Batéria na elektrický bicykel – ktorú si vybrať?

baterie ebike 1403

Pýtate sa, aké batérie zvoliť do svojho e-biku, aby ste mohli naplno využiť jeho potenciál? Chcete vedieť, ktorá batéria na elektrický bicykel vám prinesie najviac výhod? Pozrite si nášho sprievodcu, kde sa dočítate, ktorú batériu si vybrať pre svoj e-bike.

Typy batérií pre elektrobicykle

Rozlišujeme niekoľko bežných typov batérií pre e-bicykle. Batérie sa líšia najmä miestom inštalácie, tvarom a konektorom, takže ak ste si už elektrobicykel zakúpili, pozrite sa, kde sa miesto pre batériu nachádza. A ak ste si elektrobicykel ešte nekúpili, máte viac priestoru na rozhliadnutie sa a môžete si najskôr urobiť prieskum alebo vybrať bicykel kvôli typu batérie. Medzi typy batérií pre e-bicykle patria:

  • intube - batérie zabudované v ráme bicykla - čoraz bežnejšie riešenie;
  • silverfish/seat tube - batéria namontovaná na zadnej strane rámu alebo na kufri;
  • down tube - batéria namontovaná na mieste fľaše s vodou;
  • bottle - ako už názov napovedá, batéria sa montuje na miesto fľaše s vodou;
  • rear rack - batéria sa montuje vzadu, v mieste kufra.

O typoch batérií pre e-bike sme podrobne písali na našom blogu tu. 

batéria pre e-bike

Batéria na elektrický bicykel - výber

Batéria je „srdcom“ e-bicykla, pretože dodáva energiu motoru, takže sa bez prílišnej námahy dostanete tam, kam chcete. Batérie sú najbežnejšie dostupné vo verziách 12 V, 24 V, 36 V a 48 V. Po výbere miesta montáže a typu batérie postupujte podľa týchto pokynov, aby ste zaistili, že budú čo najlepšie vyhovovať:

  • Najprv prispôsobte napätie batérie úrovni výkonu motora bicykla. Napríklad 250 W batéria bude vhodnejšia pre 250 W motor  ako 500 W batéria a to isté platí pre motory s vyšším výkonom. 
  • To isté platí pre napätie na batérii. Motor vášho e-biku je z výroby nastavený tak, aby zodpovedal konkrétnemu typu batérie. Ak má váš elektrobicykel napríklad 24 V motor, mali by ste sa poobzerať po batérii s rovnakým napätím.
  • Treba sa pozrieť aj na úlohu e-biku, pretože od toho bude závisieť kapacita batérie. Ak jazdíme prevažne po mestských uliciach, vybitie batérie nám bude trvať oveľa dlhšie, ako keby sme tú istú batériu použili na intenzívnu jazdu na horskom bicykli.
  • Na záver nezabudnite, že dojazd vášho bicykla v kilometroch závisí aj od hmotnosti a batožiny, ktorú budete so sebou voziť. 

Naša voľba: GC PowerMove

Batéria GC PowerMove je batéria úplne navrhnutá a vyrobená v poľskom závode Green Cell. Ide o striebornú rybku, ktorá je namontovaná na ráme. Batéria má kapacitu 14,5 Ah a napätie 36 V, je kompatibilná s 250 W motormi a zaručuje dojazd 60 až 130 km. Batéria si udrží rovnakú kapacitu až 700 nabíjacích cyklov! Okrem toho je batéria vybavená systémom BMS, ktorý riadi uvoľňovanie energie počas jazdy a nabíjania.

Ak ste už šťastným majiteľom elektrobicykla s batériou, pozrite si náš návod, ako predĺžiť jeho životnosť. KLIKNITE