Juice Jacking – ako sa chrániť?

ako sa chrániť 2304

Minulý týždeň vydal americký Federálny úrad pre vyšetrovanie varovanie pred nebezpečenstvom používania verejných nabíjačiek pre mobilné zariadenia. Juice Jacking je relatívne nová, no pre používateľov mobilných zariadení veľmi vážna hrozba, ktorá spočíva v krádeži dát alebo infikovaní zariadenia malvérom.

Kedy sa vystavíme Juice Jackingu? – Keď pripojíme telefón k nabíjaniu na verejnom mieste, ako je letisko, nákupné centrum alebo kaviareň, kde sú nabíjačky dostupné pre každého. V tomto prípade môžu hackeri umiestniť malvér na nabíjačku alebo kábel a získať prístup k našim údajom vrátane hesiel a iných citlivých informácií.

Ako sa môžete proti tomu chrániť? V prvom rade sa vyhnite používaniu verejných nabíjacích portov a keď potrebujeme nabiť naše zariadenia, použite vlastné USB káble  nabíjačkyNa trhu sú dostupné malé, ľahké a šikovné nabíjačky, ktoré skvele poslúžia, keď budeme potrebovať nabiť telefón na letisku. Pohodlnou možnosťou je aj kúpa priestrannej powerbanky, ktorá bude naše zariadenia napájať na dlhú dobu. 

Je tiež dôležité používať bezpečnostné zariadenia, ako sú antivírusové programy a brány firewall, ktoré pomáhajú identifikovať a blokovať neoprávnený prístup k našim zariadeniam.

Juice Jacking je vážnou hrozbou pre používateľov mobilných zariadení. Nezabúdajme, že používanie nabíjačiek na verejných miestach so sebou nesie veľké riziko, ale ak svoje telefóny a iné zariadenia zabezpečíme a použijeme vhodné nabíjačky a káble, môžeme si byť istí, že naše dáta budú chránené.