Ako pripraviť elektrobicykel na nadchádzajúcu sezónu?

ebike 100323

Prichádza jar a s ňou aj cyklistická sezóna. S príchodom teplejších dní sa čoraz viac z nás bude môcť pohybovať bez toho, aby museli používať autá či MHD, a tak si môžeme zvoliť nielen ekologickejší a zdravší dopravný prostriedok, ale aj efektívnejší vďaka neustále sa zvyšujúci počet vyhradených cyklotrás umožňujúcich vyhnúť sa preťaženým uliciam. 

Bez ohľadu na to, či svoje dobrodružstvo s elektrobicyklami ešte len začínate, alebo ste v tejto oblasti odborníkom, pamätajte, že sa oplatí byť dobre pripravený skôr, ako vyrazíte na cestu. Ak teda chcete vedieť, ako pripraviť svoj elektrobicykel na nadchádzajúcu sezónu, čítajte ďalej!

elektrobicyklom do mesta

Aké sú výhody vlastníctva elektrobicykla? 

Pýtate sa, či sa vám oplatí kúpiť e-bike? Existuje na to množstvo argumentov.

Výhodu elektrobicyklov oproti tradičným modelom určuje predovšetkým elektromotor, ktorý podporuje jazdu. Vďaka tomu môžete na tomto type bicykla jazdiť napríklad do práce bez obáv, že tam prídete spotení a zadýchaní. Ďalšou výhodou elektrobicyklov je, že  sa nebudete musieť báť zápchy či blúdiť po uliciach pri hľadaní parkovacieho miesta. E-bicykle, rovnako ako klasické, sa ľahko zmestia medzi iné vozidlá alebo na cyklistické chodníky. Výberom elektrobicykla navyše môžete ušetriť veľa peňazí za dopravu, vyhnúť sa prehnaným nákladom a stresu spojenému s rastúcimi cenami pohonných hmôt. Tu stojí za zmienku, že pre jazdu na e-biku nie sú potrebné žiadne špeciálne kvalifikácie. Je pozoruhodné, že elektrický bicykel je šetrný k životnému prostrediu!

Skôr ako vyrazíte na cestu

Predtým, ako vyrazíte túto sezónu na cesty, musíte sa dobre pripraviť, aby ste zaistili bezpečnú jazdu. 

  • Prvé veci: vyčistite svoj e-bike! Reťaz a kazetu dôkladne utrite handrou s lakovým benzínom a zo všetkých častí bicykla zotrite všetku starú mastnotu. Doplňte mazivo vo všetkých prvkoch, ktoré si to vyžadujú.
  • Skontrolujte opotrebovanie behúňa pneumatík. Určite ich budete musieť napumpovať. 
  • Skontrolujte batériu a nabite ju. Po celej zime nečinnosti sa uistite, že je v prevádzkovom stave. Nezabudnite pravidelne sledovať stav batérie, nikdy nesmie byť vybitá! 
  • Urobte si krátku jazdu a skontrolujte elektroniku, posilňovač riadenia a hnacie ústrojenstvo.
  • Skontrolujte brzdy a prehadzovačky, či nie sú nesprávne nastavené. Upravte napnutie šnúr a skontrolujte, či sú úplne chránené plášťami a chráňte ich pred vodou – môžete to urobiť tukom v spreji. 
  • Tiež sa uistite, že vaše ochranné vybavenie je v dobrom stave. Skontrolujte si prilbu a rukavice. A ak ešte ochranné doplnky nemáte, neváhajte s kúpou! Radšej byť opatrný ako dolámaný.

Nemáte e-bike, ale uvažujete o jeho kúpe?

Čo sa týka výberu elektrobicykla, na trhu je dostupných veľa modelov v rôznych cenových reláciách. Pred kúpou by ste si mali zodpovedať otázku - na aké parametre si dať pozor pri kúpe elektrobicykla? Samozrejme musíme brať do úvahy typ terénu, po ktorom budeme jazdiť, ako aj hmotnosť samotného bicykla. Napríklad, ak plánujete používať svoj e-bike predovšetkým na dochádzanie do práce a z práce a na bežné jazdenie v meste, budete chcieť ľahký model, ktorý je pohodlný a ľahko sa s ním manévruje.

Ďalšími typmi elektrobicyklov sú horské bicykle s odolnejšími rámami a výkonnejšími motormi na zdolávanie drsných chodníkov. Pre také budeme chcieť zvoliť dostatočne výkonnú batériu. Okrem toho musíte zvážiť dojazd – ako ďaleko vás batéria dokáže dostať?

ako funguje elektrobicykel

Nakoniec stojí za to pripomenúť, že e-bicykle môžu byť cenovo dostupné, takže  nájsť model, ktorý vyhovuje vášmu rozpočtu, nebude náročná úloha a zabezpečí vám maximálnu hodnotu. A ak už máte bicykel, na ktorý ste zvyknutí, existujú sady na prestavbu klasického bicykla na e-bike, takže môžete jednoducho začať využívať výhody, ktoré vám e-bike ponúka.

Veríme, že po prečítaní tohto návodu už viete, ako pripraviť svoj elektrobicykel na tohtoročnú sezónu. So správnym bicyklom a ochrannými pomôckami si môžete byť istí, že na vás čaká veľa skvelých výletov!