Najnovší iPhone sa predáva bez nástennej nabíjačky od Apple. V krabici okrem telefónu nájdete už len USB-C Lightning kábel. To znamená, že používatelia týchto smartfónov si stále častejšie musia kupovať napájacie zdroje sami. Či už si plánujete kúpiť svoj prvý iPhone alebo potrebujete vymeniť nabíjačku staršieho modelu, zostavili sme pre vás komplexného sprievodcu týmto príslušenstvom.

V tomto článku sa dozviete:

  • akú nabíjačku pre iPhone si vybrať,
  • oplatí sa vybrať náhradu za inú značku,
  • prečo v súpravách iPhone nie sú ďalšie napájacie adaptéry.

Ktorú nabíjačku pre iPhone si vybrať?

Výber nabíjačky pre iPhone bude závisieť predovšetkým od verzie zariadenia. Čím je model starší, tým sú požiadavky na napájanie zdroja nižšie. Prečo táto tendencia? iPhone 8 a novší je možné nabíjať v režime Apple Fast Charge, ktorý zaručí až 50 % batérie za 30 minút. Predchádzajúce edície smartfónu takúto funkciu nemajú, takže im stačí 10W nabíjačka.

Každý model iPhone od 8 vyššie si na plne efektívne nabitie vyžiada minimálne 18W výkonu, čo vám umožní rýchlo doplniť batériu zariadenia. Treba pripomenúť, že takéto zdroje na trhu čoraz častejšie nahrádzajú nabíjačky s výkonom 20 W. Podľa ubezpečení výrobcu sa môžete rozhodnúť aj pre vyššiu hodnotu, teda napájací adaptér Apple USB-C s výkonom 29 W, 30 W, 61 W, 87 W alebo 96 W. Alternatívou je zakúpenie porovnateľnej nabíjačky so špecifikáciou USB Power Delivery dodávanej treťou stranou.

Ďalším – okrem výkonu – kritériom pri výbere nabíjačky pre iPhone je typ USB kábla. Ako je známe, všetky smartfóny Apple používajú svoj vlastný štandard s názvom Lightning. Ide o USB konektor, ktorý umožňuje obojstranné pripojenie hrotu k portu, teda ekvivalent klasickej USB-C zásuvky. Ten je potrebný v adaptéri nabíjačky, aby ste k nemu mohli pripojiť kábel aktuálne dodávaný s iPhonom.

Hovoríme o  kábli USB-C to Lightning, teda takom, ktorý sa hodí pre všetky iPhony a zároveň sa dá pripojiť k bežnému portu USB-C. Nájdete to v MacBookoch, iných nových notebookoch alebo v niektorých nabíjačkách. Hľadajte teda adaptéry s malým USB-C vstupom, nie tradičným USB-A.

akú nabíjačku pre iphone si vybrať

Originál Apple nabíjačka alebo náhrada?

Pôvodný 20 W napájací zdroj USB-C stojí okolo 20€, hoci v niektorých obchodoch môže byť ponúkaný za cenu o niekoľko eur nižšiu. Aké sú dôvody jeho kúpy?

Kúpou značkovej Apple nabíjačky máte istotu, že bude 100% kompatibilná s vaším iPhonom. Má optimálny výkon, ktorý vám umožní využívať rýchle nabíjanie, a je vybavený portom USB-C, ku ktorému jednoducho pripojíte kábel dodávaný so smartfónom. Výkon napájacieho zdroja je v tomto prípade tiež veľmi dôležitý. Podľa deklarácie Apple je vyrobený z biologicky rozložiteľných materiálov a je ľahko recyklovateľný. Vyznačuje sa tiež estetikou, ktorá dokonale ladí s káblom zo sady.

Napriek všetkým týmto výhodám sa veľa ľudí rozhodne kúpiť náhradu od inej spoločnosti. Samozrejme, riadi ich cena. Dobrý napájací zdroj sa dá kúpiť aj dvakrát lacnejšie. Nabíjačka od renomovaného výrobcu môže byť rovnako účinná ako originál. Príkladmi produktov tohto typu sú napríklad nabíjačky Green CellDostupné sú vo variantoch s výkonom 18 W a vyšším, fungujú v štandarde Power Delivery 3.0. Podporujú technológiu Qualcomm Quick Charge, s ktorou je kompatibilný systém Apple Fast Charge. Niektoré modely majú dokonca niekoľko USB portov rôznych typov, čo umožňuje nabíjať niekoľko zariadení naraz.

Ako vidíte, stojí za to zvoliť inú značku napájacieho zdroja, pretože nie je v žiadnom prípade horší ako originálna nabíjačka Apple. Jedinou nevýhodou je nesúrodý dizajn, no je to nízka cena za úsporu niekoľkých eur.

aká nabíjačka pre iphone - Green Cell

Prečo sa nabíjačky už nedodávajú?

Nie je ťažké stretnúť sa s názormi, že Apple stiahol nabíjačky z krabíc od iPhonov, aby viac zarobil na predaji napájacích adaptérov. Ťažko sa čudovať takýmto hypotézam, vzhľadom na pomerne vysokú cenu tohto príslušenstva. Aj keď používatelia po celom svete majú rôzne teórie o stiahnutí nabíjačiek zo súprav iPhonov, samotný výrobca deklaroval, že tento krok bol diktovaný túžbou dodať na trh viac telefónov a zároveň znížiť emisie oxidu uhličitého. Vybratie zdroja zo zostavy umožnilo výrazné zmenšenie veľkosti boxu. Vďaka tomu bolo možné zvýšiť počet produktov na prepravnej palete až o 70%. To samozrejme znižuje náklady na dopravu a množstvo emitovaného CO2 v tejto fáze – až o 2 milióny ton ročne!

Zhrnutie

Dobrý napájací adaptér je zárukou rýchleho a bezpečného nabitia iPhonu. Ak hľadáte kvalitné nabíjačky pre váš iPhone, určite si pozrite ponuku v našom obchodePomocou nášho vyhľadávača ľahko nájdete ten správny napájací adaptér pre vaše zariadenie.