Poznáte LiFePO4 batériu?

lifepo4 170423

Lítium-železo-fosfátové batérie sú zariadenia, ktoré si na fotovoltaickom trhu získavajú čoraz väčšiu obľubu a praktické využitie nachádzajú v obytných autách či lodiach. Uvažujete o kúpe, no neviete akú LiFePO4 batériu si vybrať? Čítajte ďalej a zistite, na čo sa pri kúpe zamerať!

Výhody LiFePO4 batérií

Batérie LiFePO4 sú predovšetkým chemicky stabilnejšie ako tradičné lítium-iónové (Li-ion) batérie, čo znamená, že je menej pravdepodobné, že sa vznietia alebo explodujú, ak sú poškodené alebo príliš vybité. Ale to nie je všetko, výhody LiFePO4 batérií, ktoré môžeme vymenovať, sú:

  • Vysoký výkon a životnosť: LiFePO4 batérie majú vysokú účinnosť nabíjania a vybíjania (až niekoľko tisíc cyklov!). Okrem toho je možné ich pred výmenou mnohokrát nabiť a vybiť;
  • Nižšia hmotnosť v porovnaní s tradičnými batériami;
  • Jednoduchá údržba: LiFePO4 batérie stačí dobiť raz za šesť mesiacov, aby boli v dobrom stave;
  • Udržateľnosť: LiFePO4 batérie sú ekologickejšie ako mnohé iné typy batérií, pretože obsahujú menej toxických látok a sú viac recyklovateľné;
  • Nízke prevádzkové náklady: V porovnaní s inými typmi lítium-iónových batérií majú batérie LiFePO4 relatívne nízke prevádzkové náklady na jednotku kapacity a životnosti, čo znamená, že sú z dlhodobého hľadiska nákladovo efektívne.
akú batériu pre jachtu

Čo hľadať pri kúpe LiFePO4? 

  • Použitie: LiFePO4 batérie sú skvelé pre fotovoltické inštalácie, v kempingoch a dokonca aj na invalidných vozíkoch. Čoraz častejšie sa využívajú vo fotovoltických inštaláciách a elektromobiloch.
  • Kapacita: Kapacita LiFePO4 batérií sa pohybuje od 7 Ah do 200 Ah. Oplatí sa vybrať batériu so správnou kapacitou, ktorá poskytne dostatok energie na napájanie vašich zariadení.
  • Napätie: Napätie batérie je tiež dôležitým faktorom. Najbežnejšie je menovité napätie 12,8 V a možnosť kombinovať batérie umožňuje vytvárať systémy s vyšším napätím. Buďte opatrní, aby ste vybrali batériu s napätím, ktoré zodpovedá požiadavkám napájaného zariadenia alebo systému.
  • Bezpečnosť: Pri výbere LiFePO4 batérie je kľúčová bezpečnosť. Uistite sa, že batéria má integrovaný systém správy batérie (BMS), ktorý chráni pred prehriatím, prepätím, skratmi a inými bezpečnostnými problémami. Takýto systém pri prekročení nebezpečných hodnôt odpojí napájanie, čím zaistí bezpečnosť batérie, pripojených zariadení a predovšetkým používateľa.
  • Značka a kvalita: Nakoniec sa oplatí venovať pozornosť značke a kvalite batérie. Pred kúpou sa poobzerajte po renomovaných výrobcoch, aby kupovaná batéria mala parametre zodpovedajúce označeniu a zodpovedajúcu kvalitu, čo sa premietne do dlhej životnosti, ale aj vysokej bezpečnosti.
 

Náš výber: LiFePO4 batérie 

Batérie LiFePO4  majú účinné nanofosfátové články, ktoré umožňujú použitie vysokých nabíjacích a vybíjacích prúdov a rozsah teplôt vybíjania od -10 °C do 55 °C ich predurčuje na použitie v obytných autách, elektrických invalidných vozíkoch alebo fotovoltike. 

Tieto batérie sa vyznačujú tým, že  môžu byť zapojené paralelne alebo sériovo. Sériové zapojenie nám dáva možnosť získať vyššie napätie pri zachovaní rovnakej kapacity. LiFePO4 batérie od Green Cell s menšou kapacitou (7, 10, 12 a 20 Ah) je možné zapojiť do série v pároch. Modely s vyššou kapacitou (50, 60, 80, 100, 120 a 200 Ah) je však možné zapojiť do série v sérii 4 zariadení. Nezabudnite, že pred sériovým zapojením batérií je potrebné úplne nabiť všetky batérie, aby bola zabezpečená správna a bezpečná prevádzka. 

Ak chceme batérie zapojiť paralelne, musíme pamätať na to, že všetky by mali mať podobné napätie. Maximálna odchýlka nemôže byť väčšia ako 0,3 V a maximálne napätie takejto sady závisí od konkrétneho modelu batérie. V prípade paralelného pripojenia sa však nemusíme obávať množstevného limitu, pretože môžeme pripojiť toľko batérií, koľko potrebujeme.

Než začnete svoje dobrodružstvo s batériami LiFePO4, nezabudnite na jednu najdôležitejšiu vec: bezpečnosť! Batérie musia inštalovať osoby s príslušnou kvalifikáciou!