mat). Často sa tieto dve riešenia používajú v jednom produkte – ako v prípade batérií Green Cell.

Premyslená konštrukcia batérií AGM zabraňuje vniknutiu vzduchu a nečistôt do vnútra batérie. Ventily sa otvárajú pri vysokom tlaku vo vnútri akumulátora, čím sa eliminuje riziko vydutia a prasknutia batérie – a tým jej trvalého poškodenia.

AGM používajú sklenené vlákno, vďaka ktorému je elektrolyt tesne uzavretý a zaistený. Vďaka tomuto typu vypĺňania medzielektródového priestoru sa nemusíme obávať úniku elektrolytu z mechanicky poškodenej batérie. Vďaka tomuto riešeniu môže AGM bezpečne pracovať v akejkoľvek polohe, aj horizontálne. Sklenené vlákno tiež prispieva k výraznému zvýšeniu počtu cyklov (až štyrikrát dlhšia životnosť v porovnaní s tradičnými batériami). Viacnásobné nabitie a vybitie batérie je možné bez ovplyvnenia jej výkonových parametrov. 

Batérie AGM sú teda bezúdržbové, úplne utesnené, odolné voči otrasom a nárazom, vďaka čomu sú vhodné aj na prevádzku v náročných podmienkach. Pozrime sa, v ktorých zariadeniach sa budú používať!  

10 batériových aplikácií AGM rozdelených na vyrovnávaciu a cyklickú prevádzku

Práca s vyrovnávacou pamäťou

Existujú dva prevádzkové režimy AGM, ktoré sa použijú v prípade iných typov zariadení. Pri vyrovnávacej prevádzke sa tieto batérie používajú ako druh ochrany, nabíjané malým prúdom. Fungujú ako núdzový zdroj - batéria je inštalovaná v zariadení a pripojená k zdroju napájania.

Použitie batérie AGM v prevádzke s vyrovnávacou pamäťou:

  • poplašné systémy,
  • napájacie zdroje UPS,
  • registračné pokladne,
  • núdzové osvetlenie.

Cyklická práca

V cyklickej prevádzke sa ako hlavný zdroj energie používajú AGM. Ide o režim, v ktorom sa batérie vybíjajú a dobíjajú podľa potreby. 

VZ pracujú cyklicky v prípade:

  • registračné pokladne,
  • invalidné vozíky a golfové vozíky,
  • kosačky,
  • hračky,
  • čistiace stroje.

Ponuka v našom internetovom obchode zahŕňa široký výber batérií AGM, ktoré je možné použiť ako na vyrovnávaciu, tak aj na cyklickú prevádzku. Zaručujú bezpečnosť používania a vďaka funkcii samoregulácie poskytujú až 5 rokov bezúdržbovej prevádzky!

AGM batéria

Batérie AGM – ako ich nabíjať?

Gélové a AGM batérie vyžadujú nabíjanie konštantným napätím. Nabíjanie by malo prebiehať dvoma spôsobmi – najprv nabíjanie jednosmerným prúdom, potom nabíjanie konštantným napätím. 

Pre túto úlohu sa oplatí vybrať nabíjačku, ktorá automaticky rozpozná typ článku. Vyhnete sa tak riziku zničenia batérie nevhodným nabíjaním. Preto je tak často volená nabíjačka Green Cell - je to univerzálna nabíjačka pre AGM a olovené akumulátory. Jeho široká kompatibilita robí zariadenie vhodné pre napájanie batérií, napr. UPS, poplašné systémy, skútre, štvorkolky rôzneho napätia (2V / 6V / 12V). Okrem toho táto výbava zaručuje efektívne nabíjanie batérií až do 20Ah s kompletným ochranným balíkom: proti skratu a prebitiu. Tento produkt tiež rozpozná nesprávne pripojenie svoriek, takže môžete rýchlo reagovať a správne ich znova zapojiť. 

Zhrnutie

Pred kúpou nového AGM skontrolujte parametre predtým používanej batérie – nájdete ich na typovom štítku na boku krytu. Keď sa s nimi zoznámite, môžete pomocou nášho vyhľadávača nájsť vhodné AGM.