Pri kúpe elektrického alebo plug-in hybridného auta treba zvážiť, ako budete nabíjať jeho batériu. S rozvojom elektromobility na Slovensku a v Európe možnosti stále pribúdajú. K dispozícii máte ako bežné elektrické zásuvky, tak súkromné ​​a verejné nabíjacie stanice. V tomto návode sa zameriame na wallboxy, teda nabíjačky, ktoré ponúkajú celý rad výhod.

V tomto článku sa dozviete:

  • čo je wallbox,
  • ako fungujú nabíjačky tohto typu,
  • prečo sa oplatí investovať do wallboxu.

Čo je to wallbox?

Wallbox je zariadenie určené na nabíjanie elektromobilov. Používa striedavý prúd, takže ho jednoducho a bezpečne zapojíte do elektrickej siete vo vašej domácnosti alebo paneláku. 

Wallboxová nabíjačka má výkon až 22 kW, čo - v porovnaní s továrenskými nabíjačkami pripevnenými k autu - výrazne skracuje čas potrebný na doplnenie stavu batérie vozidla. (Pri nabíjaní mobilnou nabíjačkou zo zásuvky je výkon oveľa nižší. Napríklad prenosná nabíjačka Green Cell má výkon 3,6 kW. Je teda dobrým riešením v núdzových situáciách.)

Ceny nástenných boxov sú pre používateľov čoraz dostupnejšie. Začínajú na sume približne 450 € a môžu dosiahnuť až 1 750 € za modely vybavené dodatočnými funkciami, ako je špeciálna mobilná aplikácia alebo možnosť nabíjania viacerých áut naraz. Náklady na kúpu takejto nabíjačky budú samozrejme závisieť od jej výkonu, ako aj od dostupnosti vybavenia v podobe intuitívnej LCD obrazovky.

čo je solárny invertor

Ako fungujú nástenné boxy?

Wallbox je vlastne akási súkromná nabíjacia stanica pre elektromobily. Zariadenie sa zvyčajne inštaluje na stenu garáže, ale dá sa jednoducho namontovať aj na stĺp na parkovisku. Vďaka vysokému výkonu stačí pripojiť vozidlo na niekoľko hodín k wallboxu, aby sa jeho batéria úplne nabila. Už 11 kW umožňuje dobiť celú batériu za jednu noc.

Treba si však uvedomiť, že nie každému používateľovi sa podarí naplno využiť potenciál takejto nabíjačky (najmä v prípade 22-kilowattových modelov). V prvom rade na pripojenie takéhoto výkonného zariadenia do siete musí byť možné pripojiť ho do siete, teda maximálne množstvo energie, ktoré je možné získať od dodávateľa na základe zmluvy. Po druhé, niektoré elektrické vozidlá dostupné na trhu sú schopné akceptovať maximálny výkon 6 alebo 7,4 kW. V takom prípade sa auto bude nabíjať maximálnou možnou rýchlosťou, no hodnota nebude vyššia, ako auto unesie.

Prečo sa oplatí investovať do wallboxu?

Každý majiteľ elektromobilu, ktorý má takéto možnosti, by sa mal rozhodnúť pre inštaláciu súkromnej nabíjacej stanice. Zvážiť to môžu aj majitelia plug-in hybridov, hoci ich energetická náročnosť je o niečo nižšia, a tak sa ľahšie obmedzia na základné káble (ich výkon býva 2,3 - 3,6 kW). Wallboxy zaručujú oveľa rýchlejšie nabíjanie elektromobilu, vďaka čomu jeho majiteľ nemusí využívať verejné stanice. To šetrí čas aj peniaze.

Ďalšou výhodou wallboxov je ich veľmi jednoduché ovládanie. Ide o intuitívne zariadenia, zvyčajne vybavené LCD obrazovkami informujúcimi o všetkých najdôležitejších parametroch nabíjania. Stačí zasunúť kábel do zásuvky v aute a spustí sa proces dobíjania jeho batérie. Užívateľ nemusí ani vychádzať z domu, čo zaručuje nezávislosť a maximálny komfort.

Na rozdiel od rýchlonabíjacích staníc zaberajú nástenné boxy veľmi málo miesta. Ide o skromnú nabíjačku, ktorá sa inštaluje na stenu garáže alebo na špeciálny stĺpik. Priestor pre takúto nabíjačku sa dá nájsť doslova kdekoľvek – od súkromného pozemku až po parkovisko pred blokom.

Medzi najdôležitejšie prednosti wallboxov patria aj pokročilé bezpečnostné prvky, ktoré ochránia vozidlo aj samotnú nabíjačku pred poškodením. Je to spôsobené okrem iného tesným a odolným krytom, mechanizmom na automatickú detekciu nezrovnalostí a ich diagnostikou, ako aj širokým rozsahom prípustných prevádzkových teplôt. To sú, samozrejme, vlastnosti, ktoré odlišujú najlepšie Wallboxy na trhu, no investícia do vybavenia bez takejto ochrany by bola nesprávnym rozhodnutím.

Nástenná nabíjačka je zvyčajne vybavená konektorom typu 2, čo je európsky štandard. Je zárukou širokej kompatibility s väčšinou elektromobilov a Plug-In hybridov. Káble sa vyznačujú aj optimálnou dĺžkou, umožňujúcou ľahké manévrovanie okolo vozidiel a odolnosťou voči tlaku až niekoľko ton.

nástenný box2

Kde môžem kúpiť kvalitný nástenný box?

Ak hľadáte účinnú nástennú nabíjačku, určite si pozrite sortiment nášho internetového obchodu. Nájdete tam kvalitné nástenné boxy, ktoré sa dajú rýchlo a jednoducho pripojiť k domácej elektrickej sieti. Výberom zariadenia tohto typu výrazne skrátite čas nabíjania vášho auta. Zaistite si nezávislosť od verejných staníc a využite plný potenciál svojho ekologického vozidla!