Aký je rozdiel medzi USB-C a Thunderbolt 3?

usb C 120123

Nabíjací port USB-C mal zaviesť poriadok a zjednotiť štandardy na trhu. Cieľom vytvorenia USB-C bolo vytvoriť jeden univerzálny konektor, ktorý by fungoval v notebookoch, telefónoch a všetkých ostatných mobilných zariadeniach. Toto umenie sa zatiaľ nepodarilo, no ako vám dnes prezradíme, sme na dobrej ceste. Overte si, čo je USB-C, Thunderbolt a čo prináša USB 4. Pozývame vás čítať!

V tomto článku sa dozviete:

  • ako rozlíšiť rôzne typy USB,
  • aký je rozdiel medzi Thunderbolt 3 a USB-C,
  • aké možnosti ponúka Thunderbolt 3.

USB Thunderbolt 3 – rovnaký vzhľad, takže kde je rozdiel?

Pri pohľade na aktuálne používané USB porty v nových MacBookoch a iných notebookoch je na portoch Thunderbolt vidieť, že sa vizuálne nelíšia od USB-C. Kde je teda medzi nimi rozdiel? Začnime informáciami o typoch USB konektorov.

USB-C - najnovšia verzia USB konektora

USB-C – písmeno C pri USB znamená len typ, alebo zjednodušene povedané – tvar zástrčky. Pre porovnanie, doteraz najpopulárnejší USB-A vyzerá takto:

usb zástrčka

Oveľa menej často používaný, hlavne v kancelárskych zariadeniach, USB-B vyzerá takto:

zástrčka usb-b

A na záver to, čo nás zaujíma najviac – v súčasnosti dominantný štandard USB-C v nových zariadeniach:

zástrčka usb-c

Ako sme spomenuli na začiatku, USB-C bolo predstavené v roku 2014 s cieľom vytvoriť jediný konektor, ktorý možno použiť v akomkoľvek zariadení. Konektor je prispôsobený na prenos videa, zvuku, dát a nabíjanie až do 100 W. Aby ste však využili celú škálu možností USB-C, sú potrebné komunikačné protokoly, kompatibilné zariadenia a dokonca aj vhodné káble.

Vývoj technológie USB

Zmeny v typoch zástrčiek sú jedna vec, ale vývoj v samotnej technológii USB je niečo úplne iné. Od vytvorenia USB v roku 1996 sa možnosti tohto štandardu postupne každých pár rokov zvyšovali. V prvých dňoch USB 1.0 sme mohli preniesť jednu fotografiu za sekundu a teraz dokážeme preniesť aj video za sekundu.

Posledné vydania sú pomenované takto:

  • USB 3.2 Gen 1 – používa sa cez port USB-A alebo USB-C a má prenosovú rýchlosť 5 Gbps
  • USB 3.2 Gen 2 – používa port USB-A alebo USB-C s prenosovou rýchlosťou 10 Gbps
  • USB 3.2 Gen 2×2 – donedávna najnovšia špecifikácia dostupná len pre USB-C, umožňujúca prenosové rýchlosti 20 Gbps

Ako sme povedali, rozdiely spočívajú v rýchlosti prenášaných dát. V tomto smere má už dlhšiu dobu výhodu technológia Thunderbolt od Intelu.

Thunderbolt 3 - technológia prispôsobená konektoru USB-C

Pojem Thunderbolt už neoznačuje typ zástrčky a pôvodne sa nespájal s USB. Ide o komunikačný protokol vytvorený v roku 2009 spoločnosťou Intel v spolupráci s Apple. Jeho úlohou malo byť množstvo funkcií, ako napríklad pripojenie monitora, externej grafickej karty či veľmi rýchly prenos dát. Používatelia MacBookov si určite spomenú, že vo verziách Thunderbolt 1 a Thunderbolt 2 bol tento štandard podporovaný konektorom Mini DisplayPort. Od verzie 3 už používa bežne používaný, univerzálny USB-C konektor.

zátky thunderbolt 1 2 a thunderbolt 3

Thunderbolt 3 vstupuje na trh

Prvé notebooky s Thunderboltom 3 značiek Acer, Asus, HP či Dell sa objavili koncom roka 2015 a v teraz ich môžme nájsť aj v MacBookoch. Dnes má každý nový MacBook a drvivá väčšina notebookov iných značiek aspoň jeden Thunderbolt port. Pre šírenie štandardu je mimoriadne dôležitý fakt, že Intel rezignoval na licenčný poplatok, takže ho môže používať každý. Vďaka tomu sa port Thunderbolt stal ešte populárnejším. Rôzni výrobcovia horlivo využívajú túto technológiu. Thunderbolt 3 nájdete okrem iného v modeloch notebookov ako Huawei MateBook X Pro, Apple MacBook Air 13 alebo Acer Predator Triton 500 – a to je len niekoľko príkladov!

Dokážete rozoznať rozdiel medzi USB-C a Thunderbolt 3 voľným okom?

Thunderbolt v najnovšej verzii využíva USB-C konektor. Zástrčka Thunderbolt 3 má rovnaký tvar ako zástrčka USB-C, takže sa hodí do rovnakých portov. Dáva vám však viac možností. Môžeme použiť výrok, ktorý si spájame so základmi geometrie, ktorý popisoval vzťah medzi štvorcom a obdĺžnikom. Zjednodušene povedané: nie všetky USB-C sú Thunderbolt 3, ale všetky Thunderbolt 3 sú USB-C. Čo sa týka samotného rozpoznávania, môžeme si spomenúť, že pri portoch Thunderbolt 3 uvidíme už spomínaný symbol blesku.

Obrovské možnosti technológie Thunderbolt 3

Ako už názov napovedá, Thunderbolt konektor je označený výrazným bleskom. Musíme uznať, že je veľmi presný, pretože v aktuálnej verzii dosahuje prenosovú rýchlosť až 40 Gbps a umožňuje prenášať obraz s rozlíšením 5K a 4K až pri 60 Hz a pripojiť až 2 monitory. Obrovskú funkčnosť portu dokonale demonštruje rozbočovač Green Cell GC Connect60 USB-C.

usb-c adaptér s thunderbolt 3

Zariadenie dokonale prispôsobené profilu MacBooku je pripojené k dvom portom USB-C MacBooku a adaptér na oplátku ponúka 3 porty USB 3.0, USB-C, HDMI, Thunderbolt 3 a dve čítačky kariet – SD a micro SD. Thunderbolt 3 v spojení s rozbočovačom nám umožňuje súčasne pripojiť k notebooku napríklad takú sadu zariadení:

  • Monitorujte v rozlíšení až 5K alebo 4K s frekvenciou až 60 Hz cez HDMI
  • Telefón cez USB-C s prenosom 5 Gbps
  • Myš a klávesnica
  • USB
  • Pamäťová karta SD a micro SD

A to je len jedna z mnohých možných konfigurácií. Port Thunderbolt poskytuje notebooku množstvo funkčných možností, no na ich plnohodnotné využitie je samozrejme potrebný USB-C adaptér.

Zjednotenie štandardu - USB4

Ďalším krokom pri zjednocovaní štandardov pripojenia bude USB4, ktoré sa v prvých zariadeniach objaví koncom tohto roka. Kompatibilný bude so všetkými doterajšími USB zariadeniami, má poskytovať prenos dát rýchlosťou 40 GB/s a pripojenie dvoch 4K displejov pri 60 Hz alebo jedného 5K displeja. Spočiatku mal byť tento štandard plne kompatibilný s vyššie spomínaným Thunderboltom 3, no v konečnom dôsledku je toto riešenie voliteľné.

Napriek tomu sa očakáva, že veľká väčšina výrobcov bude toto riešenie podporovať, keďže táto kompatibilita je súčasťou USB4 a nezahŕňa žiadne licenčné poplatky. Na tento pokrok si však ešte chvíľu počkáme a zatiaľ môžeme využiť už tak pôsobivú funkcionalitu Thunderboltu

Zhrnutie

Thunderbolt 3 poskytuje oveľa viac možností ako USB-C – a to aj v oblasti prenosu dát. Ak chcete ešte viac zvýšiť potenciál vášho zariadenia, pozrite si náš obchod! V ponuke našej predajne nájdete USB-C Hub a kvalitné USB káble podporujúce rýchly prenos dát.