Plug-in hybrid – čo by ste o ňom mali vedieť?

plug-in 1804

Plug-in hybridy nie sú žiadnou novinkou, no stávajú sa čoraz obľúbenejšími – najmä v posledných dvoch rokoch počet áut tohto typu výrazne narástol. Plug-in je špecifický typ hybridu. Overte si, čím sa vyznačuje a aké má výhody a nevýhody!

V tomto článku sa dozviete:

  • čo sú plug-in hybridy,
  • aké sú výhody a nevýhody týchto typov áut,
  • ako vyzerá proces nabíjania plug-in vozidiel.

Čo je plug-in hybrid a ako sa líši od ostatných hybridov?

V dnešnej dobe je ťažké nájsť automobilku, ktorá by neponúkala hybridné autá. V Európe je to z veľkej časti spôsobené túžbou znížiť spotrebu CO2. (Príliš veľa emisií tohto prvku sa premieta do vysokých pokút pre výrobcov áut a znečisťovania životného prostredia.) Niet divu, že hybridy sa stávajú pohodlným riešením. Vozidlá s týmto pohonom sú dôležitou alternatívou k tým, ktoré sú poháňané benzínom alebo olejom. Spájajú v sebe výhody elektromobilov (sú ekologické a ich „tankovanie“ je relatívne lacné) a tradičných spaľovacích modelov (nehrozí strach, že by sa auto uprostred cesty minulo).

Hybridné auto je vozidlo, ktoré poháňajú dva motory – spaľovací motor a elektrický. Klasické hybridy získavajú silu pri procese brzdenia a pri chode spaľovacieho motora. Je potrebné nie na dlhé vzdialenosti, ale predovšetkým na zlepšenie výkonu auta. Elektromotor je teda akousi podporou spaľovacieho motora. 

Toto je hlavný rozdiel, ktorý odlišuje klasické hybridné autá od plug-in hybridov. Ten sa dá nielen nabíjať z externého zdroja energie (napríklad z elektrickej zásuvky), ale umožní vám prejsť určitú vzdialenosť (v niektorých prípadoch aj sto kilometrov) bez použitia klasického paliva. Výhodou auta s dvoma motormi je, že ich môžeme používať zameniteľne. Ako „núdzový“ vám môže poslúžiť spaľovací motor, ktorý využijete len vtedy, keď vám dôjde elektrina. Dovtedy môžete jazdiť na elektromotor, čím sa zníži množstvo paliva, ktoré spálite. 

Hybridy PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) sa vyznačujú aj tým, že ich batérie majú vyššiu kapacitu, čo má pozitívny vplyv na dojazd – podobne ako pri štandardnom elektromobile. Oproti klasickým hybridom je badateľný rozdiel v kapacite. V štandardnej verzii je to 1-2 kWh, zatiaľ čo v plug-in hybride je táto hodnota 10-31 kWh.

hybridné auto

Výhody a nevýhody plug-in hybridných automobilov

Ako všetky novinky na trhu, aj plug-in hybrid má výhody aj nevýhody. Medzi prvými treba určite spomenúť nízku spotrebu paliva. Výrobcovia deklarujú, že v hybride s elektromotorom a spaľovacím motorom je priemerná spotreba paliva 1-3 l/100 km. Najmä na krátke vzdialenosti, keď jazdíme po meste „z nabitia do nabitia“ a spaľovací motor sa prakticky nepoužíva. To je ďalšia výhoda tohto typu vozidiel – spotreba elektrickej energie nahrádza spotrebu paliva, a umožňuje tak ušetriť na benzíne pri ekonomickej jazde.

Vďaka zložitejšej konštrukcii (napr. dva motory) sú tieto autá ťažšie a teda menej dynamické ako elektromobily alebo autá len so spaľovacím motorom. Majú nižšie užitočné zaťaženie (časť batožinového priestoru môže zaberať batéria) a menšie palivové nádrže. Za zmienku stojí aj to, že sú drahšie ako spaľovacie autá a pre niekoho môže byť problematická nutnosť pravidelného nabíjania.

hybridné auto zaparkované pri západe slnka

Proces plug-in hybridného nabíjania

Nabíjanie plug-in hybridov je analogické s nabíjacím procesom v plne elektrických autách. Môžete to urobiť pomocou verejne dostupných nabíjacích staníc alebo doma – pomocou elektrickej zásuvky a špeciálnej káblovej alebo nástennej nabíjačky (tzv. Wallbox). Každé z riešení sa od seba líši predovšetkým časom načítania.

Ako najpohodlnejší spôsob nabíjania plug-in hybridu sa môže zdať použitie domácej zásuvky – tá je vždy „po ruke“. Je však potrebné pripomenúť, že ide o veľmi pomalú metódu – úplné nabitie vášho hybridu môže trvať až jeden deň.

Ak si chcete nabiť auto doma, a zároveň celý proces urýchliť, oplatí sa kúpiť Wallbox. Môžete si vybrať verziu využívajúcu domácu elektrickú sieť (t. j. 230 V) alebo pokročilejšiu, ktorá potrebuje tzv. výkon, t. j. trojfázová inštalácia (s napätím 400 V - v tomto prípade môžete nabíjať batérie výkonom 11-22 kW). Vozidlo môžete pripojiť na nabíjanie pred spaním a nástenný box nabije batériu cez noc – takže auto bude ráno pripravené na jazdu.

Alternatívnym spôsobom nabíjania plug-in hybridov je využívanie verejne dostupných nabíjacích staníc. Väčšina z nich umožňuje dobíjať batérie auta výkonom 22 kW. Existujú však aj rýchlonabíjacie stanice, ktoré ponúkajú výkon 25-50 kW. prečo? Energia ide priamo do batérie (obchádza menič, čo je dôležité pri nabíjaní striedavým prúdom), čo celý proces výrazne urýchľuje.

Nabíjačka na mobil Green Cell

Plug-in hybridné nabíjacie zariadenie Green Cell

Ak uvažujete o kúpe plug-in hybridu, myslite na to, že si budete musieť zaobstarať aj vhodnú nabíjaciu výbavu V ponuke nášho internetového obchodu nájdete nástenné nabíjačky (Wallbox GC EV PowerBox), mobilné nabíjačky (GC EV PowerCable) a nabíjacie káble (Green Cell GC EV Type 2 ) kompatibilné s plug-in hybridmi. Prezrite si našu stránku a vyberte si niečo pre seba a svoje elektrické auto!