Spotrebná elektronika je s nami prakticky neustále a na zabezpečenie nepretržitej prevádzky našich zariadení potrebujeme zdroj energie. Nie vždy k nemu však máme prístup. Čo ak máte dlhšiu cestu autom a plánujete pri zastavení chvíľu pracovať? Alebo možno budú musieť cestujúci napájať zariadenia, ktoré sú náročnejšie ako smartfón? Odpoveď je jednoduchá – v takýchto prípadoch sa oplatí mať v aute menič napätia.

Čo je to menič napätia?

Automobilový menič, nazývaný aj menič, je elektrické zariadenie, ktorého hlavnou úlohou je premieňať jednosmerné napätie na striedavé. Meniče sa používajú v osobných, nákladných a karavanových vozidlách.

Ako pripojiť menič k autu? Môžeme to urobiť dvoma spôsobmi:

  • pripojením priamo k autobatérii,
  • pripojením do zásuvky zapaľovača cigariet. 

Menič zmení jednosmerný prúd 12V na striedavý 230V, teda na napätie, ktoré je v domácej zásuvke.

Aké sú typy automobilových konvertorov? 

Meniče sa líšia výkonom, napätím a typom sínusoidy. Poďme sa pozrieť na každý z uvedených parametrov. 

Výkon meniča je jedným z najdôležitejších kritérií, ktoré je potrebné zvážiť pri výbere zariadenia. Ktorý výkon je pre vás najlepší, závisí predovšetkým od spotreby energie zariadení, ktoré chcete používať. Automenič by nemal bežať pri zaťažení vyššom ako 80 %. Ako to vyzerá v praxi? Ak je napájanie vášho notebooku 90 W, môžete ho pripojiť k 150 W meniču (v tomto konkrétnom prípade je limit 120 W). 

V prípade napätia nezabudnite, že napätie meniča je prispôsobené napätiu automobilu. 

auto konvertor

Dôležitý je aj typ sínusoidy. Existuje modifikovaná sínusoida a čistá (plná) sínusová vlna. V čom sa líšia? 

Meniče s modifikovanou sínusoidou sú určené pre použitie s menej náročnými zariadeniami, vr. s notebookom, telefónom, osvetlením alebo elektrickým náradím. Meniče s čistou (plnou) sínusoidou sa používajú v náročnejších zariadeniach: chladničky, čerpadlá, klimatizácie, indukčné motory. Sú to najlepšie vybavenia pre nákladné autá a karavany. 

Na čo si dať pozor pri výbere meniča do auta? 

Pri výbere meniča do auta sa oplatí venovať pozornosť niekoľkým parametrom a vlastnostiam, ktoré vám zaručia bezpečné a efektívne používanie. Tu je zoznam užitočných vlastností alebo funkcií, ktoré je potrebné zvážiť:

  • vetranie - každý menič by mal mať ventilačný systém, ktorý zaisťuje bezpečnú prevádzku zariadení;
  • nízka spotreba energie v režime spánku;
  • ochrana proti skratu;
  • funkcie monitorovania napätia a prúdu;
  • vstavaná poistka;
  • optimálny výkon;
  • optimálny počet zásuviek a USB portov;
  • ochrana pred znečistením;
  • kompaktná veľkosť.

auto konvertor

Pri výbere meniča do auta myslite predovšetkým na svoje potreby. Vyberte si zariadenie, ktoré bude plniť svoje funkcie a stane sa dôležitou, každodennou výbavou auta. Ak máte stále otázky a neviete si rady s výberom meniča do auta, kontaktujte náš zákaznícky servis - pomôžeme!