Na čo sa zamerať pri výbere nabíjačky?

nabijačka 2003

Nabíjačka batérií je vychytávka užitočná pre všetkých majiteľov vozidiel a zariadení poháňaných batériami – napr. AGM, gél alebo olovená kyselina. S ním môžete rýchlo a bezpečne nabíjať batérie, čo zaručuje ich plnú účinnosť. Samozrejme za predpokladu, že si vyberiete správnu nabíjačku. Zistite, na čo sa zamerať pri kúpe nabíjačky batérií!

V tomto článku sa dozviete:

  • prečo sa oplatí kúpiť usmerňovač,
  • čo hľadať pri kúpe nabíjačky batérií, 
  • aké ďalšie funkcie môže mať usmerňovač,
  • ktorá nabíjačka batérií bude dobrou voľbou.

ktorá nabíjačka batérií

Prečo by ste si mali kúpiť nabíjačku batérií?

Pojem „nabíjačka“ si spájame predovšetkým s potrebou dobiť autobatériu – to sú tie najsprávnejšie asociácie. Takáto nabíjačka funguje skvele ako vo vlastnej garáži, tak aj v teréne (preto sa oplatí nosiť ju so sebou v kufri).

Batérie sa používajú ako zdroj energie nielen v automobiloch, ale aj v mnohých iných vozidlách a zariadeniach - napríklad v skútroch, motocykloch, zdrojoch UPS. Po výbere správnej batérie sa musíte pripraviť na to, že aj keď je batéria najkvalitnejšia, v závislosti od spôsobu a frekvencie používania sa úroveň energie zníži. V takýchto situáciách budete potrebovať správnu nabíjačku. Pri jej výbere si treba dať pozor - nesprávne zvolená batéria nielenže nenabije, ale v extrémnych prípadoch môže viesť až k jej poškodeniu! Ak sa teda chystáte na nákup – dodržujte niekoľko jednoduchých pravidiel.

nabíjanie batérie AGM

Ako vybrať batériu? 5 užitočných rád pri výbere

Vyberte nabíjačku podľa typu batérie

Najprv by ste mali skontrolovať, aký typ batérie je nainštalovaný vo vašom vozidle. Jednotlivé usmerňovače sa líšia určením - môžu byť určené napríklad pre AGM a olovené akumulátory alebo na doplnenie energie do  LiFePo4 akumulátorov. Existujú aj nabíjačky, ktoré dokážu napájať batérie s rôznymi článkami – tie sú však väčšinou drahšie. Napríklad  Green Cell ACA GM07 dokáže nabíjať ako AGM, EFB, MF, tak aj gélové, olovené a LiFePo4 batérie. A teda: môže napájať batériu pre skúter, pre osobné auto... a dokonca aj pre nákladné auto! Po tomto konkrétnom usmerňovači  sa oplatí siahnuť najmä vtedy, keď potrebujete prístrojuniverzálny účel, ktorý rýchlo dobije vašu batériu. Ak vám napríklad z času na čas záleží len na nabíjaní oloveného akumulátora, môžete sa uspokojiť s lacnejším modelom, ktorý nájdete aj v našej ponuke.

Dávajte pozor na napätie

Kľúčovým parametrom, ktorému by ste mali venovať pozornosť, je napätie. Obľúbené gélové a olovené batérie zvyčajne vyžadujú napätie 2 V, 6 V alebo 12 V. Pri niektorých typoch batérií to však môže byť oveľa vyššie (napr. LiFePo4 – aj 14,6 V). Pri výbere nabíjačky si teda overte, či bude z hľadiska napätia kompatibilná s vašou batériou. Tu je vhodné zdôrazniť, že lacnejšie modely nabíjačiek batérií sú zvyčajne vhodné na napájanie zariadení s jedným špecifickým parametrom (napr. len 9V). Na trhu sú však aj univerzálne usmerňovače vyššej triedy so širším spektrom podporovaného napätia - dobrým príkladom takéhoto produktu je nabíjačka batérií Green Cell ktorý podporuje až tri napätia: 2V/6V/12V. Vďaka tomu môžete jednou nabíjačkou nabiť niekoľko rôznych batérií

Zvoľte si hodnotu výstupného prúdu podľa svojich potrieb

Hodnota výstupného prúdu (vyjadrená v ampéroch) je jedným z faktorov určujúcich dobu nabíjania. Čím viac ampérov má nabíjačka batérií – tým rýchlejšie nabijete batériuNapríklad v našej ponuke nájdete nabíjačku na batérie 6V/12 vo viacerých verziách - napr. 0,6A , 1A a  4A. Posledný menovaný výrazne urýchľuje proces nabíjania a je dobrou voľbou pre ľudí, ktorí chcú nabíjať batériu rýchlo a bezpečne. Pri výbere nabíjačky zvážte, ako často ju budete používať, akú kapacitu bude mať nabitá batéria a premyslite si, či chcete, aby sa úroveň energie rýchlo doplnila. Ak sú vaše potreby v tejto oblasti veľké - vyberte si nabíjačku s vyšším počtom ampérov. V opačnom prípade môže byť lepšou voľbou lacnejšie zariadenie s nižším výstupným prúdom.

Zvážte, aké funkcie potrebujete

Nabíjačku batérií možno použiť aj na viac než len nabíjanie. Umožňuje napríklad aj diagnostiku stavu batérie, jej regeneráciu alebo udržiavanie nabitia. Toto sú možnosti, ktoré môžu byť veľmi užitočné, ak chcete, aby vám batéria slúžila dlhú dobu.

Vyberte si vysokokvalitný produkt

Posledná vec, ktorú by ste mali zvážiť, je kvalita nabíjačky. Vždy si vyberajte produkty od overených výrobcov s dobrými názormi, vďaka ktorým budete mať zaručené dlhé a bezproblémové používanie. Venujte pozornosť napr. či má nabíjačka odolné a pevné puzdro – a ak sa má používať v náročných podmienkach (napr. na lodi) – vyberte si takú, ktorá bude odolná voči prachu a postriekaniu. Skontrolujte tiež, či má výrobok ochranný obal proti skratu alebo prebitiu.

nabíjačka batérií

Zhrnutie

Dobrá nabíjačka zaručí, že batériu vždy bez problémov nabijete, a to vás ochráni pred nepríjemnými prekvapeniami. Pamätajte, že najlepšia nabíjačka je taká, ktorá je dobre prispôsobená nielen zariadeniu , ktoré chcete nabíjať, ale aj vašim potrebámV našom obchode nájdete produkty pre rôzne typy batérií - tú správnu nabíjačku si vyberiete jednoduchoPoužite vyhľadávač a nájdite presne ten produkt, ktorý potrebujete!