Opuchnutá batéria v notebooku - čo robiť?

opuchnutá batéria 1 

Batérie moderných notebookov majú zvyčajne dlhú prevádzkovú dobu bez nabíjania. Sú tiež relatívne ľahké a malé. Každá batéria sa však časom opotrebuje a v niektorých prípadoch môže pri používaní dôjsť k vážnemu poškodeniu. Čo by vás malo obzvlášť znepokojovať, sú príznaky opuchnutej batérie. Ak sa batéria nafúkne, čo najskôr ju vymeňte! 

V tomto článku sa dozviete:

  • aké sú príčiny opuchu batérie v notebooku,
  • čo naznačuje, že batéria je nafúknutá,
  • či je opuchnutá batéria nebezpečná.

Kedy sa batéria nafúkne?

Lítium - iónové batérie , často používané v notebookoch, sú efektívne a nemajú tzv. pamäťový efekt, ktorý - pri správnom používaní - zvyšuje ich životnosť. Bohužiaľ, ak je batéria poškodená, batéria vo vašom notebooku bola od začiatku chybná alebo sa nadmerne prehrieva (napr. zlým používaním, ale niekedy aj vekom), lítium-iónové články môžu „vypúšťať“ horľavé plyny. Výsledkom je, že batérie napučiavajú - to je mechanizmus na zabránenie požiaru.

Opuch batérie je pomerne zriedkavý. Zvyčajne je to spôsobené nadmerným prehrievaním, opotrebovaním, starými batériami alebo nízkou kvalitou použitej batérie. Za zmienku však stojí, že používatelia konkrétnych modelov sa na ne sťažujú o niečo častejšie – vr. Notebooky Asus (napr. R556L) a Dell.

opuchnutá batéria 2

Ako zistíte, či máte opuchnutú batériu?

Opuchnutá batéria najčastejšie vedie k charakteristickej deformácii krytu notebooku , ktorá sa časom stáva čoraz zreteľnejšou. Toto je základný príznak, ktorý by vás mal znepokojovať. Niekedy to môže byť sprevádzané ďalšími javmi, ako napríklad:

  • prehrievanie notebooku,
  • veľmi krátka výdrž batérie notebooku,
  • problémy s touchpadom (v niektorých modeloch kvôli tlaku rastúcej batérie touchpad nereaguje),
  • problémy pri odpájaní notebooku od zdroja - napr. vypína sa matrica,
  • poškodenie klávesnice.

Je opuchnutá batéria nebezpečná?

Odpoveď je áno . Je veľmi pravdepodobné, že batéria sa časom vybije. Ak máte šťastie - poškodená batéria v určitom okamihu jednoducho prestane fungovať. Ak nie, vybitá batéria časom povedie k vážnemu poškodeniu, ktoré si vyžiada dodatočnú opravu (môže napríklad „vytlačiť“ touchpad). Bohužiaľ, v extrémnych prípadoch je riziko ešte väčšie: môže dokonca viesť k požiaru . Zvyčajne to znamená nezvratné poškodenie zariadenia a riziko šírenia požiaru.

Čo robiť, ak sa batéria nafúkne?

Ak sa batéria vášho notebooku nafúkla, mali by ste sa rozhodnúť pre výmenu batérie. Keď spozorujete príznaky, konajte rýchlo – opuchnutá batéria je vždy rizikom pre vaše zariadenie aj pre vás. Takže nečakajte, kým sa veci zhoršia.

opuchnutá batéria 3

Keď spozorujete príznaky, ktoré môžu naznačovať problém s vybitím batérie, odpojte prenosný počítač od zdroja napájania. Položte ho na rovný povrch a odstráňte všetko, čo by sa mohlo v bezprostrednom okolí vznietiť. Zariadenie by malo vychladnúť. Neskôr sa môžete pokúsiť vybrať batériu – robte to opatrne, bez toho, aby ste ju páčili alebo napichovali niečím ostrým. Vybratú batériu uskladnite na bezpečnom mieste a potom ju odovzdajte na recykláciu. Batérie NEVHADZUJTE do koša! (Všetky batérie by sa mali riadne zlikvidovať – v prípade nafúknutia batérie je však riziko požiaru ešte väčšie!)

Ak si nie ste 100% istí, či je na vine batéria, jej odstránenie sa ukáže ako problematické alebo sa ju bojíte vymeniť sami - dajte notebook do servisu.

Samozrejme, v prípade, že je zariadenie ešte v záruke, mali by ste závadu nahlásiť a dohodnúť sa, ako bude záručná oprava vykonaná.

Pozor! Ak z prenosného počítača vyberiete batériu, môžete ho napájať zo sieťového adaptéra, kým nebudete mať novú batériu. Nikdy však nepoužívajte zariadenie, ktoré má stále vybitú batériu. Ak tak urobíte, môže dôjsť k požiaru .

opuchnutá batéria 4

Dá sa vyhnúť problémom s vybitou batériou?

Nikdy nedostanete 100% záruku, že sa batéria vo vašom notebooku takto nepoškodí. Nepomôže ani používanie iba originálnych batérií alebo originálnych napájacích adaptérov – často totiž začnú pučiť pôvodné batérie niektorých modelov. Môžete sa však postarať o správnu prevádzku zariadenia, aby ste znížili riziko poškodenia zdroja energie. Ide okrem iného o:

  • skúste sa uistiť, že sa prenosný počítač neprehrieva ( Skontrolujte spôsoby zníženia teploty prenosného počítača ).
  • nabíjajte batériu správnym spôsobom (napr. nevybíjajte ju úplne a snažte sa ju nenechávať stále pripojenú k zdroju napájania)
  • použite kvalitnú nabíjačku, vhodne zvolenú s parametrami pre notebook
  • pri výbere náhrady voľte kvalitné batérie
  • dávajte pozor na stav batérie – ak spozorujete problémy, ako je prehrievanie alebo nízka výdrž batérie, zvážte jej výmenu
  • pred zakúpením konkrétneho modelu notebooku - skontrolujte referencie na jeho batériu.

Zhrnutie

Ak vám napuchla batéria notebooku, nečakajte – objednajte si náhradnú a vymeňte ju. Kvalitné batérie do notebookov s ročnou zárukou nájdete v  našom obchode .