Výber správnej nabíjačky do notebooku

 Supply1

Ako vybrať správnu nabíjačku pre notebook?

Mnoho ľudí sa nás pýta, ako si vybrať tú správnu nabíjačku do notebooku. Ak by ste sa chceli dozvedieť ako postupovať pri výbere, odporúčame Vám prečítať si tento článok. Po tom s tým nebudete mať vôbec žiadny problém.

K adaptérom sa zvyčajne pristupuje s menšou starostlivosťou ako k laptopom, čo často vedie k poškodeniu. V prípade poškodenia kábla alebo konektora, alebo v prípade straty sme nútení kúpiť nové zariadenie. Ale ktorý adaptér je správny?

Supply2

Teória

Pre správny výber adaptéra, je potreba venovať pozornosť parametrom a typu konektora, ktorý by mal adaptér mať. Parametre DC (priamy prúd) ktoré nás zaujímajú sú:

Napätie zdroja napätia udávané vo voltoch (V) sa musí zhodovať  s hodnotou udanou na notebooku (teoreticky je tolerancia približne 1V, ale nie vždy).

Prúd meraný v ampéroch (A) je hodnota, ktorá určuje maximálny prúd, ktorý sa môže nabíjať zo zdroja energie. Tento parameter by nemal byt menší, ako požadovaný, avšak môže byť vyšší (podľa zásady, že nemôžete mať príliš veľa elektriny). Ak pripojíte napájací zdroj s nižšou hodnotou, môže sa stať že poškodíte počítač, pretože komponenty nedostanú dostatok energie.

Výkon vo wattoch (W) je výsledkom napätia a prúdu. Rovnako ako v prípade prúdu musí byť výkon rovnaký alebo vyšší, pretože notebook ho automaticky upraví.

Supply3

Konektor

Toto je posledná vec, ktorú je potreba skontrolovať pred kúpou nového adaptéra. V závislosti od výrobcu a modelu notebooku je možné nájsť desiatky rôznych typov konektorov. Ak nie je možné získať údaje o rozmeroch konektora, jednoducho ju odmerajte pomocou strmeňa a porovnajte ho s rozmermi konektora nového adaptéra. Nezabudnite, tieto rozmery sú uvedené v milimetroch (mm).

Supply4

A teraz prax!

Máme Samsung NP-RC510, ale bohužiaľ pôvodná nabíjačka nám prestala fungovať. Na zdroji napájania by sme mali nájsť model: AD-8019 a potom skontrolovať parametre OUTPUTINPUT. Na základe údajov z VÝSTUPU (OUTPUT – z pôvodného zdroja napájania) alebo VSTUPU (INPUT – z typového štítku na spodnej strane počítača) zistíme, že potrebujeme nabíjací zdroj s napätím 19 V a prúdom 4,74 A. Nezabudnite, prúd môže byt aj vyšší.

Parametre sme už skontrolovali – je čas zvoliť si konektor zdroja nabíjania. V prípade spoločnosti Samsung je výber celkom jednoduchý – majú len jeden koniec s rozmerom 5,5 mm – 3,0 mm (okrem ultrabookov, ktoré môžu mať menší). Ak si aj tak nie sme istí, potom je najlepšie zmerať vnútorný a vonkajší priemer pomocou posuvného meradla.

Po získaní všetkých potrebných informácií môžeme začať hľadať vhodný produkt. Použijeme filtre pre vyhľadávanie pre čo najjednoduchšie hľadanie na stránke.

Supply5_1

Viac informácií o nabíjačkách Green Cell PRO

Ako sme spomínali na začiatku článku, nabíjačky sú jednou z najzraniteľnejších komponentov notebooku. Preto sa oplatí staviť na vybavenie, ktoré vám vydrží roky aj pri intenzívnom používaní. Odpoveďou na tieto potreby je nabíjačka Green Cell verzia PRO. Zaručuje bezporuchovú prevádzku pre viac ako 3 roky. Tento dlhý pracovný čas poskytujú tranzistory najvyššej kvality, vďaka čomu je možná vyššia pracovná teplota. Tieto napájacie zdroje majú tiež ďalší výkonový filter a väčší chladič, vďaka čomu je nabíjačka správne chránená a menej sa zahrieva. Kvalita nabíjačiek Green Cell PRO je utvrdená aj 24 mesačnou zárukou.

Sme si istí že vám tento článok výrazne pomôže pri výbere správneho typu nabíjačky pre váš notebook. Ak ale máte stále pochybnosti, neváhajte sa obrátiť na náš zákaznícky servis, kde vám radi odpovieme na otázky a pokúsime sa čo najrýchlejšie vyriešiť vzniknuté problémy.

Supply6

 SUPPLY7