Ako sa nabíja elektromobil?

ako sa nabija emobil 1

Najdôležitejším prvkom elektromobilu je batéria, ktorá si vyžaduje osobitnú pozornosť, ale pravdepodobne nespôsobí veľa problémov. Podmienkou udržania v dobrom stave je však správne používanie. Ako môžem nabíjať elektrické auto, aby som maximalizoval životnosť batérie?

V tomto článku sa dozviete:

  • ako môžete nabíjať elektrické autá,
  • ako dlho sa nabíja elektrické auto,
  • na čo si dať pozor pri nabíjaní elektromobilov.

ako sa nabija emobil 2

Ako nabijem elektromobil?

Ak vlastníte elektromobil, existuje niekoľko spôsobov, ako nabiť jeho batériu. Výber správnej metódy bude závisieť od toho, ako svoje vozidlo používate – akú vzdialenosť denne prejdete a koľko času máte na dobitie batérií.

Primárny spôsob, ktorý môžete použiť, je nabíjanie vášho elektromobilu doma. Stačí ho zapojiť do bežnej elektrickej zásuvky. Na to potrebujete špeciálne káble, ktoré sú vždy súčasťou príslušenstva auta. Hoci je to zďaleka najlacnejší spôsob, trvá to najdlhšie. Tento typ nabíjačky má výkon od 1,8 do 3,7 kW.

Dobu nabíjania elektromobilu doma možno výrazne skrátiť vďaka wallboxu . Ide o pokročilé zariadenie, ktoré zvyšuje prúd. S výkonom až 22 kW doplní batériu vášho auta za pár hodín. Každý si môže nainštalovať takéto zariadenie vo svojej garáži priamym pripojením k elektrickému systému. Jeho kúpa je však spojená s nemalými nákladmi.

Elektromobil môžete nabíjať aj na verejných staniciach. Štandardné body tohto typu sa zvyčajne nachádzajú v mestách na parkoviskách, pri nákupných centrách alebo administratívnych budovách. Umožňujú efektívne napĺňať batériu elektromobilu. Za takéto zariadenie si samozrejme musíte priplatiť, aj keď najdrahšie sa ukazuje použitie rýchlonabíjacích staníc . Majú výkon 25 až 150 kW, čo znamená, že batériu auta naplnia za menej ako hodinu.

ako sa nabija emobil 3

Nabíjanie elektromobilu – na čo si dať pozor?

Spôsob používania batérií môže výrazne ovplyvniť ich životnosť a výkon. Pri nabíjaní elektromobilu by ste preto mali dodržiavať základné pravidlá, ktoré vám pomôžu udržať batériu v dobrom stave:

  • Nenabíjajte auto zbytočne každý deň – batéria elektromobilu má ako každá iná batéria presne stanovený počet nabíjacích cyklov. Preto sa neoplatí zrýchľovať jeho spotrebu každodenným pripájaním do elektriny, ak to nie je nevyhnutné. Pri používaní auta na krátke cesty, ako je dochádzanie, vám stačí jedno nabitie na 2-3 dni. Veď auto má dojazd cca 300 km.
  • Nenabíjajte úplne - nabíjanie batérie na 100% ju zbytočne zaťažuje, preto to radšej nerobte zakaždým. Pre batériu je výhodnejšie odpojiť nabíjačku na úrovni cca 80%. Plne ho preto nabíjajte len vtedy, keď potrebujete maximálny dojazd auta alebo raz za 2-3 mesiace na vyváženie článkov.
  • Vyhnite sa úplnému vybitiu – úplné vybitie poškodí akúkoľvek batériu, najmä tú v elektromobile. Našťastie výrobcovia EV to berú do úvahy a používajú softvér, aby tomu zabránili. Napriek tomu je dobré sledovať stav nabitia batérie, aby ste minimalizovali riziko jej poškodenia.
  • Pozor na teplotu – batérie elektromobilov sú veľmi citlivé na zmeny teploty. Ublížiť im môže teplo aj mráz. Obidvom sa z pochopiteľných dôvodov úplne nevyhnete, no môžete obmedziť ich dopad na batériu auta. V horúcich dňoch sa snažte zaparkovať v tieni a v zime auto uskladnite v garáži. Ak je nezvyčajne horúci alebo studený, chvíľu počkajte, kým ho pripojíte k nabíjaciemu zariadeniu, aby sa jeho teplota aspoň trochu vyrovnala s okolitým prostredím.

 ako sa nabija emobil 4

Na čo ešte pamätať pri nabíjaní elektromobilu?

Dodržiavaním vyššie uvedených pravidiel zaistíte, že batéria vášho auta bude v perfektnom stave na dlhé roky. Nezabúdajte však, že podmienkou jeho udržania v dobrom stave je aj používanie kvalitných nabíjačiek. Neriskujte používanie lacných náhrad od neznámych výrobcov, pretože káble neprispôsobené technickým parametrom vášho auta môžu poškodiť batériu. Siahnite teda len po kábloch a wallboxoch od renomovaných značiek ako Green Cell. 

Netreba zabúdať ani na to, že je toho veľa, čo môžete urobiť, aby ste znížili náklady na dopĺňanie batérie vášho elektromobilu. Samozrejme, nabíjanie zo zásuvky je najlacnejšie, ale oplatí sa dodatočne obmedziť výdavky, napríklad využitím nočnej tarify. Ďalším čoraz viac využívaným riešením je inštalácia fotovoltaickej inštalácie, ktorá umožňuje získať zadarmo elektrickú energiu zo slnečnej energie.

Postupujte podľa našich rád a starajte sa o batériu svojho elektrikára. Jeho zodpovedné používanie je zárukou hospodárnosti a spoľahlivosti!