Typy zástrčiek na nabíjanie elektromobilov

ev nabijacky 0602

Elektrické a plug-in hybridné autá sú na automobilovom trhu čoraz populárnejšie. Počet áut tohto typu registrovaných na Slovensku sa každoročne zvyšuje. Elektromobily (EV) na rozdiel od spaľovacích vozidiel neznečisťujú ovzdušie a ich prevádzka je oveľa lacnejšia. Majú tiež menej mechanických komponentov, vďaka čomu sa ich poruchovosť obmedzila na minimum. K vlastneniu tohto typu auta neodmysliteľne patrí aj potreba nabíjať elektromobil. Je však dôležité si všimnúť rôzne typy zástrčiek a konektorov dostupných v elektromobiloch a nabíjacích staniciach. Skontrolujte, v čom sa líšia, ako ich rozoznať a kde jednotlivé pluginy nájdete.

V tomto článku sa dozviete:

  • aký typ prúdu sa vyskytuje v procese nabíjania elektrických a plug-in hybridných automobilov,
  • čo je CHAdeMO,
  • aké sú rôzne verzie doplnkov a ako sa líšia. 

Jednosmerný a striedavý prúd

Striedavý prúd (AC) sa ľahšie vytvára a prenáša ako jednosmerný prúd (DC). Líšia sa hodnotou intenzity, ktorá sa v prvom prípade mení, pričom v DC zostáva konštantná. 

Pôvodným štandardom pre nabíjanie elektromobilov bol striedavý prúd, ktorý je dostupný v každej domácej zásuvke. To prinútilo výrobcov EV používať interné transformátory v autách, ktoré konvertovali striedavý prúd na jednosmerný. V dôsledku toho doba nabíjania trvala niekoľko minút alebo dokonca niekoľko hodín. Dopĺňanie batérie striedavým prúdom má však aj svoje výhody. Ak máme zodpovedajúce vybavenie (napr. máme nainštalovaný Wallbox v garáži), „domáce“ AC nabíjanie je lacnejšie a pohodlnejšie. Bežným riešením, ktoré používajú používatelia EV, je nechať auto cez noc pripojené k elektrickej sieti – vďaka tomu je vozidlo ráno pripravené na jazdu.

Jednosmerný prúd dáva možnosť rýchleho nabíjania. Moderné zástrčky a zásuvky majú funkciu nabíjania elektromobilov jednosmerným prúdom, ktorý je generovaný nabíjacími stanicami a v tejto podobe ide priamo do batérie. Výhodou tejto technológie je skrátenie doby nabíjania. 

Typy zástrčiek v elektromobiloch

CHAdeMO

Nabíjacia zástrčka pre elektrické auto CHAdeMO

Konektor štandardu CHAdeMO je určený na nabíjanie jednosmerným prúdom do 62,5 kW. Aktuálna hodnota je 120 A. Toto riešenie sa stalo populárnym vďaka elektromobilu Nissan Leaf, v ktorom bolo použité. Pochádzajú z Ázie, no v súčasnosti sú dostupné takmer na každej nabíjacej stanici. 

Typ 1

typ1

Nabíjacia zástrčka do auta typu 1 ponúka nabíjací výkon od 1,92 kW do 19,2 kW. Nabíjačky s týmto štandardom dodávajú iba jednofázové alebo dvojfázové napájanie striedavým prúdom. Pomocou kábla s týmto konektorom je možné nabíjať okrem iného aj predávané modely v Amerike. 

CCS Combo 1

ccs

Ďalšia generácia zástrčky typu 1 bola vybavená ďalšími 2 hrubými kolíkmi. Vďaka tomu má kábel s týmto konektorom funkciu nabíjania áut jednosmerným prúdom. To má priamy vplyv na to, ako rýchlo sa batéria nabije. Tento spoj je štandardom v Severnej Amerike.

Typ 2

zásuvka typu 2

Zásuvky typu 2 boli vyvinuté spoločnosťou Mennekes. Spočiatku sa používali v Nemecku, ale nakoniec boli oficiálne uznané ako štandardné nabíjacie zástrčky v Európe. V súčasnosti je možné všetky elektromobily vyrobené v Európskej únii pripojiť k nabíjačke pomocou kábla a konektora typu 2. 

Zástrčka typu 2 prispôsobená takýmto zásuvkám umožňuje nabíjať autá na stanici striedavým aj jednosmerným prúdom. Nechýba ani vo Wallbox Green Cell, ktorého výkon je 22 kW. Kábel so zásuvkou typu 2 umožňuje okrem iného nabíjať VW e golf a Renault Zoe. Ide o najpopulárnejší konektor, ktorý je kompatibilný s európskymi elektromobilmi. 

CCS Combo 2

cc combo

Vyššie uvedená fotografia zobrazuje predĺženie zásuvky typu 2. V tejto verzii boli odstránené kolíky zodpovedné za prívod striedavého prúdu v prospech dvoch veľkých kolíkov, vďaka ktorým sa auto nabíja jednosmerným prúdom. Pre tento štandard ponúka nabíjacia stanica výkon až 350 kW. Každý elektromobil má individuálne schopnosti, takže počet prijatých kilowattov závisí od modelu auta. Kábel so zástrčkou prispôsobenou tomuto typu zásuvky sa najčastejšie nachádza na nabíjacích staniciach na diaľniciach a pri niektorých hlavných tranzitných ťahoch. 

Typ 3

Zásuvky nájdené v mini elektrických vozidlách vyrobených do roku 2010. Káble so zodpovedajúcimi zástrčkami sa zvyčajne dodávajú s adaptérmi typu 2, ktoré sú potrebné pre správne nabíjanie.

Tesla USA 

Takéto zásuvky sa používajú iba v autách v Spojených štátoch. Auto dovezené na Slovensko bude vyžadovať použitie kábla s adaptérom typu 2.

Zhrnutie

Zástrčka na nabíjanie auta by mala byť vybraná správnym spôsobom. Použitie kábla so správnou koncovkou je mimoriadne dôležité, pretože od neho závisí spokojnosť s elektromobilom a jeho efektívne nabíjanie. Kábel musí byť kompatibilný s daným modelom EV auta, aby splnil svoju úlohu. Najbežnejšie zástrčky sú typu 2, pretože sú to tie, ktoré fungujú so všetkými EV vyrobenými v Európe. Ak hľadáte osvedčené príslušenstvo pre elektromobily s rôznymi typmi zásuviek, pozrite si  našu stránku - určite nájdete niečo pre svojho elektrikára!