Čo sú batérie LiFePO4?

Lítium-železo-fosfátové batérie sú zariadenia, ktoré sú u majiteľov obytných automobilov veľmi obľúbené. Nejde samozrejme o ich jediné použitie. Získavajú na význame, okrem iného, ​​vďaka dynamickému rozvoju trhu s elektrickými vozidlami. Používajú sa tiež v elektrickom náradí a vo fotovoltických systémoch so solárnymi panelmi. Čítajte ďalej a objavte všetky výhody batérií LiFePO4!

V tomto článku sa dozviete:

  • aké sú vlastnosti batérií LiFePO4,
  • v čom sú ich výhody oproti oloveným batériám,
  • kde sa používajú batérie LiFePO4.

Vlastnosti batérií LiFePO4

Lítium-železo-fosfátové batérie (tiež známe ako LiFePO4) majú vysokú hustotu energie a nízke hodnoty samovybíjania. Ich dizajn sa skladá zo štyroch článkov zapojených do série. Každý z nich pracuje s napätím 3,2 V, čo dáva spolu 12,8 V. Jedným z najdôležitejších prvkov tohto typu batérie je elektronický systém správy s názvom BMS. Ovláda nielen nabíjanie a vybíjanie batérie, ale aj jej teplotu. Preto zaručuje jeho bezpečnosť a výrazne predlžuje jeho životnosť.

lifepo4-green-cell-128v-42ah-lithium-%C5%BEelezo-fosf%C3%A1t-bat%C3%A9ria-pre-karavan-a-%C4%8Dln-sol%C3%A1rne%20panely%201-e1619504831390

Batérie LiFePO4 a ich výhody

Vďaka mnohým výhodám batérií LiFePO4 si výrobky tohto typu počínajú dobre aj v nepriaznivých podmienkach prostredia. Preto lítium-železo-fosfátové batérie vyhovujú potrebám najnáročnejších používateľov. Medzi ich základné výhody patrí:

Nízke samovybíjanie

Nevýhodou lacnejších batérií je, že je potrebné ich pravidelne dobíjať, aj keď sa nepoužívajú. To všetko preto, aby sa zabránilo ich hlbokému vybitiu, ktoré by znížilo ich kapacitu. Modely LiFePO4 budú stále pripravené na prevádzku aj po jednom roku!

Veľká kapacita

Batérie LiFePO4 majú pôsobivú kapacitu. Vďaka tomu sa vyznačujú - v porovnaní s tradičnými modelmi - kompaktnejšími rozmermi a nižšou hmotnosťou. Napríklad štandardná 100 Ah batéria váži 30 kg a lítium-železo-fosfátová batéria iba polovicu. Batérie LiFePO4 je možné navyše nabíjať oveľa väčším prúdom ako gélové alebo AGM modely. Vďaka tomu sú dokonalé napríklad v elektromobiloch, ktoré sú nabíjané rýchlymi a ultrarýchlymi nabíjačkami.

Žiadny pamäťový efekt

Na rozdiel od tradičných batérií netrpia modely LiFePO4 čiastočným vybitím alebo nedokončeným nabíjaním. Nemajú pamäťový efekt, takže nestratia svoju nominálnu kapacitu a zachovajú si niekoľko tisíc nabíjacích cyklov.

Dlhá životnosť

Odolnosť proti hlbokému vybitiu sa premieta do veľmi dlhej životnosti batérií LiFePO4. Ich životnosť dosahuje až 5 000 nabíjacích a vybíjacích cyklov až 50% ich kapacity. Rozdiel je viditeľný pri porovnaní tohto výsledku so 400 vybíjacími cyklami až do 80% zaručenými tradičnými batériami. To všetko znamená, že lítium-železo-fosfátová batéria vydrží až 25 rokov nepretržitej prevádzky.

Pripravená pracovať za každých podmienok

Batérie LiFePO4 môžu pracovať vo veľmi širokom rozmedzí teplôt. Zachovávajú si výkon pri -10 aj 45 stupňoch Celzia. Vďaka tomu sa dychtivo používajú nielen v obytných autách, ale aj na člnoch. Pretože sú vyrobené z ľahkých kovov, bez použitia toxických chemikálií sú úplne bezpečné pre životné prostredie. Recyklácia je jednoduchá a lacná.

akumulator-lifepo4

Majú batérie LiFePO4 nejaké nevýhody?

Výhoda batérií LiFePO4 je viditeľná na každom kroku. Znamená to, že nemajú žiadne nevýhody? Kvalita je dodávaná s cenovkou lítium železo fosfátových batérií. Sú rozhodne vyššie ako v prípade tradičných modelov. Na rozdiel od ceny sú batérie LiFePO4 stále oveľa lepšou investíciou. Ich dlhá životnosť sa koniec koncov rovná životnosti niekoľkých gélových alebo AGM batérií.

Aplikácia batérií LiFePO4

Vďaka výhodám lítium-železo-fosfátových batérií sú tieto typy batérií ideálne pre elektrické vozidlá. Vyššie uvedená odolnosť proti vysokým hodnotám prúdu umožňuje doplniť ich hladinu na rýchlo nabíjacích staniciach a vysoká rýchlosť vybíjania zaručuje stabilnú a dlhotrvajúcu jazdu. Za zmienku tiež stojí výhoda malých rozmerov a hmotnosti - batérie LiFePO4 sú ideálne pre jachty, obytné automobily a dokonca aj na invalidných vozíkoch. Stále viac sa používajú aj vo fotovoltických zariadeniach.