ktorú powerbanku si vybrať

Moderné smartfóny ponúkajú množstvo možností – slúžia na komunikáciu, vzdelávanie, zábavu a mnoho ďalších každodenných použití. Bohužiaľ – ich batérie nedokážu držať krok s výkonnými, náročnými komponentmi zariadení. Z toho pramení stále rastúca obľuba powerbánk, ktoré umožňujú výrazne predĺžiť intenzívne používanie telefónov. Pýtate sa, aký model powerbanky si vybrať? Pozrite si zoznam 8 kritérií, ktorým treba venovať pozornosť pri nákupe!

V tomto článku sa dozviete:

  • akými parametrami sa riadiť pri výbere powerbanky,
  • ako prispôsobiť powerbanku svojim potrebám,
  • aké vlastnosti powerbanky si treba všímať,
  • akú powerbanku si vybrať.

1. Kapacita

Prvým kritériom, ktoré treba posudzovať pri výbere powerbanky, je nepochybne jej kapacita. Táto hodnota určuje množstvo elektriny, ktoré môže zariadenie uložiť, a je vyjadrená v miliampérhodinách (mAh). Modely dostupné na trhu môžu mať kapacitu len 2500 mAh alebo dokonca až 30 000 mAh. Čím viac, tým lepšie?

Čím väčšia je kapacita powerbanky, tým dlhšie vydrží medzi nabitiami. Pred kúpou však zvážte, či takéto pokročilé vybavenie naozaj potrebujete. Tento parameter je vhodné prispôsobiť plánovanému účelu powerbanky. Ak hľadáte model, ktorý vám umožní predĺžiť výdrž batérie vášho notebooku, budete potrebovať zariadenie s veľkou kapacitou. Ak si však chcete len z času na čas nabiť smartfón alebo bezdrôtové slúchadlá, nemá zmysel preplácať powerbanku s kapacitou 30 000 mAh.

akú powerbanku na výlet

2. Rýchle nabíjanie

Technológia rýchleho nabíjania sa pomaly stáva štandardom na trhu smartfónov. Na využitie tejto vymoženosti však nestačí získať príslušný model mobilného zariadenia. Stále potrebujete správnu nabíjačku alebo powerbanku. Toto príslušenstvo by teda malo byť kompatibilné s technológiami dostupnými na trhu, ako je Qualcomm Quick Charge, Samsung Adaptive Fast Charge, Huawei Super Charge alebo Apple Fast Charge.

Powerbanky zvyčajne pracujú s niekoľkými rôznymi štandardmi rýchleho nabíjania. Pri overovaní tohto kritéria stojí za pozornosť prítomnosť funkcie Power Delivery, ktorá umožňuje najefektívnejšie nabíjanie – aj v prípade notebookov či konzol.

Pamätajte, že technológie rýchleho nabíjania vyžadujú pomerne vysoký výkon. Príkladom toho sú najnovšie modely iPhonov, ktoré potrebujú aspoň 18 W na dobitie až 50 % batérie za 30 minút. Toľko k smartfónom. A pokročilejšie zariadenia? Tablety alebo konzoly môžete efektívne nabíjať 27 W elektrinou a notebooky - až 65 W.

Netreba však zabúdať, že maximálny výkon, ktorým dokážete vaše zariadenie nabiť, je limitovaný jeho parametrami. Najrýchlejšie nabíjanie teda zabezpečí powerbanka, ktorej výstupný výkon sa bude rovnať maximálnemu výkonu spotrebovaného zariadením.

3. Počet výstupov

S výkonom powerbanky súvisí ešte jedno kritérium, teda počet USB portov, ktorými je vybavená. Najvýkonnejšie power banky majú zvyčajne niekoľko výstupov, ktoré dodávajú elektrinu rôzneho výkonu. Na príklade powerbanky s tromi portami - do jednej zásuvky je možné pripojiť smartfón, do druhej tablet a do tretej Nintendo Switch.

Prirodzene, nielen takto výkonné powerbanky sú vybavené niekoľkými výstupmi. Jednoduchšie zariadenia s maximálnym výkonom napr. 18 W môžu mať aj 2, 3 alebo 4 USB porty. To zaručuje možnosť nabíjania viacerých zariadení súčasne a dokonca aj samotnej powebanky súčasne. Na využitie tohto posledného komfortu je potrebná funkcia Pass-Through.

4. Typ portu USB

Keď už hovoríme o zásuvkách USB, stojí za to venovať pozornosť ich typom. Ak chcete všestrannú powerbanku, ktorá bude schopná efektívne nabíjať smartfóny aj tablety či fotoaparáty, budete potrebovať rôzne USB porty.

Do zásuvky USB Type-C môžete pripojiť mnoho náročných mobilných zariadení. Kábel s takouto zástrčkou je odteraz pribalený aj k súpravám iPhoneKáble z iných smartfónov však stále využívajú USB-A konektor, ktorý je možné zasunúť buď do počítača, alebo do adaptéra pre nástennú nabíjačku. USB-C aj USB-A sú veľmi praktickým riešením, pretože v prípade potreby si ľahko dokúpite kábel s vhodnou zástrčkou na druhej strane. Okrem týchto typov má powerbanka aj micro USB zásuvku, ktorá je čoraz menej využívaná. Niekedy sa používa na načítanie samotného skladu.

PowerBank Green Cell 100 000 mAh

5. Životnosť

Ako všetky produkty s lítium-iónovou alebo  lítium-polymérovou batériou , aj powerbanky majú špecifickú životnosť. Jeho indikátor ukazuje počet nabíjacích cyklov. Na základe toho môžete usudzovať, ako dlho vám bude zariadenie slúžiť. Akýmsi štandardom medzi výrobcami je hranica 500 cyklov, čo znamená 100% účinnosť akumulácie energie na 15 mesiacov pri jej každodennom používaní. A keďže sa powerbanka nepoužíva každý deň, mala by si svoju plnú kapacitu zachovať oveľa dlhšie.

Životnosť energetickej banky samozrejme závisí od kvality jej spracovania a materiálov použitých pri jej výrobe. Výkon zariadenia si zachováte dlhšie, ak ho nezabudnete používať zodpovedne. Snažte sa teda udržať powerbanku nabitú, aj keď ju dlhší čas nepoužívate.

6. Hmotnosť a rozmery

Aj keď to nemusí byť prvé kritérium, ktoré sa pri kúpe berie do úvahy, rozmery a hmotnosť powerbanky môžu mať výrazný vplyv na komfort jej používania. Ukážu sa ako obzvlášť dôležité pre ľudí, ktorí ho používajú na cestách. Príliš veľké a ťažké zariadenie môže sťažiť balenie príručnej batožiny, a predsa počas letu alebo výletov s batohom záleží na každom centimetri a každom kilograme.

Powerbanky sa využívajú aj každodenne nosením vo vreckách. Ak predpokladáte takéto použitie pre vaše zariadenie, vyberte si štíhly model, ktorý sa bez problémov zmestí do džínsov alebo saka. Bohužiaľ, veľká úložná kapacita a výkon sa často premietajú do powerbanky, ktorá nie je príliš kompaktná. Na druhej strane, vďaka progresívnej miniaturizácii čoraz častejšie nájdete v obchodoch produkty, ktoré všetky tieto výhody spájajú.

7. Kvalita powerbanky

Toto kritérium je spoločné pre všetky elektronické zariadenia. Ak chcete, aby vám powerbanka slúžila dlhé roky, vyberte si model s pevnou konštrukciou, vyrobený z kvalitných komponentov. Žiaľ, toto sú parametre, ktoré je ťažké na prvý pohľad posúdiť pri prezeraní vybavenia na polici predajne alebo na webovej stránke. Z tohto dôvodu sa oplatí sledovať názory ostatných používateľov, ktorí už mali možnosť otestovať modely powerbánk, ktoré vás zaujímajú.

Ak sa pýtate, akú powerbanku si vybrať, môžete tiež predpokladať, že kvalitné zariadenia dodávajú na trh známi a osvedčení výrobcovia. Ich povesť napokon nevznikla z ničoho nič. Preto sa neoplatí riskovať nákup vecí od anonymných značiek, pretože tie s najväčšou pravdepodobnosťou rýchlo sklamú a vy budete opäť hľadať nové vybavenie. Je to strata času a peňazí na takéto experimenty.

Pevné powerbanky bez problémov vydržia útrapy každej cesty a operácie v náročných podmienkach. Vďaka použitiu odolných materiálov sa ukážu ako odolné voči nárazom a utesnené obaly ich ochránia pred vniknutím vlhkosti alebo nečistôt. Zariadenie od renomovanej značky znamená nižšiu poruchovosť, väčšiu spoľahlivosť a navyše záruku platnú až 24 mesiacov.

Výber powerbanky - powerbanka od GC

8. Ďalšie vybavenie

Okrem základných parametrov je potrebné vziať do úvahy aj ďalšie funkcie, aby ste získali powerbanku ideálne prispôsobenú vašim individuálnym potrebám. Nie všetky tieto výhody sú užitočné na dennej báze, ale niektoré stoja za vašu pozornosť:

  • Indikátor nabitia – určuje aktuálny stav batérie powerbanky a je dostupný v dvoch variantoch. Prvým sú LED diódy, ktoré nie sú veľmi presné, ale nespotrebúvajú veľa energie. Druhým je LCD displej – rozhodne presnejší, no zároveň absorbuje o niečo viac elektriny z rovnakých zdrojov, ktoré využívajú zariadenia pripojené k banke.
  • Funkcia bezdrôtového nabíjania – rovnako ako nabíjačky, aj powerbanky sú dostupné v indukčnom variante. To znamená, že na nabíjanie stačí telefón položiť. Funkčnosť takéhoto riešenia by mal posúdiť každý – bezdrôtové nabíjanie sa pri cestovaní nemusí zdať praktické a doma či v práci môžete vždy použiť obyčajnú nabíjačku.
  • Vstavaný kábel - umožňuje vám zabudnúť na nosenie napájacieho kábla smartfónu. Kábel je ukrytý v kryte, čo výrazne zvyšuje komfort používania powerbanky.
  • LED baterka – pre niektorých používateľov to bude úplne zbytočná „vychytávka“, iní pre ňu nájdu využitie. Blesk telefónu totiž často používame ako baterku. Je však lepšie šetriť batériu zariadenia a v prípade potreby použiť na osvetlenie lampu powerbanky.
  • Solárny panel – problém powerbanky je v tom, že energia v nej uložená dosť rýchlo končí. Ak v blízkosti nie je zdroj energie, nie je možné ho doplniť. Zaujímavým riešením sa preto javí solárny panel s funkciou powerbanky, ktorá umožňuje nabíjanie zariadenia energiou získanou zo slnečného žiarenia. Vďaka tomu si môžete kedykoľvek (okrem noci) doplniť zásoby energie.

Powerbanka, ktorá splní všetky vaše očakávania!

Náš internetový obchod ponúka úložisko energie s pôsobivou kapacitou, ktorú možno použiť na nabíjanie smartfónov, tabletov, notebookov a mnohých ďalších zariadení. Sú vybavené všetkými praktickými funkciami, ako je technológia Quick Charge, Power Delivery, rôzne typy USB portov a indikátor nabitia. Vyberte si teda model, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám!