Kde môžem získať elektrinu na vonkajšie podujatie? Tieto dve zariadenia stačia

041223

Film pod holým nebom? Cvičenie zumby v parku? Poradíme vám, ako si vytvoriť tú najjednoduchšiu zostavu, ktorá dodá elektrinu vašej outdoorovej akcii.

Každé podujatie je iné, no všetky majú spoločného menovateľa – nemôžu sa konať bez zariadení napájaných elektrinou. Reproduktory, osvetlenie, projektor, chladnička, možno aj stroj na cukrovú vatu... Jediným limitom pri výbere atrakcií je váš rozpočet a fantázia. Pokiaľ sa akcia nebude konať vonku. Potom musíme najskôr zabezpečiť, aby zariadenia, ktoré nám spríjemňujú zábavu, mali prístup k elektrickej energii.

Elektrina na vonkajšie podujatie bez prístupu do zásuvky

Je možné, že v mieste, kde akciu plánujeme, je prístup k elektrickej zásuvke v blízkom objekte. Pôjde napríklad o akciu v domácej záhrade, na zelených plochách patriacich verejným inštitúciám alebo stravovacím zariadeniam. Potom sa nám osvedčia vodeodolné predlžovačky primeranej dĺžky s dostatočným počtom zásuviek, do ktorých jednoducho zapojíme všetky plánované zariadenia. 

Čo ak však chceme žúrovať na mieste ďaleko od akýchkoľvek budov? Napríklad táborák s filmom pri rieke alebo tréning zumby v parku? V takýchto lokalitách pravdepodobne nebudeme mať prístup k sieti, takže potrebujeme nezávislý zdroj energie.

V tej najlepšej možnej forme ich vytvoríme pomocou dvoch bezpečných a ľahko ovládateľných zariadení, ktorých prevádzka nijako neovplyvní pohodlie účastníkov párty ani životné prostredie. O aké vybavenie ide? Batéria, teda batéria, ktorá uchováva elektrickú energiu a  menič, ktorého úlohou je napájať zariadenia pracujúce na 230 V (t. j. väčšinu každodenných zariadení v Európe). 

Elektrina pre vonkajšie podujatie: akú batériu si vybrať?

Aby akcia prebehla bez problémov, musíme zvoliť batériu s výkonom zodpovedajúcim našim potrebám, no dôležitá je aj jej kapacita. Výber správneho modelu nám pomôže v prvom rade pri určení počtu zariadení a ich výkonu, ako aj času, počas ktorého ich chceme napájať. Ak napríklad plánujeme prevádzkovať len niekoľko malých zariadení na niekoľko hodín, bude postačovať batéria s kapacitou 50-75 Ah. Ak však plánujeme väčšiu akciu alebo potrebujeme dlhší prevádzkový čas, oplatí sa zvážiť väčšiu batériu, napríklad 100 Ah alebo aj 200 Ah. 

Dôležitým faktorom ovplyvňujúcim výber batérie bude aj váš rozpočet. Môže stačiť známe a osvedčené VZ , no ak plánujeme organizovať eventy profesionálne, oplatí sa zvážiť investíciu do  LifePo. Je oveľa ľahší ako jeho oloveno-kyselinový kolega a vďaka väčšiemu počtu nabíjacích cyklov vydrží oveľa dlhšie. LifePo dokáže udržať stabilné napätie v celom spektre vybíjania, takže skutočný výkon batérie neklesá. 

Elektrina pre vonkajšie podujatie: aký menič si vybrať?

Spojením medzi zariadením na párty a batériou bude menič , ktorý premení jednosmerný prúd z batérie na striedavý, potrebný pre väčšinu elektrických zariadení. Prevodník by mal mať aj dostatočný výkon, aby zvládol všetky plánované zariadenia.

Na čo ešte nezabudnúť, aby zábava prebehla hladko? Vopred je potrebné nabiť batériu, ale aj zariadenia, ktoré to vyžadujú, napríklad telefón alebo notebook s hudbou. To nám pomôže vyhnúť sa zbytočnej spotrebe energie uloženej v batérii. Aby sme sa uistili, že udalosť zvládneme na jedno nabitie, oplatí sa vypočítať spotrebu energie zariadení a zohľadniť účinnosť premeny energie.