Ekologická doprava – ako cestovať pohodlne a ekologicky?

ekologická doprava 1

Pri pozorovaní reality, ktorá nás obklopuje, je ľahké si všimnúť rastúce ekologické povedomie. Klimatická kríza nás núti zamyslieť sa nad tým, ako môžeme znížiť náš negatívny vplyv na životné prostredie. Našťastie rýchlo sa rozvíjajúca technológia poskytuje čoraz zaujímavejšie riešenia, ktoré nám umožňujú každodenne znižovať znečistenie ovzdušia a vody. Patria sem inovatívne dopravné prostriedky, ktoré získavajú na popularite. 

V tomto článku sa dozviete:

  • aké ekologické vozidlá by sa mali používať,
  • aké sú výhody a nevýhody každého z nich,
  • ako znížiť emisie CO2 pomocou tradičnej cestnej dopravy.

 ekologická doprava 2

Ekologická cestná doprava - výhody a nevýhody rôznych dopravných prostriedkov

Na trhu sa objavujú ekologické dopravné prostriedky, ktoré sú pre užívateľov stále pohodlnejšie. To však neznamená, že musíte siahnuť po najnovších – a teda stále drahých – technologických novinkách, aby ste znížili svoj negatívny vplyv na životné prostredie. Môžete tiež pokračovať a využiť spôsoby pohybu, ktoré sú nám už dlho známe! Poďme sa postupne pozrieť na výhody a nevýhody všetkých z nich.

Bicykle

Pohybovať sa po meste na bicykli je čoraz viac v móde. Na verejnom priestranstve pribúda cestičiek a obslužných staníc na vykonávanie základných činností – ako je pumpovanie kolies či uťahovanie uvoľnených skrutiek. Tento trend nie je prekvapujúci. Cyklistika je predsa zdravie samotné.

Premenou spaľovacieho vozidla na bicykel znížite svoju uhlíkovú stopu a navyše sa vyhnete dopravným zápcham v dopravnej špičke. Tento dopravný prostriedok vám často umožní dostať sa do cieľa oveľa rýchlejšie ako MHD alebo vlastným autom. Bohužiaľ, bicykle nie sú bez chýb. Na jazdu musíte využiť silu vlastných svalov, ktoré vás vo vysokých teplotách či náročnom teréne môžu unaviť ešte pred nástupom do pracovného dňa. Bicykel preto nie je vždy najlepšou voľbou ako dopravný prostriedok.

Elektrické bicykle

Našťastie, pokročilé technológie nám dali bicykle s elektromotormi. Pohony tohto typu výrazne odbremeňujú používateľov, podporujú proces šliapania. Výsledkom je, že vozidlo tohto typu môže prekonať veľmi dlhé vzdialenosti v rôznorodom teréne bez pocitu únavy. Elektrobicykel sa preto ideálne hodí pre potreby každodenného dochádzania do kancelárie, obchodu alebo univerzity. V našom obchode nájdete nabíjačky na e-bicykle !

 ekologická doprava 3

Elektrické kolobežky

V posledných rokoch sa do priazne vracajú aj kolobežky. Zatiaľ čo tie tradičné vídať len zriedka, elektrické varianty sa nepochybne stali súčasťou našej každodennej rutiny. Mnoho ľudí sa rozhodne kúpiť si svoj vlastný model, zatiaľ čo iní radi využívajú e-kolobežky na prenájom.

Výhodou elektrokolobežiek je určite ich jednoduché ovládanie a vysoká dostupnosť. Vďaka nim sa môžete ľahko pohybovať po meste s pomerne vysokou rýchlosťou. Za mínus treba považovať obmedzené jazdné a parkovacie zóny, ako aj bližšie nešpecifikovaný právny štatút kolobežiek. Stále nie je jasné, či sa k ich užívateľom treba správať ako k cyklistom alebo chodcom.

Elektrické autá

Ak si ceníte pohodlie alebo cestujete s rodinou, vyberte si elektromobil (EV). Je to výborné riešenie aj pre ľudí, ktorí denne dochádzajú mimo mesta. Auto tohto typu sa môže ukázať ako nemalá investícia, no vyznačuje sa veľmi hospodárnou prevádzkou. Elektrické vozidlá neprodukujú škodlivé látky, takže neprispievajú k znečisťovaniu ovzdušia. Nabíjať ich môžete z domácej zásuvky, čo je určite lacnejšie riešenie ako tankovanie.

Plug-in hybridy

Mnoho ľudí sa stále nechce spoliehať len na elektrický pohon, keďže si uvedomujú obmedzené dojazdy elektromobilov. Práve pre nich sú plug-in hybridy. Ide o autá, ktoré využívajú dva rôzne motory (spaľovací a elektrický). V závislosti od typu auta a preferencií vodiča ich možno používať súčasne alebo zameniteľne.

 ekologická doprava 4

Ekologické riešenia v tradičnej doprave

Pamätajte, že aj keď vám situácia nedovoľuje využiť žiadne z vyššie uvedených ekologických riešení, stále môžete efektívne znížiť svoju uhlíkovú stopu. Oplatí sa dobre využiť napríklad mestskú hromadnú dopravu a iné prostriedky verejnej dopravy (najmä elektrickú, ako sú električky či vlaky). Výsledkom je, že pre mnohých pasažierov je len jedno vozidlo.

Cesty autom fungujú spolu podobným spôsobom. Ak chcete prispieť k zníženiu emisií výfukových plynov, snažte sa nejazdiť sami – môžete si napríklad dohodnúť odvoz s kolegami do kancelárie. Upozorňujeme, že toto je tiež príležitosť podeliť sa o náklady na benzín!

Pred výberom niektorého z vozidiel však zvážte svoju chôdzu. V ére sedavého životného štýlu a ekologickej krízy – zdá sa, že zasiahla ako nikdy predtým.