Viete, že po celý čas ste svoj smartphone nabíjali nesprávnym spôsobom??! Takto sa to má robiť!

Áno, vieme. Batérie do telefónov sú veľmi zlé, pretože vydržia sotva jeden deň (prinajlepšom). Čiastočne je to spôsobené našou chybou, pretože sme používali nabíjačky do telefónov celú dobu nesprávne.

Mnohí z nás majú v hlave zakorenenú myšlienku, že nabíjanie telefónov v malých dávkach môže spôsobiť dlhodobé poškodenie batérie a že je potreba nabíjať telefón až po jeho celkovom vybití. To je však to najhoršie, čo môžete pre svojho každodenného spoločníka spraviť.

Výskumné centrum Battery University poukázalo na fakt, že naše lithium - ionové batérie sú veľmi citlivé na svoju vlastnú verziu „stresu“. Dlhodobý stres je škodlivý pre celkovú životnosť batérií a ak chcete, aby batéria vo vašom smartphone bola stále v top stave, musíte zmeniť niekoľko vecí.

iPhone blog


Ak necháte váš telefón napojený na nabíjačku príliš dlho, napríklad na celú noc, má to z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv na životnosť batérie. V momente, keď je batéria nabitá na 100% a zostane naďalej pripojená na zdroj energie, musí vynaložiť ďalšiu energiu na to, aby aj ďalej zostala nabitá na 100%. Z toho vyplýva veľmi vysoké zaťaženie, vysoké napätie, ktoré spôsobuje zmenu vnútorných procesov. Jedná sa práve o spomínaný dlhodobý stres. Keď je batéria nabitá na 100%, odpojte ju z nabíjačky. Je to ako uvoľnenie svalov po dlhom cvičení. Taktiež by ste sa cítili dosť mizerne, ak by ste museli makať nonstop celé hodiny. 

Druhú vec, ktorú by ste si mali osvojiť pre zlepšenie životnosti batérie vášho smartphonu je fakt, že v skutočnosti by ste sa nemali snažiť nabiť batériu na plných 100%.  Aspoň nie vtedy, keď to nie je potrebné. Lithium – iónové batérie nemusia byť úplne nabité, pokiaľ to nie je vyslovene žiadané. V skutočnosti je lepšie nabiť batériu podľa našich potrieb, pretože pripojenie na vysoké napätie spôsobuje batérií stres. V dlhodobom horizonte je to jeden z najnegatívnejších vplyvov vôbec.

V skutočnosti by ste sa nemali snažit nabiť batériu na 100%!

fotka ruka telefón batéria


Možno sa vám bude zdať, že si tieto myšlienky navzájom odporujú, ale ak čítate pozorne, tak určite rozumiete, že to tak nie je. Ukazuje sa, že batérie v našich telefónoch sú oveľa „šťastnejšie“ ak sú pripojené na krátku chvíľu, viackrát za deň, ako keby mali byť dlhodobo na nabíjačke.

Nabíjanie telefónu pri strate cca 10% svojej pôvodnej kapacity je ten najlepší možný scenár. Je v úplnom poriadku ak je telefón cez deň odpájaný a pripájaný aj viackrát. Nielenže vašej batérií predĺži životnosť, ale taktiež ju udržíte kvázi nabitú po celý deň. Pravidelné odpájanie a pripájanie do nabíjačky vám taktiež umožňuje plné využívanie funkcií, ktoré normálne používate málo, pretože sú „velcí žrouti“ batérie. Takáto aplikácia môže byť GPS.

Posledná vec je chlad, ktorý je veľmi dôležitý. Batérie v smartphonoch sú veľmi citlivé na teplotu. Ak zistíte, že sa pri nabíjaní batéria výrazne oteplí, mali by ste telefón okamžite odpojiť zo zdroja. Ak ste vonku, nikdy nevystavujte svoj telefón priamemu slnku a teplu.  Takto zvýšite dlhodobú životnosť vašej batérie.