Čo je to solárny regulátor a prečo sa oplatí investovať?

Solárna energia si u nás získava čoraz väčšiu obľubu. Fotovoltaické panely si možno všimnúť nielen na strechách moderných budov, ale aj na starších budovách, ktorých majitelia si všimli výhody zelenej elektriny. Fotovoltaické (FV) zariadenia môžu pokryť energetickú náročnosť celej domácnosti - od napájania spotrebnej elektroniky a domácich spotrebičov až po nabíjanie batérií pre prenosné zariadenia. Oplatí sa použiť nenápadný doplnok, ktorým je solárny regulátor. Čo to je a prečo by to malo byť u vás doma?

V tomto článku sa dozviete:

  • ako funguje solárny regulátor,
  • aké ochrany má regulátor nabíjania,
  • ako pripojiť solárny regulátor,
  • aké sú aplikácie regulátora nabíjania.

Solárny regulátor - čo je toto zariadenie?

Solárny regulátor, tiež známy ako regulátor nabíjania, je zariadenie, ktoré maximalizuje výkon získaný z fotovoltaických panelov. Jeho hlavným účelom je premena slnečnej energie na elektrinu s parametrami vhodnými na napájanie konkrétnych zariadení a nabíjanie ich batérií. Použitie vysoko kvalitných elektronických komponentov umožňuje solárnemu regulátoru pracovať aj s tými najrozsiahlejšími fotovoltaickými inštaláciami, čo im zaručuje maximálnu účinnosť a úplnú bezpečnosť.

;

Solárny regulátor

Ako funguje solárny regulátor nabíjania?

Solárny regulátor spája fotovoltaický panel s gélovou batériou a poskytuje mu správne parametre nabíjania. Chráni ho jednak pred príliš vysokým napätím z panelu, jednak pred nadmerným vybitím. Blokuje tiež spätný tok napätia z batérie na panel v noci, keď zariadenie stratí zdroj energie.

 

Solárny regulátor má tiež informačnú funkciu, pretože na LCD alebo LED displeji zobrazuje údaje o stave regulátora, možných poruchách a úrovni nabitia batérie. Použitie regulátora je nevyhnutné v každom FV systéme, pretože bez jeho prítomnosti sa batéria veľmi rýchlo poškodí v dôsledku príliš vysokého napätia alebo príliš hlbokého vybitia.

Typy solárnych regulátorov

Existujú dva typy solárnych regulátorov:

  • Regulátor nabíjania PWM - vysiela impulzy do batérie, pričom sa snaží poslať čo najviac energie v čo najkratšom čase. Čím je batéria plnšia, tým sú impulzy pomalšie a menej časté. Keď úroveň nabitia dosiahne maximum, radič zastaví vysielanie energie.
  • Regulátor nabíjania MPPT - funguje podobne ako regulátor nabíjania PWM, s tým rozdielom, že priebežne kontroluje napätie na solárnom paneli, pretože sa môže meniť v závislosti od počasia a teploty. Regulátor vyberie najlepší bod výkonu, a teda najpriaznivejšie napätie, aby získal najvyšší možný výkon FV modulu. To mu poskytuje oveľa väčšiu účinnosť pri slabšom slnečnom svetle, napríklad ráno alebo na tienistom mieste. Regulátory MPPT sa vyznačujú až o 30% vyššou účinnosťou ako modely PWM.

 

Aké zabezpečenie má solárny regulátor?

Ako pokročilé zariadenie používané vo fotovoltaických zariadeniach musí byť regulátor solárneho nabíjania vybavený všetkými ochrannými prvkami, ktoré zaručujú jeho spoľahlivosť za každých podmienok. Príkladom je model MPPT dostupný v našom internetovom obchode. Vysokokvalitné elektronické súčiastky ho chránia okrem iného:

  • ochrana proti prepätiu,
  • ochrana proti skratu,
  • ochrana pred prebitím a vybitím,
  • ochrana proti prepólovaniu,
  • monitorovanie teploty,
  • sledovanie napätia solárnych panelov.

Vďaka tomu zariadenie zaujme dlhotrvajúcou prevádzkou a bezpečnou prevádzkou nielen doma, ale aj na pozemkoch alebo v kempingových autách.

Ako pripojiť solárny regulátor?

Montáž regulátorov nabíjania je niekoľko jednoduchých krokov. Je však dôležité, aby ich vykonával skúsený odborník, ktorý zaistí bezpečnosť a spoľahlivosť inštalácie.

  1. Najskôr pripojte regulátor k solárnym panelom, pričom venujte pozornosť maximálnemu systémovému napätiu podporovanému regulátorom.
  2. Potom je batéria pripojená k ovládaču. Regulátor by mal zistiť jeho napätie a prispôsobiť mu parametre nabíjania.

    Menič je potom pripojený k batérii.

  3. V poslednom kroku je možné invertor pripojiť k zariadeniu, ktoré chcete napájať alebo nabíjať zelenou energiou.

 

Aké aplikácie nájde solárny regulátor?

Ako už viete, regulátor nabíjania sa najčastejšie používa v domácich fotovoltaických inštaláciách, kde v spojení s invertorom dodáva energiu zariadeniam pripojeným k elektrickej sieti. Ovládač je však možné použiť aj inak. Je skvelý napríklad na cestovanie. Používatelia ho inštalujú do obytných automobilov alebo jácht. Je to tiež základný prvok FV systémov v kempingoch, ktorý táborníkom umožňuje bezpečne a efektívne nabíjať svoje mobilné zariadenia, a to aj vo vonkajších podmienkach. Podobne sa používa na parcelách a letných chatách.