Výmena batérií v UPS

výmena UPS

UPS je zariadenie, ktorého úlohou je udržiavať napájanie počas výpadku prúdu. Princíp fungovania je veľmi jednoduchý - v prípade výpadku prúdu preberá neprerušiteľný zdroj energie úlohu zásuvky s batériou alebo sadou akumulátorov. V závislosti od aktuálneho odberu, počtu a veľkosti batérií dokáže UPS udržiavať napájanie až niekoľko desiatok minút.

Ako každé batériové zariadenie má aj UPS špecifickú životnosť. S používaním batérií postupne strácajú svoju silu, doba zálohovania sa pomaly znižuje, až nakoniec UPS prestane plniť svoju funkciu. Tento prirodzený chod nemusí znamenať koniec životnosti UPS, pretože dokážeme jednoducho obnoviť jeho plnú funkčnosť a dokonca zvýšiť jeho schopnosti!

Samozrejme, hovoríme o výmene batérií. Väčšina zdrojov neprerušiteľného napájania na trhu vám umožňuje jednoduchý prístup k slotom pre batérie a ich výmenu. Dnes vám krok za krokom ukážeme, ako vymeniť batérie v UPS.

Ako si vybrať novú batériu pre UPS?

Tieto zariadenia zvyčajne bežia na batériách AGM. Aby sme našli správny model, musíme najskôr skontrolovať rozmery a kapacitu batérií, ktoré boli nainštalované do jednotiek UPS vo výrobe, vyjadrené v ampérhodinách (Ah). Napätie bude vždy 12V, takže sa toho nemusíme báť. Aby sme skontrolovali tieto hodnoty, musíme sa pozrieť do vnútra zariadenia. Dosiahnutie k batériám zvyčajne vyžaduje odskrutkovanie niekoľkých skrutiek a odstránenie krytu, ale o tom už o chvíľu.

Výmena batérie v UPS

Keď máme staré batérie, je čas ich vymeniť. Hneď na začiatok musím upozorniť, že pri výmene si treba dávať pozor. Nesprávny postup môže viesť k úrazu elektrickým prúdom. Proces však nie je zložitý, takže sa nemusíte báť. Poďme k veci, výmenu si predstavíme krok za krokom na príklade UPS Green Cell 800VA.

1. Tu je Green Cell UPS02 800VA. Ide o linkovo ​​interaktívny neprerušiteľný zdroj napájania pre použitie napríklad s jednou počítačovou zostavou. Začnime s výmenou!

2. Nezabudnite, že na začiatku by ste mali odpojiť UPS zo zásuvky. Potom otočte zariadenie, aby ste sa dostali k skrutkám na spodnej strane krytu. Odskrutkujeme všetky 4 skrutky.

3. Po odskrutkovaní skrutiek sa vráťte do pôvodnej polohy a odstráňte plastové puzdro.

4. Našli sme batériu. Teraz je čas odstrániť dodatočný plastový zámok a odpojiť vodiče.

5. Po odpojení vodičov môžeme bezpečne vybrať batériu zo zásuvky.

6. Ako vidíte na obrázku, objímka má presne vyrezané rozmery, preto je veľmi dôležitý správny výber novej batérie. Po vybratí vymeňte batériu za novú a zapojte vodiče podľa ich farby.

7. Potrebujeme len zmontovať puzdro a utiahnuť skrutky. To je všetko, podarilo sa nám vymeniť batériu v UPS a uviesť ju späť do plne funkčného stavu! 

POZOR!

Pamätajte, že použité batérie by sa mali likvidovať iba na miestach určených na tento účel!

Čo ešte možno urobiť na zlepšenie účinnosti UPS?

Výmena použitých batérií určite zvýši čas núdzového zálohovania, ale čo ak potrebujeme ešte dlhší pracovný čas? Aby sme to dosiahli, máme dve možnosti:

1. Kúpa väčšieho UPS
2. Pridanie ďalších batérií

Prvú otázku sme už rozoberali v texte Ako si vybrať UPS?. Čoskoro povieme o druhom v texte s názvom Pridanie batérií do UPS.