Rýchle nabíjanie – Sprievodca technológiami

rýchle nabíjanie 2604

Štandardy rýchleho nabíjania sú v súčasnosti jedným z najdôležitejších prvkov konkurencie medzi výrobcami smartfónov. Boj sa ťahá už dlho a na vrchole je viacero hráčov, no nič nenasvedčuje tomu, že vzíde jeden konečný víťaz. Dash Charge, SuperCharge, Quick Charge, Pump Express... je ľahké sa stratiť. Je čas urobiť v tomto chaose poriadok.

Vplyv revolúcie mobilných zariadení na vývoj technológií možno veľmi jasne vidieť cez prizmu histórie USB štandardu. Pôvodne mal byť jeho hlavnou úlohou prenos dát a prvé vylepšenia sa týkali predovšetkým tohto aspektu. Na pokrok sme nemuseli dlho čakať, po sebe nasledujúce generácie USB výrazne zlepšili prenosovú rýchlosť a tá je už dlhé roky úplne vyhovujúca. A čo viac, väčšina z nás v skutočnosti nevyužíva výhody superrýchleho prenosu dát cez USB 3.0, nehovoriac o kozmicky rýchlej verzii 3.2 (až 2500 MB/s). Čoraz pokročilejšie spôsoby bezdrôtovej komunikácie znamenali, že USB kábel má pre nás jednu úlohu – musí nabíjať telefón a je dobré, že to robí rýchlo. Čo najskôr.

Rýchle nabíjanie je prioritou

Revolúcia smartfónov úplne zmenila náš vzťah k mobilnému telefónu (aj ten názov už znie staromódne). Dávno prestal slúžiť len na komunikáciu, prebral úlohu fotoaparátu, autonavigácie, platobnej karty či jednoducho počítača! Dá sa nahradiť neobmedzene. Potreba byť online 24/7 rozhodne vzrástla, čo so sebou samozrejme prinieslo množstvo problémov. Najväčšou z nich je, samozrejme, závislosť na sociálnych sieťach, nasleduje výdrž batérie a samozrejme rýchlosť nabíjania.

rýchle nabíjanie, technológia dodávky energie, viacportová nabíjačka

Dôležitosť problému je veľká, používatelia to vedia, výrobcovia zariadení a inžinieri, ktorí sa podieľajú na vytváraní rýchlejších a efektívnejších energetických technológií, to vedia. Výsledkom je veľmi dynamická súťaž. Rýchlosť nabíjania a výdrž batérie sú v súčasnosti veľmi dôležitými argumentmi v prebiehajúcom boji medzi poprednými výrobcami smartfónov. O Quick Charge už určite každý počul, no je to len jeden z mnohých používaných systémov.

Kým sa však dostaneme k štandardom rýchleho nabíjania, je potrebné objasniť dve témy, ktoré sa v tejto súvislosti často objavujú a nemusia s tým nevyhnutne súvisieť.

USB 1.0/2.0/3.0

...alebo vlastne 0,8, 1,1, 3,2 a niekoľko medzi tým. Takéto označenia boli pridelené nasledujúcim verziám, keď sa vyvinul štandard USB. Tieto generácie nesúvisia s rýchlosťou načítania, iba s prenosovou rýchlosťou. Každá ďalšia verzia samozrejme výrazne zvýšila možnosti štandardu. Za 22 rokov histórie USB sa prenos zlepšil z 12 Mbit/s na 20 Gbit/s.

USB-C (rovnako ako USB-A a USB-B a niektoré ďalšie)

Tieto písmená označujú typy konektorov USB alebo jednoducho tvary zástrčiek. S vytvorením štandardu USB sme dostali dva typy - USB-A a USB-B.
Prvý z nich je doteraz bežne používaný štandard USB a je určite každému známy. Typ USB-B bol oveľa menej využívaný hlavne v kancelárskych zariadeniach. Pod oboma verziami, USB-A a USB-B.

usb káble, rýchle nabíjanie, technológia dodávky energie,

Spolu s ďalšími verziami štandardu sa zvýšil aj počet konektorov a vznikli menšie konektory, ako napríklad mini USB alebo  micro USB. Mini USB vľavo, micro USB vpravo.

mini usb micro usb káble, rýchle nabíjanie, technológia dodávky energie,

USB-C je najnovšia verzia a umožňuje zďaleka najvyššiu priepustnosť a nabíjanie notebookov až do  100W. S týmto typom konektora úzko súvisia najnovšie technológie nabíjania, ako napríklad Power Delivery.

zástrčka usb-c, káble USB, rýchle nabíjanie, technológia dodávky energie,