Ako si vybrať elektrobicykel?

Popularita elektrických bicyklov neustále rastie. Niet sa čomu čudovať – umožňujú vám pohybovať sa po meste bez prílišnej námahy, čo z nich robí skvelú alternatívu k iným dopravným prostriedkom, ako sú autá alebo vozidlá MHD. V dôsledku toho sa počet elektrobicyklov v uliciach slovenských miest stále zvyšuje. Ak aj vy rozmýšľate nad kúpou elektrobicykla, určite si prečítajte nášho sprievodcu!

V tomto článku sa dozviete:

  • prečo je elektrický bicykel dobrou investíciou,
  • na aké kritériá si dať pozor pri kúpe e-bicykla,
  • ako prispôsobiť elektrobicykel svojim potrebám.

Prečo sa oplatí kúpiť elektrobicykel?

Stojí za to na chvíľu zvážiť, prečo sú elektrobicykle také obľúbené. Aká je ich výhoda oproti tradičným modelom? Po prvé, elektromotor, ktorý podporuje proces šliapania, vám umožňuje používať e-bike rovnako ako kolobežku. Vďaka tomu môžete na bicykli tohto typu jazdiť napríklad do práce bez strachu, že sa tam zadýchate a prepotíte tričko.

Výhodou elektrobicyklov oproti autám či autobusom je, že nemusia stáť v zápchach. Ľahko sa zmestia medzi iné vozidlá alebo na cyklistické chodníky. A čo viac, na riadenie elektrobicykla nepotrebujete žiadne špeciálne povolenia ani poistenie.

žena a elektrický bicykel v horách

Ako si vybrať elektrobicykel a na čo si dať pozor?

Na trhu je množstvo rôznych typov elektrobicyklov. Pri výbere modelu pre seba sa musíte v prvom rade riadiť rovnakými kritériami, ktoré sa berú do úvahy v prípade tradičného dvojkolesového vozidla. Hneď na začiatku sa rozhodnite, či máte záujem o:

  • mestský bicykel - určený na dochádzanie do práce, na univerzitu alebo na nákupy,
  • horský bicykel - podpora jazdy na najnáročnejších trasách,
  • krosový bicykel - hybrid na každodenné použitie, ktorý dobre funguje na ceste aj v chúlostivom teréne,
  • trekingový bicykel - turistický variant, skvelý na ďalšie výlety po nenáročných trasách.

Keď ste urobili najdôležitejšiu voľbu, je čas zvážiť kritériá pre e-bike:

Umiestnenie a  výkon elektromotora

Elektrický pohon je kľúčovým prvkom každého elektrobicykla. Má výrazný vplyv na hmotnosť bicykla a jeho umiestnenie určuje plynulosť práce a komfort jazdy. Z tohto dôvodu odporúčame modely, v ktorých je motor uložený centrálne – pri kľuke. To zaručuje prirodzené ťažisko a lepšie vyváženie vozidla. Bohužiaľ, toto riešenie sa používa len v drahších elektrobicykloch.

Ak chcete dostupnejšie ceny, hľadajte modely, ktoré majú motor namontovaný na prednej alebo zadnej strane. Nemalo by to pre vás znamenať veľký rozdiel, za predpokladu, že nie ste príliš náročný používateľ. Takíto ľudia sa možno môžu sťažovať na trochu horšie prirodzené rozloženie hmotnosti a trochu horší komfort jazdy.

Venujte pozornosť aj výkonu motora. Samozrejme, čím väčšie, tým lepšie – je však dobré si ho prispôsobiť svojim potrebám a požiadavkám. Ak vám má byť elektropohon len oporou alebo neplánujete e-bike využívať veľmi intenzívne, možno vám postačí lacnejší model s menším výkonom.

elektrobicyklom do mesta

Typ a kapacita batérie

Kompaktné a výkonné lítium-iónové batérie sa najčastejšie používajú v e-bicykloch. Najdôležitejším kritériom výberu je v tomto prípade kapacita batérie, vyjadrená vo watthodinách (Wh) alebo ampérhodinách (Ah). Ten určuje, ako dlho vydrží batéria na jedno nabitie a na akú vzdialenosť môžete počítať s podporou elektrického pohonu.

Môžete sa riadiť všeobecným pravidlom, že čím vyššia kapacita batérie, tým lepšie. V najjednoduchších skladacích modeloch nájdete batérie rádovo 6 - 8 Ah, ktoré vám s elektrickou podporou umožnia prejsť cca 50 - 60 km. Batéria s kapacitou až 500 - 600 Wh predstaví najefektívnejšie e-bicykle.

Rovnako ako pri motore, dávajte pozor na umiestnenie batérie vo vašom e-biku. Zvyčajne sa montuje na spodnú trubku (napr. Silverfish), čo sa javí ako vhodné riešenie vzhľadom na prirodzené rozloženie hmotnosti a optimálne vyváženie. Ďalším bežným variantom je inštalácia batérie na miesto kufra (napr. Rear Rack), ktorá je integrovaná s rámom bicykla.

batéria powermove ebike

Hľadáte batérie pre e-bike? Pozrite si PowerMove – batériu od Green Cell.

Hmotnosť bicykla

Samozrejme, toto je parameter, ktorý sa posudzuje aj pri kúpe klasického dvojkolesového tátoša, no v prípade e-biku je ešte dôležitejší, pretože hmotnosť takéhoto vozidla je oveľa vyššia. Počítať treba s hmotnosťou okolo 25 kg, ktorá prakticky znemožňuje vyniesť bicykel po schodoch. Čím ťažší motor a batériu zvolíte, tým ťažšie sa vám bude manévrovať a zrýchľovať počas jazdy.

Máme tu teda do činenia s klasickou situáciou „niečo za niečo“. Väčšie motory a batérie vám často poskytnú viac energie, no váš bicykel poriadne zaťažia. Ľahšie, naopak, zabezpečia kratší dojazd vozidla, no jeho obsluha bude jednoduchšia.

Zhrnutie

Najpopulárnejšie typy elektrobicyklov už poznáte. Tiež viete, aké parametre treba zvážiť pri výbere elektrobicykla. Stavte teda na model prispôsobený vašim potrebám a pri hľadaní batérií navštívte náš internetový obchod!

ako zvýšiť dojazd e-bicykla

Teraz, keď už viete, ako si vybrať elektrobicykel, skontrolujte, ako môžete zvýšiť jeho dojazd – tieto znalosti sa vám budú hodiť pri budúcich cestách!