Ako vybrať správne a používať batériu AGM?

Každé elektronické zariadenie, ktoré používame, musí byť napájané. Fotovoltaické panely, veľké autíčko aj čln vyžadujú ako zdroj energie batériu. Rozsah aplikácií pre batérie AGM sa neustále rozširuje, takže stojí za to vedieť o nich niečo viac. V tomto článku sa dozviete:

  • ako zvoliť správnu batériu
  • ako získať väčšiu kapacitu a vyššie napätie
  • čomu sa vyhnúť pri používaní AGM

Začnime od začiatku

Pred výberom príslušnej batérie skontrolujte parametre predtým použitej batérie. Najdôležitejšie je venovať pozornosť:

  • Napätie - Musí byť rovnaké ako predchádzajúca batéria. Ak potrebujete vyššie napätie, môžete túto hodnotu zvýšiť sami. Pripojením rovnakých batérií do série (plus do mínus, mínus do plus) môžete získať správne napätie.

To znamená, že ak hľadáte 24V 40Ah batériu, stačí zapojiť dve 12V 40Ah batérie do série (musia mať rovnaké parametre).

Bez názvu

  • Kapacita - môže byť vyššia ako kapacita predchádzajúcej batérie. V takom prípade je tiež možné dosiahnuť požadovanú hodnotu. Jednoducho pripojte batérie paralelne (plus k plus, mínus k mínus).

To znamená, že ak potrebujete batériu 12V 80Ah, dosiahnete správne parametre pripojením dvoch (rovnakých) batérií 12V 40Ah.

Obszar-kompozycji-1-kopia-5

  • Rozmery predchádzajúcej batérie - väčšina zariadení má určené miesto, ktoré sa ideálne hodí z hľadiska rozmerov vyhradenej batérie. To znemožňuje pripojenie ďalšej batérie alebo výber batérie s väčšou kapacitou - nemusí sa vojsť dovnútra.

Batérie AGM  sú určené pre cyklickú alebo nárazovú  prevádzku?

Batéria AGM môže fungovať rovnako cyklicky nárazovo ako bezúdržbový produkt, vďaka čomu má rôzne použitie:

  • nárazovo prevádzka (batéria je neustále nabitá) - napr. poplašné systémy, UPS, registračné pokladnice, núdzové osvetlenie
  • cyklická prevádzka (batéria je vybitá a nabitá) - napríklad invalidné vozíky, golfové vozíky, hračky, kosačky na trávu, čistiace stroje.

Napriek tomu, že s batériami AGM sa manipuluje veľmi ľahko, stále stojí za to dodržiavať určité pravidlá ich používania. Nesprávne použitie produktu by mohlo skrátiť jeho životnosť alebo poškodiť batériu.

Obszar-kompozycji-1-kopia-4

Ako správne používať batérie AGM? Čoho sa vyvarovať?

Teplota

Pri hľadaní miesta vhodného na vloženie batérie nezabudnite na správnu teplotu. Pri vysokých hodnotách sa kapacita batérie zvýši a pri nízkych teplotách sa zníži. AGM, našťastie, nie je veľmi náročný na umiestnenie - môže byť umiestnený vertikálne alebo horizontálne bez rizika úniku elektrolytu.

Vybíjanie (napätie)

Výrobca Green Cell poskytuje výdrž na batériu približne 5 rokov, zatiaľ čo v prípade nesprávneho použitia sa odhadovaná doba môže skrátiť. V prípade AGM je bezpečné vybitie batérie medzi 8V a 10,5V.

 sdsdsd

Batérie AGM – ako ich nabíjať?

Gélové a AGM batérie potrebujú nabíjanie konštantným napätím. Nabíjanie by malo prebiehať dvoma spôsobmi – najprv nabíjanie jednosmerným prúdom, potom nabíjanie pri udržiavaní konštantného napätia.

Pre túto úlohu sa oplatí vybrať nabíjačku, ktorá automaticky rozpozná typ článku. Vďaka tomu sa vyhnete riziku poškodenia batérie nevhodným nabíjaním. Preto je tak často volená nabíjačka Green Cell - je to univerzálna nabíjačka pre AGM a olovené akumulátory. Vďaka širokej kompatibilite je zariadenie vhodné okrem iného aj na napájanie batérií. Zdroje UPS, poplašné systémy, skútre, štvorkolky s rôznym napätím (2V / 6V / 12V). Navyše táto výbava zaručuje efektívne nabíjanie batérií až do 20Ah s kompletným ochranným balíkom: proti skratu a prebitiu. Tento produkt tiež rozpozná nesprávne pripojenie svoriek, takže môžete rýchlo reagovať a vhodne ich znova pripojiť.