Wallbox je domáca nabíjacia stanica pre elektrické vozidlá (EV). Vďaka nej si ľahko nabijete auto v garáži bez toho, aby ste museli zastavovať na verejnej nabíjacej stanici. Pre nového užívateľa elektromobilu je často problematické vybrať si nabíjaciu stanicu vhodnú pre auto, ktorým disponuje, spolu s funkcionalitou, ktorú očakáva. V tejto príručke nájdete niekoľko cenných rád, na čo si dať pozor, keď sa rozhodnete investovať do vlastnej nabíjacej stanice. 

Na čo si dať pozor pred inštaláciou wallboxu?

Pred akýmkoľvek opatrením sa oplatí skontrolovať, aké máte možnosti pripojenia, konkrétne výkon (3,6 kW až 22 kW) a typ pripojenia (1-fázový alebo 3-fázový). Možno budete musieť kontaktovať vašu energetickú spoločnosť, aby ste upravili sieť. Potom po overení nechajte wallbox nainštalovať kvalifikovanou osobou.

Majitelia fotovoltického systému vybaveného zásobníkom energie doma môžu veľa získať jeho integráciou s nástenným boxom. Napríklad: zásobník energie GC PowerNest má kapacitu 5 kWh, čo podľa priemerná spotreba energie elektromobilu môže potenciálne prejsť niečo cez 30 km. Vďaka tomuto riešeniu dokážeme výrazne znížiť alebo úplne eliminovať náklady na každodenné nabíjanie elektromobiluAk máte záujem postaviť si svoj fotovoltický systém, navštívte náš internetový obchod, kde nájdete ako zásobník energie GC PowerNest, tak aj GC Wallbox a ďalšie potrebné príslušenstvo.

AC alebo DC prúd?

Elektromobily je možné nabíjať jednosmerným (DC) aj striedavým prúdom (AC), rozdiel však spočíva vo výkone a aplikácii. Jednosmerné nabíjačky majú vyšší štartovací výkon, od 22 kW vyššie, preto sa bežne používajú v rýchlonabíjacích staniciach. Naproti tomu AC nabíjačky majú výkon, ktorý sa pohybuje od 3,7 kW do priemeru 22 kW. Bežne sa používajú v domácich nabíjacích zariadeniach, kde je možné nechať auto nabíjať cez noc. 

Vieme teda, že ak sa rozhodneme nabíjať si elektromobil doma, bude nás zaujímať AC nabíjanie. Teraz máme dva typy zástrčiek pre elektrické autá pre AC konektor -  Typ 1 a Typ 2. Konektor typu 1 je široko používaný v Ázii, a preto je nepravdepodobné, že v Európe nájdete nabíjačku s týmto konektorom. Najpopulárnejším štandardom v Európe je jednoznačne konektor typu 2. Nabíjať auto so zástrčkou typu 1 je však možné aj v Európe, treba si však nájsť patrične prispôsobený adaptér. 

Aký výkon by mala mať nabíjačka? 

Ak chcete správne vybrať nabíjací výkon pre vaše auto, skontrolujte, aký má váš elektromobil zabudovaný menič. Napríklad: ak auto umožňuje nabíjanie s maximálnym výkonom 11 kW, oplatí sa vybrať takúto nabíjačku. Nabíjačky s vyšším výkonom nebudú môcť využiť svoj plný potenciál kvôli obmedzeniu nabíjacieho výkonu na strane auta.

Takže už viete, aké parametre by mala mať vaša autonabíjačka a pravdepodobne viete, kam chcete nástennú skrinku namontovať. Nahliadnite do nášho internetového obchodu, kde nájdete širokú škálu produktov, ktoré nielen splnia všetky vaše očakávania, ale prekvapia vás svojou funkčnosťou a dizajnom!